Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (496)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Ak nám pán inžinier neveríte, tak vám kľudne podpíšem, že Gustáv Husák je starý kokot” :D Poslednú dobu mám “šťastie” na snímky, ktoré sa tematicky zameriavajú na obdobie “režimu”. No a presne tento je jedným z mála, ktorý je poňatý presne tak, ako sa mi to pozdáva. Odľahčený, nijak výnimočný, no aspoň podľa gusta .. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie ve které jsou vážné scény vcelku ve vyrovnaném poměru s těmi humornými (což není u podobných snímků vždy samozřejmostí), přesto se divák hlavně usmívá, a to po téměř celou jeho délku (a sem tam se zasměje nějaké trefné hlášce, kterých je tu také pěkná řádka). Film má v arzenálu slušný ansábl herců, kteří se více než dobře propůjčili svérázným postavám a postavičkám, z nichž těžko vyzdvihovat jen jedno či 2 jména ( i když mým největším favoritem byl asi malý rozumbrada Kvido v podání Jana Zahálky a jeho perly). "Co to tam děláte? Ještě se mi rozmnožíte, a co pak budu dělat já?!" ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Michala Viewegha jako autora ani persónu moc nemusím, ale za tuhle perlu jsem ochoten přejít leccos... herecký koncert Ondřeje Vetchého a Libuše Šafránkové - jejich generační příběh je nádherný a plný laskavého humoru, i přes doslova sviňskou dobu. Slizký funkcionář Vladimíra Javorského a výkon jeho filmové manželky Vilmy Cibulkové je taky k pohledání.... a Vladimír Dlouhý, "Kvído" Wehrenberg, Jitka Ježková (odvážná role, jen co je pravda;)), babičky, dědečkové, Viktor Preiss jako takřka nejmenovaný dramatik a Jiří Schmitzer v miniroli psychologa - ti všichni byli výjimeční ... asi to bude výjimečným scénářem a režií. Hezky se na to vzpomíná, ale vracet by se to nemuselo... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála povedených českých komedií. Snad proto, že se veze na hřebejkovsky zjemňující retro atmosféře. Tedy, ne, že by tu byla předlistopadová doba nahlížena přes nějaké růžové brýle - Nikolaev si dává záležet, aby jeho film nesklouzl k pouhé komedii – je to i solidní psycho (což je podpořeno skvělým Vetchého výkonem). Báječná léta pod psa mají auru neomylného diváckého hitu, tak nějak to z nich čiší. Je to přednost, i vada na kráse. Milý film, který asi bude mnohokrát reprízován v tv. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Z filmů, kde český národ fňuká nad utlačováním komunistickým režimem, je tento z vydařenějších a s takovým uvěřitelným feelingem. Přináší nám pohled na veselé i smutné okamžiky obyčejné rodiny. Vetchý je místy opravdu zábavný a množství poprsí, která se ve filmu mihnou, mne uváděla do rozpaků. Pravé slovo, které by snad trefně vyjádřilo celý dojem z filmu může být "fajn". Roztomile sentimentální s melancholickým nádechem. 70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (32)

  • Otec (Ondřej Vetchý) si v 70. letech čte knihu „Bican - 5 000 gólů!“, která vyšla až na konci let osmdesátých. (offlineman)
  • V záběru na Kvidův (Jakub Wehrenberg) dům, když se Kvidův otec (Ondřej Vetchý) dívá z okna, lze zahlédnout, že od okna nalevo visí československá vlajka a napravo sovětská. Nalevo vždy visí čestnější vlajka, v tomto případě tedy československá. U bytového domu je pořadí opačné. (tommahol)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama