Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (625)

Kaka 

všechny recenze uživatele

S časovým odstupem už to zdaleka není ono. Technicky je film dost nevyrovnaný, kulisy leckdy odfláklé a tak čest zachraňuje jen neotřele dynamické zpracování, několik kvalitních akčních scén a dva hlavní hrdinové. Dvojka je mnohem živočišnější a trvanlivější. Je znát, že Norrington jednak není žádné eso režisér a taky fakt, že chyběl rozpočet. Kvalitní béčkařina, ale s řezničinou typu dvojky se to měřit nedá. A to i přesto, že děj je zde o něco hutnější. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Východ slunce i česnek mám raději než upíry. To ovšem neznamená, že bych se s Wesley Bladem s nadšením nevydal na podrobný rozbor upířích tkání. Jenže abych si to skutečně užil, tak by muselo vzduchem létat o něco méně červené tekutiny a ty zveřejněné údaje z oblasti lékařské chemie by musely více odpovídat výsledkům mých experimentů s laboratorními upíry. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na to nedávno podíval, došlo mi, z čeho čerpá Petra Neomillnerová nebo i Charlaine Harris a proč je to u diváků tak kultovní po všech těch Twajlajtech a Trůbloodech. Každopádně, s odstupem času ten Blade není zas tak cool, jako tenkrát, pořád je to takový nedomrlý akční film, ovšem s povedeným příběhem. Dialogy občas váznou, ale dejme tomu, když je to podle komiksu. Nevím, nebyl jsem zas nějak dvakrát odvázaný. Triky jsem ochoten přejít mlčením, prostě odpovídají době vzniku tohoto filmu (aspoň doufám), ale nejsem si už zcela jist, zda je úplně košer nahradit filmovou krev červenou vodou. To si zaslouží oprávněnou kritiku. SPOILER. Když se hlavní záporný hrdina promění v marschmallow (bonbon, ne ibišek v překladu) bylo to spíš k smíchu. Dost to srazilo celkové hodnocení. Je dobře, že další díl byl pod taktovkou del Tora. Ten chlap má alespoň nějaká výtvarné cítění. Takové třeskutě směšné Marschmallow bylo naposledy v Krotitelích duchů a to mi bohatě stačilo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ve své době mi to přišlo super, viděl jsem to mockrát v telce, a vždycky mě to bavilo (třeba už jen úvodní sekvenci na diskotéce jsem považoval za strašně super). Na nové zhlédnutí po letech už mě to ale tak nebralo, ten film strašně zestárnul (jeho trikové záběry už jsou dnes jen k smíchu, o těch předpotopních počítačích a disketách ani nemluvě), scénář je občas dost tupý a má tendenci vše polopaticky vysvětlovat, aby to pochopil i ten nejprostší divák (celkově se zde veškeré zásadní informace sdělují takřka výhradně v dialozích, nikoli v obrazech, což považuji za nedostatek), a konečně přijde mi i trochu zarážející, že je v tom tolik herců černé pleti (aniž bych to myslel nějak rasisticky - prostě by mě jen zajímalo, jestli to třeba mělo nějaký důvod, nebo to byla prostě náhoda). Navíc většina hereckých výkonů zde za moc nestojí a dialogy taky nejsou žádná sláva - ten film je hlavně hodně vystavěný na efekt, a nemá cenu v něm hledat něco hlubšího, spoustě lidem to ke spokojenosti stačí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zejména v porovnání s dalšími pokračováními je jednička opravdu povedená! A to nemluvím o současné vlně vyměklých emo rádoby upířích slátanin. Upír je prostě temná a drsná bytost na pokraji dvou světů. Nemá slitování, nezná soucit. A chcete-li upíry lovit, musíte se jim co nejvíce přiblížit. Hned zkraje říkám: vyrostl jsem na punku, pak gothice, poslouchám heavy metal, hardrock, hardcore, alternativu......ale rozhodně ne techno. Ovšem! Úvodní scéna z klubu nemá chybu a já se přistihl, že na takovou diskošku bych klidně mohl. A pak, sprchy s lidskou krví - jak geniální. Rozjezd kruťáckej, nasednutí na horskou dráhu, zahození utržené brzdy a jízda do pekel..... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • V jedné ze scén v závěru filmu, kdy Blade (Wesley Snipes) zregeneruje a kopne jednoho z upírů, je možné daleko v pozadí zahlédnout osobu, která by ve scéně být neměla. (Pepy)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama