Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (723)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série 75 %: Kdybych hledal "prvotřídní lynchovinu", asi bych byl zklamaný. Ale coby zajímavý televizní kus bezpochyby Twin Peaks funguje takřka na jedničku. Body navíc připočítávám za to, že Lynch a jeho tým donutili diváky zpozornět více než dekádu před seriálovou renesancí. Přesto se ale ani oni nedokázali vymanit z televizních omezení, především nutného natahování dávkování informací, jež se vždy (zde skoro úspěšně) maskuje za tvoření psychologické hloubky. /// Druhá série 85 %. Jedničce něco chybělo, ale nevěděl jsem co. Teď už to vím. Je to humor, který nastoupil nečekaně rychle a nečekaně plynule. I v jedničce pár vtipů bylo, ve dvojce jsou ale zásadně častější a zásadně úspěšnější. Druhé polovině trochu škodí ztráta konceptu - je vidět, že Lynch Lauřina vraha nechtěl odhalit tak brzo a vymýšlel náhradu za běhu. Nicméně je to jen malá vada. Hlavně samotný závěr za čekání rozhodně stojí, i když druhá řada nemusela mít tolik epizod. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kultovní lynchovina™ :) Seriál mého dětství, který se začal v české televizi vysílat v r. 1993 a který jsem tehdy miloval. Především pak božskou Badalamentiho hudbu, ze které mi zbyl silný dojem i po letech, kdy jsem většinu seriálového děje dávno zapomněl. Díky kanálu Nova Cinema, který začal 28. 5. 2011 tento seriál každou sobotu reprízovat v původním skvělém dabingu, mám možnost se k tomuto výjimečnému seriálu po dlouhých letec vrátit. A Lynch mě opět dostal! Skvělí herci (spousta krásných holek!) a především pak můj oblíbenec z Modrého sametu Kyle MacLachlan, rozehrávají vzrušující podívanou plnou temných záběrů, neopakovatelných konverzačních situací a originálního humoru. Seriál, který je každým coulem dokonalý. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 1. a 2. sérii: Asi špatné načasování, měl jsem to vidět mnohem dříve. Nemůžu říct, že by mě to nějak vystřelilo z bot. Tak pozvolně jsem to zkouknul, žádná natěšenost na další díly. Souhlasím se všeobecným názorem, že to mělo být zřejmě ukončeno v polovině 2. série, kdy byla uzavřena hlavní zápletka. Závěr byl už takový nepříliš poutavý. Úplný závěr potom dost nepochopový, což mi taky úplně nesedlo, čekal jsem lepší konec. Jsem hodně zvědavý, co přijde ve 3. sérii natočené téměř 30 let poté. Jo a abych nezapomněl, chci velmi, opravu velmi vyzdvihnout postavu agenta Coopera - ten si zaslouží jednoznačně největší potlesk, protože byl naprosto fantastický. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks je výborným seriálovým hitem, v němž se protínají různé žánry: od hororu, přes fantasy až po komedii. Dnes již kultovním dvěma sériím David Lynch vtiskl specifický rukopis a nenapodobitelnou mysteriózní atmosféru, která skvěle funguje i na několikáté zhlédnutí. A po ohlášení nové řady Twin Peaks plánované na rok 2016 jsem nadšen. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lynchovská bizarnosť, ktorá nečakane začala veľmi umiernene a "normálne", postupnom každého dielu sa však divák zamotáva do čoraz podivnejšieho a sfetovanejšieho deja, ktorý vrcholí absolútnym nonsens-om v záverečných častiach. Lynch však lišiacky diváka pripravuje na svoje veľkolepé pomätené finále, a tak sa na to postupom tridsiatich dielov má čas pripraviť. Keby takýto psychadelický zvrat predviedol počas jedného celovečeráku, tak mu to nezožeriem podobne ako pri jeho väčšine tvorby. V tomto prípade však nemôžem ísť pod štyri, už len vďaka dokonalej atmosfére, stopercentne originálnym postavám a výbornej hudbe. Po dejovej stránke trošku viac rozvlečené, najmä diely druhej série. Keby seriál skončil niekde v polovici druhej série, dávam o hviezdičku navyše. 80%. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Známá zarámovaná fotografie Laury Palmer, která se v seriálu objevuje, je vlastní fotografie herečky Sheryl Lee. (don corleone)
  • Ve videohře "Max Payne" je několik odkazů na seriál. Jedna z televizí ve hře zobrazuje místnost, která je nápadně podobná Červenému pokoji ze seriálu. V místnosti je navíc plameňák, který mluví pozpátku. Další paralelou je soap opera „Lords and Ladies“, která běží v televizi stejně jako soap opera „Invitation to Love“ v seriálu. (ZOLTAN)
  • Postava Madeleine "Maddy" Ferguson, sestřenice Laury Palmer, která měla vypadat jako její dvojče a hrála ji stejná herečka, byla vytvořena, protože David Lynch byl doslova fascinován herečkou Sheryl Lee, kterou chtěl v seriálu vidět i přesto, že její postava byla hned na začátku zabita. (don corleone)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama