Twilight Zone, The (TV seriál)

Drama / Fantasy / Sci-Fi / Horor

USA, 1959, 138 x 25 min + 18 x 51 min

Hrají:

Burgess Meredith, James Franciscus, Gary Merrill, Betty Lou Gerson, George Macready, Florence Marly, Barry Nelson, Buddy Ebsen, Elizabeth Montgomery, Dewey Martin, Don Rickles, Jack Klugman, Lee Marvin, Inger Stevens, Cliff Robertson, Ed Wynn, William Shatner, John Hoyt, Martin Landau, Jack Warden, Martin Balsam, Claude Akins, Frank Overton, Ivan Dixon, Harold Gould, John Anderson, Barbara Nichols, Jean Willes, Estelle Winwood, Orson Bean, John McIntire, Patrick O'Neal, Jean Marsh, Charles Bronson, Veronica Cartwright, Vito Scotti, Wilfrid Hyde-White, Natalie Trundy, Luther Adler, George Petrie, Hugh Sanders, Leonard Bremen, Natalie Masters, Richard Basehart, John McGiver, Joyce Van Patten, Donna Douglas, James Best, Steve Cochran, Marsha Hunt, Julie Newmar, Doug McClure, Steve Forrest, Joan Hackett, Andy Devine, Mariette Hartley, Janice Rule, George Grizzard, Dane Clark, Earl Holliman, Alice Pearce, George E. Stone, Penny Singleton, Everett Sloane, Harold J. Stone

• DaViD´82

Klasika a předobraz (nejen) povídkových (nejen) seriálů pohrávajících si (nejen) s „okrajovými“ žánry horroru, sci-fi apod. Ne, že by tu podobné snahy nebyly i před tím (v TV i rozhlase, viz Hitchcock), ale nikdy takto kvalitně, s tolika známými spisovateli a v takovém měřítku. Díky rokům vzniku se v tématech hodně pracuje se strachem z atomové krize, objevováním vesmíru apod. Od druhé sezóny si tvůrci dovolují na svou dobu odvážné trikové kousky, ale přesto to většinou stojí hlavně na nápadech, ději a pointách. Samozřejmě, že vzhledem k povídkovému pojetí to díl od dílu kvalitativně výrazně osciluje, ale celkově jde o klasiku nad klasiky, jejíž nejlepší epizody zůstávají dodnes mnohdy nepřekonány. Where is Everybody? 3/5 Když celá povídka (jinak výtečná) stojí na jednom herci, tak proč obsadit ochotníka místo herce? One for the Angels 4/5 Obchodník, který by i Horstu Fuchsovi prodal sadu nožů WS International versus byrokratismem svázaný sympaťák Smrťák. Mr. Denton on Doomsday 3/5 Osudový western s osudovou přestřelkou. The Sixteen Millimeter Shrine 4/5 Sunset Blvd. ve zkratce. Walking Distance 2/5 Sentimentálně vlezlé cestování časem s ponaučením o těch pravých hodnotách. Escape Clause 4/5 Hypochondrický Faust, pupkatý ďábel a skvělé řešení co s nesmrtelností, škoda jen zbytečného epilogu. The Lonely 2/5 Samota je sice hrozná věc, ale nudit kvůli tomu diváka netřeba. Time Enough at Last 5/5 Náruživý čtenář těžký úděl má. Tolik knih a tak málo času. Perchance to Dream 5/5 Psycho-horror, u kterého mi nikdo nevymluví, že stál (nejen) u zrodu Nočních můr z Elm Street. Judgment Night 3/5 Ponorkové deja vu. And When the Sky Was Opened 4/5 Gagarin nebyl první člověk ve vesmíru, to jen na ty první není vzpomínáno. The Four of Us Are Dying 3/5 Mrhání dobrým námětem, škoda. Third from the Sun 4/5 Výtečná znepokojivá atmosféra blížícího se konce na jedné straně a očividná pointa na té druhé. I Shot an Arrow into the Air 4/5 Utahaný průběh o nepovedeném prvním letu do vesmíru s posádkou, ale kvůli finále se vyplatí vydržet. The Hitch-Hiker 5/5 Psycho terror, lekačky a geniálně obsazený ošuntělý stopař. Původní rozhlasovou hru bych si někdy rád poslechl. The Fever 3/5 V zásadě výborné, ale látka je to na mnohem kratší stopáž. "Fráááánklin, Frááánklin!" The Last Flight 4/5 Dobře vymyšlené, málokdy se k cestování časem přistupuje takto důsledně "co se stalo, stalo se a stalo se tak vždy, jinak by se nestalo, co se stalo". Elegy 4/5 Nápad za všechny prachy, škoda že zůstalo jen u něj. Mirror Image 4/5 Mít to jiný závěr, kupříkladu že to celé bylo varování, aby do busu nenasedala a tím se vyhnula smrtelné nehodě, tak by to bylo perfektní, protože ten použitý konec vyznívá dost do ztracena. The Monsters Are Due on Maple Street 4/5 Z toho měl být rozsahem minimálně dvojnásobný díl s psychologickou drobnokresbou. Takhle je ta psychologie davu příliš skoková, což ubírá na působivosti. Eye of the Beholder 4/5 Status legendy je tomu spíše na obtíž. Výtečné to nesporně je; jen ne tak výtečné jak se tvrdí.(5.4.2011)

Musím súhlasiť s biercem epizoda Eye of the Beholder je geniálna a masky na tú dobu boli celkom vydarené a tá zaujímava scéna na konci je skvelá a keby som mal takú možnosť pozrieť všetky časti bol by som velmi rád 90 percent za túto časť.(14.1.2009)

• danecek24

20. Zlatý Glóbus za rok 1962 - cena (1) - *Nejlepší produkce / režie - Rod Serling(24.1.2009)

Twilight Zone...Tenhle název mě fascinuje už od dětských let, když jsem se poprvé dočetl v Encyklopedii fantastického filmu o existenci tohodle seriálu. Během let jsem pak shlédl 4-povídkový film od Spielberga & Co., dvoupovídkový film z roku '94, jednu povídku ze seriálu z osmdesátejch let, která mě od týhle verze nadobro odradila a nakonec několik epizod z nejnovějšího seriálu, který sice nebyly tak špatný, ale zase nic extra. Prostě žádnej z těhle pokusů mě nepřesvědčil o vyjímečnosti fenoménu Twilight Zone...až do dneška. Dnes jsem shlédl svoji první epizodu z originálního seriálu, která mi udělala chutě na celou sérii. Jde o šestou epizodu čtvrté série a jmenuje se Death Ship. Premiéra tohodle dílu proběhla 7. února 1963, o scénář se postaral osvědčený Richard Matheson, jemuž za námět posloužila jeho vlastní povídka. Příběh pojednává o trojici astronautů, kteří přistanou na neznámé planetě miliony světelných let od Země a naleznou zde trosky lodi, jež vypadá na vlas stejně jako ta jejich. Když se dostanou do vnitřku lodi, ke svému úděsu zde naleznou svá vlastní mrtvá těla...Dál už nic říkat nebudu, abych nikoho nepřipravil o pointu, která už dnes bohužel moc originální není, ale v roce '63 to musela být bomba! Atmosféra nejistoty, strachu ze smrti je vystižena dokonale, stejně jako výprava a kostýmy, které jsou sice poplatné době vzniku, nicméně stále jsou úžasné. Pro mě je to jasných *****!!! ************************************************************************* A Piano in the House, dvaadvacátá epizoda třetí série. Tenhle díl mě nenadchl tolik jako Death Ship, nicméně stále je to nadprůměr. Pojednává o uměleckém kritikovi, který se chystá své mladší manželce koupit dárek k dvacátýmsedmým narozeninám. V jednom starožitnictví narazí na staré samohrající piáno. Piáno má ovšem jednu zajímavou vlastnost, a to že kdo se ocitne v jeho blízkosti když právě hraje, projevuje nahlas své skryté tužby a názory. Kritik této schopnosti využije na manželčině narozeninové párty, ale nakonec se tato podlost obrací proti němu....************************************************************* Pomalu začínám cítit jistou závislost na Twilight Zone...Další epizoda The Howling Man si odbyla premiéru v roce 1960 jako 5. část druhé série. Vysílený muž, podle svých slov cestovatel, se s posledním vypětím sil dostane do jakéhosi hradu a žádá jídlo a nocleh. Hrad je obýván podivnými mnichy, kteří zjevně udržují nějaké tajemství. Tento dojem posiluje neustálé, jakoby vlčí vytí, ozývající se z hlubin hradu. Muž je zprvu odmítnut, ale poté co omdlí vysílením před očima hlavního bratra, je ubytován v prázdné komnatě. Po probuzení přichází na kloub strašnému tajemství, kterému zpočátku odmítá uvěřit.....Tato epizoda mi svou atmosférou trochu připoměla některé Hammer filmy. Škoda, že se prostřední část trochu vleče, samotný závěr je pak docela působivý.*********************************************************** Už je to tady.. Je to fakt vážný, nedokážu usnout bez toho abych ten den neviděl aspoň jednu epizodu. Ta dnešní se jmenuje Eye of the Beholder. Šestá epizoda, druhá série. Tenhle díl je prostě geniální! Janet Tiler se narodila extrémně ošklivá, aspoň to o sobě tvrdí. Nevidíme jí totiž do obličeje, protože téměř až do konce má celou hlavu obmotanou obvazy. Ale radši už nebudu nic říkat, abych případného diváka nepřipravil o ten úžasnej twist na konci. Mimochodem tahle epizoda dokáže navodit spoustu zajímavejch a závažnejch myšlenek. Zatím nejlepší díl. Doporučuju. “Beauty is in the eye of the beholder...a lesson to be learned in the Twilight Zone”(16.1.2006)

You unlock this door with the key of imagination. Beyond it is another dimension: a dimension of sound, a dimension of sight, a dimension of mind. You're moving into a land of both shadow and substance, of things and ideas. You've just crossed over into... the Twilight Zone !(25.2.2011)

Toľko nápaditosti, orginality, predstavivosti a príbehovej rôznorodosti akej je v TWILIGHT ZONE v dnešných seriáloch už nenájdete. Každý diel tohto seriálu má niečo do seba a toto je naozaj studňa inšpirácie pre fanúšikov sci-fi, fantasy a hororu. Taktiež je toto jeden z mála kinematografických diel, ktoré si všetko stavajú na skvelé, neuveriteľné alebo duchaplné námety. Preto mi je aj tento seriál veľmi sympatický, lebo pre mňa znamená dobrý námet základ všetkého. Ak chcete si niečo pustiť na oddych a hľadáte niečo duchaplného so zamysleniahodnou pointou, Zóna je určite dobrá voľba. PS: Mám ale aj jednu dobrú radu; neprejedzte sa jej.(13.12.2011)

Tenhle seriál je tak dokonalý až to bolí a nechce se mi uvěřit, že u nás není známější. Taková spousta geniálních příběhů postavených vždy pouze na spisovatelově fantazii. Každému dílu navíc nechybí dokonalá pointa (= To serve a man :D). A takovou psychárnu jsem nezažil ani u Psycha. Musím zde uvést můj nejoblíbenější díl - Nightmare at 20000 feets. Byl snad nejlepší ze všech - strach, hrůza, děs, atmosféra, zápletka, rozuzlení - v tom všem si vedl dokonale. Seriálu navíc přidává na kvalitě jeho stáří a černobílý obraz. Nutno podotknout, že právě vzhledem ke stáří se člověku některé pointy zdají už trochu klišé. Jinak další skvělé díly byly např. To serve a man, Living doll, Monsters are due on Maple street, It's a good life, The hitch-hiker a spousta dalších. Jako inspirace posloužily příběhy z tohoto seriálu často pro Speciální čarodějnické díly Simpsonů. 5*(26.5.2011)