Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (626)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Východ slunce i česnek mám raději než upíry. To ovšem neznamená, že bych se s Wesley Bladem s nadšením nevydal na podrobný rozbor upířích tkání. Jenže abych si to skutečně užil, tak by muselo vzduchem létat o něco méně červené tekutiny a ty zveřejněné údaje z oblasti lékařské chemie by musely více odpovídat výsledkům mých experimentů s laboratorními upíry. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Já moc nemusím tyhle ultra cool drsný hrdiny v černých brýlích (jediný, kde jsem to fakt žral byl Matrix) a stejně tak nemusím tupounský projev Wesleyho Snipese (jediný film, kde mi nepřijde jako posluhovač Knížete Ignora je Demolition man)! Přesto jde o slušnou akční zabavu u které jsem se ani moc nenudil. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ve své době mi to přišlo super, viděl jsem to mockrát v telce, a vždycky mě to bavilo (třeba už jen úvodní sekvenci na diskotéce jsem považoval za strašně super). Na nové zhlédnutí po letech už mě to ale tak nebralo, ten film strašně zestárnul (jeho trikové záběry už jsou dnes jen k smíchu, o těch předpotopních počítačích a disketách ani nemluvě), scénář je občas dost tupý a má tendenci vše polopaticky vysvětlovat, aby to pochopil i ten nejprostší divák (celkově se zde veškeré zásadní informace sdělují takřka výhradně v dialozích, nikoli v obrazech, což považuji za nedostatek), a konečně přijde mi i trochu zarážející, že je v tom tolik herců černé pleti (aniž bych to myslel nějak rasisticky - prostě by mě jen zajímalo, jestli to třeba mělo nějaký důvod, nebo to byla prostě náhoda). Navíc většina hereckých výkonů zde za moc nestojí a dialogy taky nejsou žádná sláva - ten film je hlavně hodně vystavěný na efekt, a nemá cenu v něm hledat něco hlubšího, spoustě lidem to ke spokojenosti stačí. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Blade se zrodil v dobách, kdy ještě Mrvel své vlastní komiksy nemrvil. Nové adaptace se děsím víc než Trinity.  Snipes v druhé ze svých dvou nejlepších rolí  a ukázkový akční horor, kterých se, tedy těch lepších, mnoho netočí. Bladův svět plný upírů si pak sympaticky ani nehraje na normalitu a hlavní hrdina se prochází v kostýmu s mečem na zádech  ulicemi jako by se nechumelilo. Krev prakticky nepřetržitě stříká proudem, temnota kam se podíváš a choreograficky snesitelné souboje. První Blade je legenda. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jde o akční horor, který ve své době sklízel docela velké ovace. Je na něm vidět opravdová poctivá práce, která se dotkla všech prvků filmu. Bojové scény měli velice zajímavou choreografii a my jsme mohli být svědky zkombinování několika druhů bojového umění dohromady. Některé scény byli sice nadsazené, ale od podobného žánru (upírského) se to dalo čekal. Speciální efekty jsou na velice vysoké úrovni, od těch, které se týkali přímo změny rysů postav, přes výbuchy až po hrozivé účinky zbraní, proti kterým neměli upíři žádnou šanci. A právě na jednotlivých zbraních se vyřádili nejvíc. Máme možnost vidět rozmanité druhy střelných, sečných a několika jiných zbraní, jenž se později staly vzorem pro ostatní podobně laděné filmy. Kvalita kamery a záběrů byla velice dobrá, protože tohle byla další z věcí na které se moc nešetřilo a v rukách odborníků nám připravili zajímavou podívanou. Celým filmem nás doprovázela naprosto skvělá hudba, jejíž výběr bych chtěl pochválit asi nejvíc. Ať už šlo o tajemnou hudbu, z níž běžel mráz po zádech, nebo taneční muziku, která se výborně hodila k masakru na diskotéce. Ne všechno na tomto filmu budu ale chválit. Podle mě se nechali producenti trochu unést a množství krve, které stříkalo z obětí, jež Blade musel zabít, bylo spíše k smíchu, než abychom se museli bát. Stejně tak i někteří herci předvedli mizené výkony. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Když byl film připravován, tak se zpočátku počítalo s tím, že se režie ujme David Fincher. Ten ale práci odmítl kvůli jiným projektům. (pUnck)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama