Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Insomnie je především psychologické drama, kriminální zápletka je až na druhém místě. O zápletku tady vlastně ani tolik nejde, protože vše je jasné už po půl hodině. To nejdůležitější je vztah detektiva Willa Dormera (Al Pacino) a vraha - průměrného pisálka Waltera Finche (Robin Williams). Je krásné sledovat tuto psychologickou hru, kde na jedné straně je v jádru čestný a výčitkami pronásledovaný polda a na druhé straně vypočitavý a morálkou ne zcela obdařený Finch, který navíc zjevně pozbyl poslední špetku soudnosti. Zcela bez skrupulí srovnává svou "nehodu" (tj. deset minut trvající mlácení bezbrané dívenky) s Dormerovým nešťastným zásahem svého parťáka. Herecké výkony všech hlavních postav (Pacino, Williams, Swank) jsou výborné, především Al Pacino dělá čest svému jménu... Film má působivou atmosféru a režie je také na vysoké úrovni. Jen bych prosil, ať pořád všichni nesrovnávají Insomnii s Mementem. Jasňočka, že Nolan v Mementu předvedl něco mimořádného, ale tenhle film je prostě o něčem jiném. Ale už dost, už se mi hrozně zavírají oči... Prosím..."Let me sleep..." ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Se7en tak trochu jinak. Při sledování filmu jsem si vzpomněl na Jima Carreyho či Adama Sandlera. Je to naprostá ironie osudu, že zrovna herci, jenž se proslavili díky často pitomým komediím, naprosto excelují v mnohem vážnějších rolích (Carrey má Věčný svit, Sandler Volání o pomoc a Williams Insomnii či Express Foto). Jinak co se týče filmu, tak v něm se mi často zdálo, že Nolan se omylem připletl až moc na Fincherův píseček. Neříkám, že atmosféru měl film špatnou, byla vynikající. Problém je, že thriller podobného ražení již jednou vznikl a byl dokonalý. Al Pacino a jeho padoušký protivník můžou hrát sebelépe, ale trojici Pitt - Freeman - Spacey neporazí. I přesto se jedná o velmi nadprůměrnou žánrovku. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Detektiv má svého vraha, ale ten na něho něco ví a vtahuje ho do velké hry... Christopher Nolan se u mě s Nespavostí trefil do černého. Originální thriller, z přitažlivého prostředí Aljašky (úžasně natočená je napínavá scéna v mlze), se zajímavou zápletkou, gradujícím dějem, povedenou hudbou a výbornými hereckými výkony hlavních představitelů (Al Pacino, Williams, Swank). Především Hilary přidala ke své kráse i opravdu precizní herecký výkon a je ozdobou tohoto snímku. Ten se zkraje rozdělí do několika dějových linií, které postupem času Nolan spojuje v jednu a film stupňuje své napětí s každou minutou. Takhle má vypadat thriller. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

S dalšími zhlédnutími zraje jako víno. Výborní herci a hodně poutavá zápletka. A ta atmosféra! Nolan je velmi dobrý režisér a já jsem dlouho přemýšlel, co mě na jeho filmech tolik přitahuje. Myslím, že bych to popsal jako rozdíl tempa režie a filmu. Nolan režíruje pomalu a rozvážně, ale přesto mají jeho filmy docela svižné tempo. A to se promítá i v hudbě Davida Julyana. Jak v Mementu, tak v Insomnii jsou to dlouhé tóny (Nolanova režie), doprovázené rytmickými prvky, které ženou vpřed (tempo filmu). Dokonce i v Nolanově Batmanovi je slyšet, že Howard s Zimmerem složili hudbu ve stylu Julyanových prací. Tenhle kontrapunkt asi může za jedinečnou atmosféru Nolanových filmů. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvěle zahraný a zručne zrežírovaný film. Bláznivý génius Nolan zkusil pár věcí co nejsou v každém krimi thrilleru a skvěle se mu povedli. Výborní Al Pacino, Robin Williams a Hillary Swank. Krásné exteriéry, výborný scénář a to vše tvoří jeden z nejlepších filmů tohoto žánru. Jediné co mi brání dát 5* je zvláštní pocit co neumím vyvětlit :( ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Severoamerické tržby byly 67,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 113,8 mil. (NIRO)
  • Insomnie je v lékařské terminologii označní pro chorobnou nespavost (DominikV)
  • Natáčelo se od 16. dubna do 30. června 2001 v Kanadě a na Aljašce. (Varan)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama