Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Severním pólu žije skřítek Buddy, který se od ostatních dosti odlišuje. Je asi tak třikrát větší a silnější než ostatní. Teprve po třiceti letech, co s nimi žije, se dozví, že je vlastně člověk a kdo je jeho pravým otcem. Když byl velmi malý, vlezl v sirotčinci Santa Clausovi do pytle s dárky, a tak se dostal až do říše elfů. Buddyho posílá Santa do New Yorku, aby našel svého otce Waltera Hobbse, který o jeho existenci vůbec neví. Když dorazí na místo, zjistí, že má desetiletého nevlastního bratra, který vůbec na Santa Clause nevěří. A co je horší, rodina úplně zapomněla na smysl vánočních svátků. Buddy se snaží svému otci a celému světu navrátit vánočního ducha a pohodu, pomáhá mu s tím půvabná prodavačka Zooey, která je skřítkem v obchodním domě. Je teď jenom na Buddym, aby vše napravil, zachránil Vánoce a našel své místo ve světě lidí. (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

Matty 

všechny recenze uživatele

Přes patrný pohádkový nádech a množství ptosu se jedná o komedii místy natolik přiúchylněnou, že je těžké jí odolat. Mnoho vtipů vychází ze značných výškových rozdílů skřítků (elfů) a lidí, o další humornou nálož se postaral komediální postrach Will Ferrel, jehož první konfrontace se světem obyčejných lidí může směle konkurovat kouskům pana Beana či Borata. V roli Ferrelova otce překvapí seriózní James Cash a liliputánského herce Petera Dinklagea si můžete pamatovat ze The Station Agenta. Vánoční skřítek je velice zdařilou komedií s ponaučením na konci, jen si ji paradoxně užijí více dospělí než jejich potomci. Pokud se vám líbil třeba Karlík a továrna na čokoládu, neměli byste si Skřítka nechat ujít, sice nemá po vizuální stránce tolik co nabídnout (ač třeba elfí městečko působí svou kýčovitostí rozkošně), ale vyznává srovnatelně praštěný styl humoru a navíc nabízí několik nezapomenutelných ferrelovských etud typu „potřetí už se paňáca vyskakujícího z té krabice neleknu“, které si fanoušci tohoto pošuka jistě brzy zařadí mezi oblíbené. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejvtipnější scénkou filmu byla ta s Peterem Dinklagem. Zbytek byla vata, nastavovaná omáčkou. Humoru pomálu a když už, tak vesměs primitivní (ale tak moc, že se ani děti skoro nesmály). Will Ferrell šaškuje přes míru, Zooey Deschanel háže sice roztomilé kukuče, ale na tom její vánoční herectví začíná i končí... A když nad tím tak přemýšlím, já vlastně ty rodinně-rádobyzábavné santaclausárny tak nějak globálně (až na čestné výjimky) nemusím. Zkrátka "čtyři z pěti českých Ježíšků by Santa Clause zakázali". A basta. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

6/10. Ujetá vánoční zábava s klasicky přehrávajícím Ferrellem, kterýmu však tahle role sedla na míru. Příjemná komedie, které paradoxně nejvíc napomáhá, že je svou přímočarostí dost old-school. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Will Ferrell a jeho specifický humor nesedne každému. Pokud se ale naladíte na jeho vlnu o Vánocích, máte vystaráno. S tímhle filmem je totiž fakt docela legrace. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $176,500,00Tržby Celosvetovo $224,000,000Tržby za predaj od roku 2012 Blu-ray v USA $23,184,008Tržby za predaj od roku 2006 DVD v USA $90,681,018║ nakoniec to je taká prim pohodička a jeden z tých lepších filmov z Ferrellom /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Víc blbého elfa jsem nikdy neviděl a herecké "umění" Willa Ferrella je naprosto šílené. Ten chlap není normální, já hrát elfa tak se směju v každym záběru s tak tupejma replikama a šílenejma trapasama. Ale opravdu potěší tahle neškodná záležitost. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Z protivného morouse Santův náhradník, z živelného elfa součást rodiny a z pološílené vánoční taškařice příjemně sladký dárek. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Rajčiny nie. Sú zraniteľné. Deti by z toho mali nočné mory.“ Takéto sklamanie som od „akustického blonďavého dlháňa“ Willa Ferrella nečakal. Pritom krásne kuriózny prológ zo Severného pólu (s úmyselne kúzelne zlou výpravou a trikmi) naznačuje najabsurdnejší typ „Frat Pack komédie“ (aj keď to oficiálne nie je Frat Pack - okrem Ferrella tu nikto z nich nehrá). Už krátko po príchode do „krajiny New York“ ale tempo zamrzne a niektoré gagy - napriek Farrellovej prostoduchej, detskej neodolateľnosti typu „stavme sa, že vypijem celú kolu" - skĺzavajú kvôli priemernej réžii takmer k trápnosti. Smutnejší je snáď už iba „podpriemerný scenár s poučením“ o otcoch a ich synoch a mdlo „vážne" herecké výkony Jamesa Caana a Mary Steenburgenovej, ktorí zrejme niečo nepochopili a hrajú, ako keby boli v melodráme. Po dobrej prvej polovičke to celé bohužiaľ začne pripomínať (zlú) variáciu na VEĽKÉHO s Tomom Hanksom, resp. hocičo o „dobromyseľnom čudákovi v normálnom svete“. Nič-menej ak ešte nepoznáte u nás tohto hriešne prehliadaného komika, uvidíte jeho typické trademarky (aj keď SPRÁVAR je lepší) a niekoľko podarených nápadov (guľovačka, „škriatok“-spisovateľ). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je ten typ filmu, kterej je tak silene blbej, az je desne vtipnej. Tohle byla fakt idealni role pro Willa Ferrella, kterej si s roli vymastenyho skritka poradil na vybornou, prakticky zdrojem vetsiny vtipu je on a tudiz celej film tahne a dari se mu to dost odbre. Ostatni herci tu jsou jen kuli tomu, aby nahravali Farrellovi, ale nehrajou nejak zvlast spatne, rek bych, ze na takovejhle typ filmu to je v pohode. Skoda te zaverecne dvacetiminutovky, kdy vse musi dobre dopadnout, vsichni se polepsi atd. Ale na druhou stranu musim rict, ze je konec aspon docela svizne a napinave natocenej. Sice se nejedna o nejaky veledilo, ale kdyby ho televize davaly na vanoce misto sve obvykle nabidky, bylo by to super. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Hrozná sladká medová pohádka z americké továrny na cukrové pusinky. Horší je snad už jen Santa Clause s kutilem Timem Allenem, nebo možná některé jiné americké vánoční škváry. Nebýt Jamese Caana, ani jednu hvězdu bych nedal. Ferrell taky podává celkem dobrej výkon, když uvážíme, co je to za blábol a co je jeho role zač. Film je možná tak pro malý děti, ale ne pro dospělýho a uvažujícího člověka (co se mě týká, tak uvažuju aspoň jednou denně, a to když si mám vybrat, co si v ledničce vezmu k jídlu). Doufám že se toho nechytne Nova a nebude to dávat ve sto reprízách na každý Vánoce, protože to by opravdu notně stoupl počet vánočních sebevrahů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem tradičním fandou infantilních kousků Willa Ferrella i Jona Favreaua, vždy mám upřímnou slzu v oku, když se rozhádaná rodina na vánoce "nečekaně" stmelí a ani na okamžik se neváhám zasmát, když Buddy opustí jistou Severního pólu a jeho skřítkovské myšlení se dostane do konfliktu s výplody konzumní společnosti. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že jsem se, při nepřehlédnutelném potenciálu přerostlého skřítka, mohl bavit o pár procent lépe. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na všem co jsem dosud s Ferellem viděl byl Ferell vždycky to nejlepší, bez ohledu na to jak málo prostoru dostal, takže jsem se na jeho celovečerák hodně těšil. Navíc VÁNOČNÍHO SKŘÍTKA předcházela jeho zámořská popularita a krátce před ním jsem viděl od Johna Favreau jiný jeho dětský film, velmi příjemnou ZATHURU. Bohužel jsem byl krutě zklamán. Ferell hraje fajn, ale moc tu toho k smíchu není (vypíchl bych snad jen scénu s lilputánským spisovatelem dětských knížek) a narozdíl od ZATHURY se tu toho ani moc nezničí (dobrá akce byla ta zpomalená koulovačka, škoda že byla tak krátká), naopak se pořád něco vyrábí. James Caan hraje jako dřevo a Mary Steenburgen k hraní ani nedostane příležitost. Kolem a kolem, průměrný vánoční dětský film, který nijak zvlášť nepobaví a nemá ani čím výrazněji utkvět v paměti. Škoda. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem se rozhodoval mezi 2 a 3 hvězdami. Zasmál jsem se a pak mi bylo z hlavního hrdiny a jeho prdícího humoru až trapně. Kladem byla převážně Zooey Deschanel, která zde byla doopravdy překrásná a její hlas byl jedním z předních důvodů proč jsem chtěl dát 3 hvězdy. Nakonec mne však příběh zklamal a celková vtipnost byla na nejvýš průměrná a tak nechávám pouze dvě hvězdy a 50% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslela, že to ani hodnotit nebudu, ale nakonec jsem si řekla proč ne. V drtivé většině bojkotuji a ignoruji americké vánoční filmy se Svatým Klausem, jenomže zrovna tenhle ten je pro mě tak trošku výjimka. Will Ferrell je skutečný komediální herec a toho skřítka - neskřítka hraje fakt mile. Žasnu nad jeho sebezapřením, protože vzhledem k tomu, jakou roli tady hraje, tak být na jeho místě, tak neudržím vážnou tvář. Celý film je taková opravdu příjemná zábava, akorát ten konec ... klasický americký ... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Že bych počínaje letoškem musel Elfa coby novodobou sváteční klasiku vidět každý rok, to ne, ale film je to fajn. Will Ferrell hraje svého obvyklého mimoně kouzelně, film je i příjemně krátký a uteče tak rychle, že si člověk skoro ani nevšimne, jak banální je. Na jednu stranu si z vánočních rodinných filmů střílí, na druhou stranu je jedním z nich... A vůbec to nevadí. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Pohodová, originální, zajímavá a rozhodně velmi vtipná komedie, to je to, co se mi vybaví, když se řekne Vánoční skřítek. A také samozřejmě nenapodobitelné a nezapomenutelné herectví komika Willa Ferrella v roli "tak trochu jiného" elfa. Celý nápad vlastně vychází z toho, že jednou v sirotčinci pro nemluvňata vleze do Santova pytle jedno z miminek a vyleze z něj až na Severním pólu, a tak ho vychová jeden z elfů. Ale Buddy roste moc rychle a jednoho dne se dozví, že je ve skutečnosti člověk a jeho otec žije v New Yorku. A tak se za ním vypraví a o zábavu je postaráno. Konfrontace Buddyho s lidským světem je dost vtipná a opravdu velice originální. No řekněte, vy byste dokázali vypít z čerstvě načaté láhve dva litry Coca-Coly naráz? Tohle Buddy dokáže, a jeho odkrknutí po tomto výkonu je nezapomenutelné, a takovýchto vtípků je zde mnohem, mnohem více. Ale samozřejmě musím čestně uznat, že zejména konec filmu je plný patosu a klišé a jedná se spíše o fantazii, protože toto by se asi v reálném světě nestalo. Mám na mysli to hromadné zpívání koled v Central Parku. Ale tak samozřejmě k tomu filmu to patří a je to takový milý závěr celého příběhu. Celkově tedy musím tento vánoční film označit za velice nadprůměrný a vtipný, a tak mu uděluji čtyři hvězdičky. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Tak pitomoučké, až je to roztomiloučké + 101 chutných receptů na elfí špagety. Emanuel Ridi už zavětřil konkurenci. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více. Will Ferrell má v sobě ukrytou časovanou bombu, tady ovšem vybuchla jen z části. Další z řady relativně zbytečných amerických vánočních cajdáků. Tak málo výrazného Jamese Caana jsem nečekal, pro bývalého Sonnyho Corleona muselo být asi těžké hrát ve vánočním filmu. Zpočátku film udivuje chytrým vtipným humorem, aby se nakonec překlopil do nudné americké vánoční oslavy rodinných hodnot. 55% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

podprůměrné pohádkové cosi, co oplývá jednou dobrou hláškou, úděsným vizuálem a hlavní postavou, kterou by jste určitě nikdo nenechal s dítětem v jedné místnosti o samotě ()

Související novinky

Connelly & Bettany vs. plastelína

Connelly & Bettany vs. plastelína

16.06.2007

Staré, ale osvědčené pravidlo pro vytvoření originálního sci-fi anebo fantasy příběhu zní: Vymysli co největší šílenost a pak se ji snaž podat tak, aby ti to čtenář (resp. divák) sežral. O něco… (více)

Reklama

Reklama