Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (626)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Jo, bavilo mě to a to hodně. Blade dokazuje, že i řežba v sobě může mít prvky filmového umění. Wesley Snipes se pro tuhle roli narodil, žádná jiná mu tolik nesedla, a Stephen Dorff předvádí záporáka - radost pohledět. Důvod, proč nedám čtyři hvězdičky je ten, že Blade ukazuje upíry v jiném světle, než je známe z Drákuly nebo Interview s upírem. Jako fungující společnost, která se považuje za vyšší rasu. Možná časem svoje hodnocení snížím, ale zatím jsem tenhle film viděla asi pětkrát a pořád se mi líbí stejně. Pan Norrington prostě umí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Blade je solidní akční horror, ale především proto, že ve svém žánru má minimální konkurenci. Akční scény jsou slušné, triky našlapané (až na pár výjimek) a herecké výkony tak nějak akčně-hororové. Výborná je ale úvodní scéna, kdy se mladík nechá zavést jakousi úžasnou kočkou do klubu, kde všichni tančí a svíjejí se v rytmu techna jakoby v extázi, aby je za chvíli od hlavy až k patě zlila krvavá sprcha. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz zistíš, že si vyhynul.“ Blade v r. 1998 ukázal (a vytýčil) nový smer akčného žánru, ale obecne zvykne bývať za film, ktorý sa postaral o masívny boom komiksových filmov v kinách, považovaný skôr až hit X-MEN z r. 2000. Stephen Norrington (asi nikdy nepochopím, ako človek ako on mohol natočiť takú pecku) režíruje ako ďábel, nehľadiac na krv, sex, násilie, nadávky. Diváci boli takým prístupom, energickou réžiou, výborným kastingom a na tú dobu dychvyrážajúcimi akčnými sekvenciami ohúrení a tak nečudo, že snímka na celom svete zarobila krásnych 131 miliónovom pri pomerne rozumnom 45-miliónovom rozpočte (a najmä prakticky nulových očakávaniach). Mladučký neduživý Stephen Dorff pre Bladea nečakane predstavuje vyrovnaného súpera, dozaista potešia podporné roličky kultových hercov (Kier, Kristofferson), audiovizuálna stránka je skvelá (do nemalej miery sa inšpirujúca vtedajšou módnou tzv. ázijskou vlnou) a akčné scény berú dych, na čom má podiel elektrizujúci Wesley Snipes, ktorému pohyb prudko pristane (pravda, herectvo už menej, ale minimálne v jednotke to bolo v pohode). Čertovsky originálny scenár, prekvapivé zvraty, vtipné dialógy, mrazivá vampírska mytológia a prekrásna atmosféra. Triky nič moc, ale nevadí. Kino Považan NMnV 1999 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech pořád dost cool. Film o mladých korporátních cucácích, kteří se derou na místa zasloužilých manažerů, ale nejvíc badass lovec upírů, nabíječ odkojený ulicí a jedním stárnoucím hipíkem, jim do toho zas a znovu hází vidle, resp. stříbrné kolíky. Udo Kier je jediný herec, u kterého díky jeho charismatu nepoznáte, že nemá co hrát, ale neva. Přes přestřelenou stopáž je to v jádru krásně přímočarý brak, spíš rare než well done, který se ovšem vyhýbá spoustě žánrových klišé (např. absence romantické linky, i když by se nabízela) a je brutálnější, nekompromisnější, designově osobitější a zábavnější než většina ambicióznějších komiksovek, které následovaly. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Lateef, Visáč, Pacco, Cornon ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Desítky těl tančí v opojné extázi, reprobedny drtí dunivá Confusion, šílený Dj zvedá hlavu ke stropu, odkud se z připevněných trysek začíná valit krev... je čas tuhle ďábelskou upíří diskárnu ukončit... přichází Blade... "Urvu Ti Tvou posranou hlavu.." i tak může znít poslední věta před smrtí, zde v podání jedné upíří tanečnice, kterou půl vteřiny na to pošle Blade nejrychlejší otočkou, co jsem kdy ve filmu viděl, na věčnost... Právě doznívá Dealing with the Rose a dílo je dokonáno, diskotéka utichla, po zemi se válí prázdné nábojnice a prach z mrtvých upírů... tahle scéna je brutálně dokonalá, docela dost zavánějící kultem. Film má dobrý příběh, Blade má dobrého protivníka - Stephen Dorff v roli upírského arcilotra Frosta je výborný, správně padoušský a vyšinutý na jednu stranu, křehký a bezbranný na druhou stranu... tempo filmu je rychlé, dynamické až zběsilé, akční scény velmi slušné, choreograficky skvělé, většinou doplněné naprosto perfektní písní - bladeovský soundtrack je našlapaný tou nejlepší hudbou... všechny tři filmy mají jedinečný hudební doprovod! A konečně představitel Bladea - Wesley Snipes... ten se snad pro tu roli narodil! 131 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • V scéne zo začiatku filmu, ktorá sa odohráva na diskotéke upírov, hrá pieseň s názvom "Confusion" od New Order. (Patrik200s)
  • Když Blade (Wesley Snipes) zabije svou matku, utíká s vestou v rukách. Poté ji má však na sobě, rozepnutou... načež seskakuje a vesta je zapnutá. (Pepy)
  • Ve scéně, kdy policisté honí Bladea (Wesley Snipes) a on vyleze na střechu, policisté rozstřílejí dveře, ze kterých lítají dřevěné třísky. V dalším záběru je však možné vidět, že jsou dveře z kovu. (Pepy)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama