Reklama

Reklama

Četa v akci

(seriál)
  • USA Tour of Duty
USA, (1987–1990), 45 h 26 min (Minutáž: 47 min)

Hudba:

Joseph Conlan

Hrají:

Terence Knox, Stephen Caffrey, Tony Becker, Miguel A. Núńez Jr., Ramón Franco, Dan Gauthier, Jeff Hochendoner, Carl Weathers, Kim Delaney, Lee Majors (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Dvanáctiměsíčnímu období, které sloužili američtí vojáci ve Vietnamu, se říkalo „Tour of Duty". O rok později, kdy byla do kin vpuštěna Oscary oceněná ČETA, se objevil na amerických televizních obrazovkách nový válečný seriál z období války ve Vietnamu, který diváky vrhnul do krvavých bojů vietnamské džungle roku 1967. Seriál se nesnaží jen o věrné zachycení tvrdých bojů mezi americkou armádou, Viet Congem a NVA, ale také líčí osudy jednotlivých vojáků čety sloužící na polní základně „Beruška" hluboko ve vietnamské džungli. Společně se seržantem Andersonem, kterému chlapi v jeho četě neřeknou jinak než „Zeke", můžeme sledovat každodenní rutinu na základně, denní i noční patroly a někdy i speciální mise po boku zvláštních jednotek. Seriál byl několikrát oceněn prestižní cenou Emmy. (c.tucker)

(více)

Recenze (26)

soulless 

všechny recenze uživatele

Představte si rok 1967 .... hipiiesáci všude hlásí lásku a mír, v rádiu hrajou tutovou muziku a vám je okolo 20. Parádní doba na život, člověk by si řekl. Kdekdo se z národního cítění nahlásí do armády, přece jen, ženský letí na mundůr líp. Jenže pak vás pošlou na 12 měsíců do země, jejiž jméno neumíte ani vyslovit, doma nikdo neví, kde to je a proč tam vlastně jedete střílet do lidí. Četa úplně náhodou dostane poručíka akorát ze školy a seržant, doma ve Státech se očividně nudící, řádí po lesech a lukách jihovýchodní Asie třetím rokem jako černá ruka. Welcome to Nam baby ! Seriál výborně reflektující všechny palčivé problémy a neduhy vietnamského konfliku, včetně krajního zmínění podstatných historických faktů té doby. Autentické záběry, včetně té právé atmosféry, vynikající obsazení a postavy napsané opravdu jak se patří, na velmi kvalitní seriál. Seriál má spád, hluchá místa jsou jen velmi sporadická a monotolnost vlivem velké odlišnosti dílů nehrozí. Jen mě trošku mrzí, že v každém díle musí prostě aspoň jeden amík zařvat. Tak to pak vypadá, že 1/2 padlých džíájs umřela v jedné četě. Seriál je především hutně podpořen opravdu velkou zásobou VELMI kvalitní dobové hudby, čímž si toto období člověk zamiluje. Prostě jeden z těch seriálů, které konečně neflušou a nehází tunu špíny na americké vojáky, viz. většiny filmů o Vietnamu. Velmi se mi líbí informativní vsuvky hned na začátku, které dodávají seriálu na reálnosti ... a to on opravdu je. Srovnání s Četou se vyhábám, jedná se o dva naprosto rozdílné projekty, která dle mého, výjma jedné války, nemají společného naprosto nic. Nelze prostě srovnat kritiku s nekritickým popisem. 10/10 ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po několika epizodách: Povedený seriál z války ve Vietnamu. Pochopitelně to není tak drsné jako ve filmech typu Platoon, ale i tak je atmosféra výborná a o napětí není nouze. Mohlo by to jen být o trochu méně televizně naivní a postavy mi zatím k srdci moc nepřirostly, ale uvidíme časem. Každopádně zajímavý kousek, jsem rád, že jsem na něj narazil. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je to k nevíře, nechápu jak mi tohle mohlo uniknout. A to to dokonce běželo na Primě !!! Naštěstí už mám seroš komplet a postupně se do něj zakusuji. A říkám rovnou od prvního dílu mne to nadchlo. Tohle není žádná tv zoufalost na vyplnění času mezi reklamními bloky, nekonečnými jihoamerickými seriály a večerním zpravodajstvím. Ti co to točili věděli dobře co točí a také co chtějí sdělit. V seriálu se klade velký důraz na výzbroj i výstroj a už jenom na tom člověk vidí, že si s tím dal někdo práci. Další věcí jsou exotické lokace a opravdu slušná výprava. A i když si sem tam tvůrci vypomohli nějakým tím dobovým záběrem, neměl jsem dojem (zatím) nějaké lacinosti či nedostatku rozpočtu. Já mám verzi co běžela kdovíkdy na Primě. Výhodou je český dabink, nevýhodou také. Prima asi šetřila na dabérech a tak několik postav mluví často jeden hlas, sem tam je snaha ho dle postav měnit, ale člověk tam stejně slyší opakovaně Suchánka a další... Koho zajímá Vietnam - měl by po klasice také sáhnout po tomto. Nebude zklamán ! Dávám za 5 claymoörů... * * * * * ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Vidno obmedzené hranice rozpočtu, slabá atmosféra. Na prvé pozretie OK ale nemám záujem znova sa k tomu vracať, chýba tomu sila, neberie ma to, nemá to náboj. Mohli spravit 3x menej casti, ale len tie najputavejsie. Druhá epizoda o partnerských vzťahoch už je žuvačková, ako Baywatch vo Vietname, keď sa zjaví novinárka a psychiatrička. Je tam ale zopár pekných príkladov ako sa prejaví dobrý charakter za ťažkých okoľností. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechápu to vysoké hodnocení, vždyť ta televizní lacinost z toho úplně čiší! Skoro žádná krev, všichni padají jak mouchy, Vietkong střílí jen tak bez míření. Takže akce samotná nic moc. Dabing je taky tragický, dělaný na koleni někde ve sklepě. Na druhou stranu v první sérii je skvělé prostředí (Havaj) a celkově i soundtrack je moc dobrý. Děj jednotlivých dílů taky není leckdy úplně marný. Koho zajímá vietnamská válka tak doporučuju, ale nic poučného bych neočekával. 3+* ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • V celkových 2 610 minutách seriálu se objevilo 86 postav. (jirijost)
  • Mnoho scén z druhé a třetí série bylo natočeno na stejných místech, na kterých byl filmován seriál M*A*S*H (od r. 1972). (Ainy)
  • První série se natáčela na Havaji v kasárnách Schofield. Druhá a třetí série pak byla filmovánav okolí Los Angeles v Kalifornii, aby bylo docíleno snížení nákladů. (Ainy)

Reklama

Reklama