Reklama

Reklama

Karl Lagerfeld, osamělý král

(TV film)
  • Francie Karl Lagerfeld, un roi seul (více)

Obsahy(1)

Světoobčan, jehož jedni milovali a druzí nenáviděli, kultovní osobnost světové módy... Je známo, že módní návrháři kolem sebe rádi vytvářejí atmosféru záhadnosti a tajuplnosti. Karl Lagerfeld nebyl výjimkou. Dohady například panují hned kolem data jeho narození. Narodil se roku 1933 nebo 1938? A podle toho vypadaly i nekrology, když před nedávnem zemřel. Některé časopisy uvádí za křížkem číslici 85, jiné (byť jsou v menšině) pak 80. Hlavní návrhář takových módních domů jako Chloe, Fendi či Chanel proslul nejen svými výtvarnými schopnostmi, ale také ostře formulovanými postoji a názory, které ne vždy splývají s hlavním proudem. Ano, Lagerfeld byl „ten“, který řekl o fenomenální zpěvačce Adele, že je tlustá, ten, který napadl hnutí MeeToo, ten, který oblékal Madonnu a nebál se navrhovat ani konfekci pro řetězce. Dnešní dokument nám ho přiblíží jako přemýšlivého člověka, dozvíme se mnoho zajímavého mimo jiné o jeho dětství či o jeho postoji k německé kolektivní vině a holokaustu. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

spygirl 

všechny recenze uživatele

"Nebudu těm pisálkům vykládat žádný osobní příběh, aby ho pak překroutili a mohli si vymýšlet nesmysly. Pro mě jsou to podprůměrní lidé." ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vhled do hlavy Karla. Od začátku byl jinde. Na nějaké komplexnější hodnocení jeho osoby to nestačí. 67%. ()

Reklama

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Dokument pro ty, co už Karlův životopis prakticky znají a zajímá je jeho vlastní pohled na sebe a svou práci. Některé jeho výroky jsem totiž pochopil až po pročtení encyklopedie. Také dokument, který většinu času nechá mluvit pouze Karla. Jen občas se objeví krátký doplňující komentář. A to mi nestačí... Mimochodem v dětství matka Karla nechtěně naučila vyjádřit se dřív, než stihla odejít z místnosti, takže je docela náročné pobrat všechny jeho myšlenky vzhledem k rychlosti mluvy. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Roztříštěný dokument o módním vůdci, kde se řeší jeho dětství a pohled na módu poněkud legračním způsobem, protože se tomu dává vážnost téměř filozofických otázek po smyslu života. I tak se ale chaotické rozhovory mění v jednoznačnou výpověď a portrét muže, jehož poměrně dost výstřední a necitlivá maminka se na něm podepsala silou pěsti vražené do sněhu. Vzhledem k tomu, jak Lagerfeld nerad mluvil o sobě, rád mystifikoval a vždy udržoval pečlivou (a zároveň velmi prodejnou) masku, si můžeme jen domýšlet, do jaké míry je i tohle jeho záměrná stylizace. SHRNUTÍ: Workoholický magor, který uměl prodat šaty a dokázal je – většinou – i hezky navrhnout. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama