Reklama

Reklama

Barvy moci

  • Francie Primary Colors (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když se v roce 1996 objevila na americkém trhu kniha Barvy moci (u nás vyšla ještě v témže roce), popisující fiktivní prezidentskou kampaň, vzbudila značnou pozornost. Jednak proto, že nebyla podepsána (teprve později se z anonymního autora vyklubal novinář a tehdy reportér Newsweeku Joe Klein), ale především proto, že s nezvyklou otevřeností popisovala zákulisí volebního boje, včetně soukromí jeho protagonistů a nejrůznějších méně čistých až špinavých volebních triků, jež velmi nápadně připomínalo první volební kampaň budoucího prezidenta Clintona z roku 1992. Zanedlouho vznikla filmová verze knížky, již natočil známý režisér Mike Nichols (mj. tvůrce průlomového Absolventa) podle scénáře své někdejší jevištní partnerky Elaine Mayové. Filmová verze se poměrně věrně drží předlohy, vyprávěné pohledem idealistického „politického konzultanta" Harveyho Burtona (Adrian Lester, známý u nás především z britského kriminálního seriálu Podfukáři), jenž začne pracovat jako koordinátor pro jižanského guvernéra Jacka Stantona. A právě obsazení charismatického politika a jeho manželky dvojicí John Travolta a Emma Thompsonová ještě víc akcentovalo podobnost s manžely Clintonovými. I v dalších rolích se objevují známí herci, svými výkony vynikají zejména Kathy Batesová (energická lesbička a rodinná přítelkyně Libby Holdenová) a Larry Hagman (náhradní protikandidát Fred Picker). Nichols natočil kousavou politickou satiru, která se bizarní shodou okolností dostala v USA do kin právě v době, kdy vrcholila známá prezidentova aféra s Monicou Lewinskou. I bez tohoto načasování se však jedná o pozoruhodné dílo, jehož platnost je v každém případě nadčasová. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols se nebojí ukázat tu odvrácenou tvář politiky a pro znázornění tloušťky oné vrstvy špíny si vybral rovnou souboj o křeslo nejvyšší – prezidentské. Barvy moci nejsou zbytečně vtipné, spíš víc ukecané a zalidněné pestrou plejádou nepříliš známých tváří. Krom Travolty zde září Emma Thompson a Kathy Bates. Z těch dobrých herců malých rolí nejspíš zaregistrujete „tu holku z Pohotovosti“, „toho chlápka z CSI: Las Vegas“ a „Džejára“. Pochopitelně nemůžu opomenout kouzelnou kreaci Billyho Boba Thortona. Herce si Nichols prostě vybrat umí, téma rovněž a i přes místy patetické sklony se jedná o příjemný film, vykládající na stůl karty nepříjemných skutečností. 75% P.S: Pokud vás téma amerických voleb skutečně zajímá, doporučuji velmi působivý dokument Street Fight (2005), který je asi desetkrát přímější než Barvy moci (čili jestli budete po Primary Colors z čachrů kolem voleb rozčarování, po Street Fight upadnete do stavu těžké deprese). ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Ažna nadprůměrné herecké výkony mě film ničím nezaujal - pohled do zákulisí americké politiky je mi opravdu zcela ukradený. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisérský veterán Mike Nichols velmi rád obnažuje mechanismy nejrůznějších her, tentokrát si vzal na paškál rovnou politickou kampaň prezidentského kandidáta (modelovaného podle Billa Clintona) a nešetřil hořkou příchutí. Černé komediální drama tak přináší svěží interpretaci z průběhu jedné nelehké kampaně. Jižanský guvernér a prezidentský kandidát tu přesto ustupuje trochu do pozadí a prostor je věnován jeho nejbližším a spolupracovníkům, kteří tu jsou z čirého idealismu nebo pro to, aby likvidovali skvrny na jeho minulosti (zejména kvůli slabosti pro něžné pohlaví). Místy lehkomyslný požitkář je tak obklopen lidmi, kteří v něj věří, zároveň nenávidí, učí se přijímat kompromisy a jsou pro něho ochotni dýchat, včetně jeho silné, ironické manželky. Každý z jeho štábu tak dostane slušný prostor, aby jen prohloubil pečlivě vybudovanou charakterizaci. Navíc herci Nicholse skutečně milují.. i zde se sešly skutečné herecké ikony a pokud někoho vypíchnout, tak musím svéráznou Kathy Bates a velmi příjemného Johna Travoltu, který opakovaně dokazuje, že comebacky jsou jeho parketou a který velmi přesně odkoukal gesta i mimiku svého předobrazu. Jednoznačný soud ode mě nečekejte, tahle trochu přepálená mozaika drží velmi dobře pohromadě, ale na podruhé jí zřejmě vyhledávat nebudu!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dve tretiny filmu to vyzeralo ako brilantná satira, ale potom akoby sa do toho zastarela patriotická cenzúra. V závere ma sklamal vášnivý idealizmus práve od ľudí, o ktorých si myslím, že sú cynici do špiku kostí. Zdalo sa mi, že chce film a jeho posolstvo zámerne zmäkčiť, obrátiť na ružovú farbu to, čo je očividne špinavo šedé. Typicky po americky pridať na záver ten záblesk nádeje, že ľudia (a politici) sú vlastne dobrí a *fakt to robia pre ľudí*. To iste... Ale možno aj o tom to je - možno v mašinérii politiky naozaj existujú ľudia, ktorí odmietli stratiť ilúzie a udržali si ich napriek všetkej špine (Libby) - lenže ilúzie za každú cenu sú naivitou a ak sa predsa len stane niečo, čo ich vyfacká a ukáže nositeľovi realitu, riziko trvalého poškodenia je oveľa vyššie. V prípade Jacka Stantona sa však prikláňam k tomu, že on svoje ideály len šikovne predstiera - aj sám pred sebou. To je vrchol politického sebaklamu :-) Ale dobre, zaslúži si to pekné 3* za dobre vyprofilované postavy, slušné výkony a hromadu dobrých detailov, ktoré dotvorili remeselne zvládnutý celok. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V našich končinách takmer neznáma snímka kombinuje odvrátenú stranu politiky s jemným humorom. V prvom rade však ponúka zaujímavý pohľad do priebehu kampaní prezidentských kandidátov. Výborný film úplne nesplnil svoje veľké ambície, no aj tak stojí za zhliadnutie. 7/10 ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Nahled do prostredi americke politiky vam muze byt ukradeny, ale to pouze v momente kdy je vam ukradeny cely svet okolo. Skvela sebekritika-(Hollywoood=demokrati). Od druheho tabora se neco takoveho nikdy nedockame. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Politická satira s provokativním podtextem v rukou skutečného velikána. Robert De Niro kdysi řekl: ,,Talent je ve volbě‘‘ a nejspíš tomu tak bude. Nichols, jakožto radikální a temperamentní filmař nedovolující hercům příliš improvizovat si vybral horké téma a dle mého názoru vytvořil dílo hodno pozornosti. Možná bych tu volební kampaň raději viděl v rukou O. Stonea či Pollacka, ale Nichols ukázal, že ani takový projekt mu nedělá problém. Znamenitě zvolení herci hrají ukázkově a komické prvky jsou vynikající. Zpočátku jsem sice měl pocit, že Nichols bude brnkat i na citové struny, ale naštěstí tak neučinil. Kámen úrazu je pouze v tom, že nekonvenčně napsaný scénář střídají (dle mého názoru) zbytečně natahované sekvence, které mě bohužel nutily sem tam se mrknout na hodinky, i tak je ale mé hodnocení dočasné, protože jsem přesvědčen, že je potřeba takový film vidět vícekrát. Na poprvé cca 70%, na podruhé to určitě bude víc. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky voleb a všech machinací kolem nich ideální film, pro ostatní neskutečně utahaná nuda, která je naštěstí plná výborných herců. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl, že film byl hodně inspirovanej událostmi kolem předvolební kampaně Billa Clintona. Takže když jsem si místo Travolty a Emmy dosadil páreček Billa a Hillary, skvěle jsem se bavil. Navíc musím vyzdvihnout skvělé výkony Cathy Bates a Billyho Bobba Thorntona, kteří se na svých postavách museli skvěle vyřádit. Snad jen stopáž byla poněkud přehnaná. 4* ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Film, který se hodí maximálně pro americké publiku, neboť občanům jiných zemí jsou americké primárky šumafuk. Přesto nemohu neocenit vynikající herecký výkon Kathy Bates a sice slabší ale přeci dobrých Emmy Thompson a Johna Travolty ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film je urceny naivnym ludom akym je postava dobrosrdecneho cernoska Adriana Lestera z ktoreho pohladu sledujeme zakulisie kampane kandidata na prezidenta. Pretoze len tak naivnych ludi sokuje pravda, ktoru sa dozvedia v tomto filme a ktora je podavana ako nejaka sokujuca novina. Ze politika je svinstvo a nikto v nej nie je sväty. Ak sa tam niekto taky najde, tak sa skôr ci neskôr sam picne. A tato velka sokujuca pravda nam je zdlhavo podavana nekonecne 2 a pol hodiny. Ked odhliadnem od tejto postupne stale otravnejsej snahy, tak ani samotny pribeh postav nie je dvakrat strhujuci alebo zaujimavy. Ani to, ze Travolta vyzorom alebo sexualnymi eskapadami pripomina Clintona, ma uz prilis nerozosmialo. Po kazdej stranke to je priemerne. Takze nakoniec som sa najviac bavil pocitanim cameo vystupov rôznych hviezd, ktore som v dobe uvedenia nepoznal. Z hercov aspon obcas pobavi jedine Billy Bob Thornton. Ostatni su nevyrazni, takze ak film neuvidite, tak o nic nepridete. 5/10. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do zákulisí volební kampaně, nikoliv zásadní, ale už kvůli Travoltovi s šedým melírem stojí za shlédnutí. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Docela hutný výlet mezi hýbatele americkou politikou jisté doby. Blíží se volby prezidenta země a tak se začínají vytahovat různí „kostlivci ze skříní“, sbírají se hanebnosti na konkurenční kandidáty a vyvolávají se skandály. Poradci jsou vybíráni podle příslušnosti k menšinám, aby svým vlivem zajistili hlasy. Veškerá politika je o strategii, taktice a o žaludcích účastníků. Jakože Johna Travoltu moc nemusím, v roli pana „jak chutná moc“ je velmi uvěřitelný. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Nikto živý nieje spravodlivý, nikto živý nieje dokonalý, ale za každý zlý skutok, by sme mali urobiť minimálne dva dobré, lebo pri remíze nikto nevyhráva. Približne o tom sú farby moci. ()

Reklama

Reklama