Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Zajímavosti (98)

  • Představitelka Dámy s polenem, Catherine E. Coulson, v jednom rozhovoru uvedla, že postava Peteovy (Jack Nance) manželky Catherine Martell (Piper Laurie) byla pojmenována podle ní. Pete (Jack Nance) tím pádem oslovoval seriálovou manželku stejným způsobem, jako Nance oslovoval již zmíněnou Catherine E. Coulson v době, kdy byli svoji. (mandyl)
  • Vodopád, který je v úvodní znělce k seriálu, se jmenuje Snoqualmie Falls. (Varan)
  • Skladba „Laura Palmer's Theme / Love Theme“ ze soundtracku vytváří při převedení do výškového diagramu obrázek dvou vrcholů – Twin Peaks. (L_O_U_S)
  • Seriál se stal inspirací pro píseň "Laura Palmer" od anglické kapely Bastille. Zpěvák Dan Smith je velkým fanouškem seriálu. (PATRICK96)
  • David Lynch během pobytu ve Philadelphii často pozoroval v prosektuře v sousedství svého domu, jak vyplachují otevřené pytle na mrtvoly, které měly zipy. Nazýval je smějící se tašky smrti. Tento detail použil o 25 let později právě v tomto seriálu. (Shadowland)
  • David Lynch uvedl: "Jediní normální lidé jsou v tomto městě ti, které vůbec nepoznáme. Čím více se toho o jednotlivých postavách dozvídáme, tím fantastičtěji se věci vyvíjejí." (trojúhelník)
  • Pracovním názvem Městečka Twin Peaks byla Cesta na severozápad (Northwest Passage), která získala finanční prostředky na realizaci po Lynchových nerealizovaných projektech Bohyně (Goddess), Bublina ze slin (One Saliva Bubble) a Lemuriani (The Lemurians). (trojúhelník)
  • Pilotní díl byl poprvé vysílán 8. dubna 1990 na televizní stanici ABC. Později bylo natočeno dalších sedm dílů. 2. série měla premiéru 10. června 1991. (Dragoni)
  • Exteriéry se natáčely ve městech Snoqualmie a North Bend. Většina interiérů se natáčela v ateliérech v San Fernando Valley v blízkosti Hollywoodu. (shimik77)
  • Když Angelo Badalamenti skládal pro seriál hudbu, seděl vedle něj David Lynch a říkal mu, co si má představit. Badalamenti tak vytvořil podkres pro tajuplný les, z něhož se vynořuje Laura Palmer (Sheryl Lee), a ve chvíli, kdy přistupuje ke kameře, přichází hudební vrchol. Tak vznikla skladba „Love Theme from Twin Peaks“. (L_O_U_S)
  • Ve videohře "Max Payne" je několik odkazů na seriál. Jedna z televizí ve hře zobrazuje místnost, která je nápadně podobná Červenému pokoji ze seriálu. V místnosti je navíc plameňák, který mluví pozpátku. Další paralelou je soap opera „Lords and Ladies“, která běží v televizi stejně jako soap opera „Invitation to Love“ v seriálu. (ZOLTAN)
  • Seriál se natáčel ve státě Washington. Dvě hlavní postavy sdílejí jména dvou legendárních postav z historie tohoto státu. Agent FBI Dale Bartholomew Cooper (Kyle MacLachlan) sdílí příjmení a první dva iniciály jména s D. B. Cooperem, záhadným únoscem, který zmizel po seskoku z letadla nad státem Washington v roce 1971. Šerif Harry Truman (Michael Ontkean) sdílí své jméno s bývalým prezidentem USA Harrym S. Trumanem, ale také s Harrym R. Trumanem, 83letým majitelem chatrče, který zemřel při erupci hory sv. Helena poté, co odmítl chatrč při evakuaci opustit. (HellFire)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama