Reklama

Reklama

Nováci

(seriál)
Rodinný / Komedie
Česko, (1995–1996), 52 h 25 min (Minutáž: 22–30 min)

Hrají:

Pavel Zedníček, Ota Jirák, Jana Paulová, Jitka Ježková, Jitka Schneiderová, Jan Čenský, Filip Rajmont, Adéla Gondíková, Jana Janěková, Viktor Maurer, Dalibor Gondík, Michal Jagelka, Jiří Pomeje (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Ota Jirák vás vítá v kruhu rodinném, kde vládne pohoda jako řemen. (TV Nova)

Recenze (161)

Caelos odpad!

všechny recenze uživatele

Seriál z doby, kdy se Nova snažila přenést na obrazovku jůesej manýry. První řada s Otou Jirákem ještě šla, ale jakmile nastoupilo duo Zedníček, Paulová, šlo to do hoven. Vlastně, ono už to v hovnech bylo, ale to pokračování ho dorazilo. Tímto prosím adminy CSFD o rozdělení seriálu na Nováci a Nováci 2, poněvadž obě řady si rozhodně nezaslouží stejné hodnocení. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dřevní pokus o český sitcom. Svým způsobem to tvůrci popadli za celkem správný konec. Do první série angažovali Otu Jiráka se zkušenostmi s dabováním kultovního Alfa, v té době též častého hosta zábavných pořadů. Do druhé řady dokonce Pavla Zedníčka, českého Ala Bundu a Franka Lamberta. To zdánlivě nemohlo dopadnout vyloženě špatně. Ale stalo se. I přes zajímavá jména mezi scénáristy. Kde vězí příčina? Ač tehdejší Nova byla hodně ukřičená a upitvořená, tvůrci pokusu o českého sitcomu si neuvědomili, že vše musí být ještě trapnější, ještě pitvořivější a ještě záměrně trapnější. Místo toho natočili jakousi unavenou usedlou tetku těch svěžích amerických sitcomů. Kdekoho možná napadne, jak je možné, že před desetiletími v Takové normální rodince to ale tvůrci uměli? To je jednoduché. Autorce Fan Vavřincové (mimojiné autorce filmu Eva tropí hlouposti) byl ten infantilní a naivní humor vlastní. A díky tomu to tehdy vyšlo. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nečekat zázraky, ono se tam vůbec nic vtipného nenajde. A tohle píšu ke druhé řadě, která mě baví ještě méně. Všeobecně nemám rád sitcom. A žádný americký o padesáti řadách a třiceti epizodách mě nikdy nedostal, sotva jen pár to u mě dotáhlo na průměr (výjimku tvoří pouze klasický sitcom Addamsova rodina (100%), z čisté milosti a nemohoucnosti autora prosadit se jinak, než psaním slohovitě popisného scénáře do rádoby vtipného konceptu. Osobně nechápu, co má být vtipného na tom, když nějaká postava popíše situaci, kterou divák neviděl. To si ji mám jako představit?! Prázdnota, která na mě ze sitcomů vykukuje, je zkrátka pro mě nesnesitelná. Nováci se výše uvedených nešvarů zbavují po svém. A není na tom nic líbivého. Vše je jen krystalicky čistá trapnost, originální gag přijde jen vzácně. Zvláště druhá řada Nováků má v blbosti navrch. Americký sitcom to podá alespoň s předtočeným smíchem. Předtočený smích, který má zdůraznit nevtipnost. V Novácích se to obejde bez této rušivé kulisy. Je to celkem sympatická rodinka, která v různých epizodách řeší téměř absurdní situace, jak jinak než téměř absurdně. Rozhodně se Nováci nedají považovat za nějaký vrchol ve svém specifickém žánru, ale jdou na to po svém, a jsou vtipnější než pozdější sitcom Comeback nebo Helena. Což není výhra. 20% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se repríza konečně objevila na Nova Cinema, mám možnost konfrontovat vzpomínky a výsledek je v podstatě ještě lepší, než by se zdálo. Suma sumárum jako první domácí seriál natočený mimo ČT, jsou Nováci bez problému stravitelní. První série připomíná domácí snahu o kombinaci Alfa a Kroku za krokem, což také odpovídá tehdejší představě o formátu oblíbeného sitkomu. ()

Diego75 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o tomto seriálu dozvěděl, že se má jednat o první český sitcom, myslel jsem si, že by se mohlo jednat o vtipnou rodinku a její příhody, ale po zhlédnutí prvního dílu mi došlo, jak moc jsem se mýlil. Ota Jirák je asi jediný, který svou postavu hraje dobře. Postava Jeremyho občas pobaví, ale jinak jsem u seriálu pomalu usínal a skoro žádný díl neobsahoval více než jeden dobrý vtip. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první českou situační komedii (od roku 1993, kdy vznikla samostatná Česká republika). (CANNIBAL)

Reklama

Reklama