Reklama

Reklama

Chalupáři

(seriál)
  • Slovensko Chalupári
TV spot
Československo, 1975, 8 h 38 min (Minutáž: 39–55 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jiří Sovák, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Ilja Prachař, Josef Větrovec, Božena Böhmová, Mahulena Bočanová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Seriál komediálních příběhů F. Vlčka a V. P. Borovičky, který již od své premiéry v roce 1975 potěšil řadu diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

golfista 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější a určitě jeden z nejlepších českých seriálů. Propagandy tady bylo fakt málo a pokud je to na někoho moc, pak mu asi stydne hlava :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Chalupáři jsou taková lidová zábava s vyčpělými dialogy, které mají být vtipné, ale nejsou. Vážně nevím, čím by mne měl tenhle normalizační seriál pobavit. Ani herecká elita to nevytrhne. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co se dá říct kromě věty: "Já jsem revizor v penzi, já se nesmím rozčilovat!!!!!" Tak se nerozčilujte, i když máte podobně jako já do penze ještě hóóódně daleko a potěšte svá srdce klasikou televizně seriálové zábavy, která nám ukazovala a ukazuje jak krásné to za toho socialismu bylo....(pro ty co to nepochopili, to byl sarkasmus;)) Každopádně je to vtipnější než Žena Za Pultem. BTW víte jaké majetkové poměry panovaly mezi stranickými funkcionáři? Všechny svině si žily jak prasata v žitě, jen jedna byla Švorcová:))) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zásluhou populárních herců a řady situací, ve kterých se mnozí snadno najdou (výlet do Prahy za kulturou a nákupy, vesnická zábava, promoce na Karlovce), lze u Chalupářů jistě na pár horkých nedělních večerů vypnout, ale jejich hlavní přínos dnes, v konkurenci bezpočtu zdařilejších komediálních seriálů, s lepší dramaturgií, vtipnějšími replikami a alespoň náznakem morálního ponaučení, vidím osobně především v tom, že ukazují preferované hodnoty a ideální (schválenou) verzi bytí v pozdně socialistickém Československu, tedy bytí vcelku poklidného (touha po klidu na život a práci je ostatně hlavním důvodem, proč je Evžen exkomunikován na venkov), ale také naprosto otupělého, povrchního a prázdného. Více v mém zhodnocení Chalupářů bez (n)ostalgie. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kecy o stranických výborech jsou jasně trapné, Sovákova kreace cholerického dědka se neomrzí, i když jí chybí jakýkoli další rozměr, jak tomu je např. v Písařích. Normalizační seriál, který se odehrává na tak typickém místě pro socialistické Československo a dá se sledovat s docela viditelnou chutí, už třeba jen kvůli výborné hudbě Luboše Fišera :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Seriál mě silně připoměl mou týdení situaci s Filipem v Horoměřicích, kde jsme na chalupě jeho babičky s dědou trávily týden svých prázdnin, zatímco babička s dědou byli v lázních. Celá chalupa tedy byla na týden jenom naše. Z tohoto faktu jsem si vyvodil, že celý týden se bude nést ve znamení nepřetržitého šoustaní. Bohužel po této stránce se vše smrsklo jen na jednu trapnou situaci. První večer jsme se s Fildou jak dvě buzny šli projít po okolí. Hned na konci ulice seděla parta buranů. / poznávací znamení burana - puberťáka v celé ČR v té době : dlouhé nemyté vlasy - metalista a motorka zn.Jawa /, když jsme procházeli kolem nich, vstala jedna příšerná bytost říkající si holka a pravila "Ahoj Filipe" pak koukla na mě a řekla " Ahoj koláčku, tebe ještě neznám" a zavěsila se na nás. Samozřejmě jsem čekal bitku s buranama, jenže když jsem si onu zavěšenou dívčí tragédii prohlídnul pořádně udělalo se mě špatně. Ono jí bylo asi 19 let a kozy měla snad až na zem a pak promluvila a bylo mě jasný, že bůh dal všechno na její kozy a na mozek už nic nezbylo. Mrknul jsem na Filipa, stčil do ní a začali jsme se utíkat. Když jsme jako správný chalupáři doběhli do chalupy, mysleli jsme si, že jsme v bezpečí. Po chvíli však začal zvonit zvonek a sotva jsem otevřel vetřela se nám kozatá stvůra do obejváku. Filip seděl na gauči ona si před něj klekla a začala ho prosit ať s ní chodí, ježiši to bylo tak trapný, že když jsem viděl jak je Filipovi trapně a před nim klečící kozatice neustává ve svých prosbách, začal jsem se smát. Kozatice se na mě obrátila a řekla "Nežárli koláčku a nech nás o samotě" V salvě smíchu jsem se zmohl jen na "OK" a začal odcházet, v tom vystartoval Filip a začal prosebně " Nééé proboha nenechávej mě tady s ní samotnýho". Jenže já už byl úplně skolenej a tak jsem začal běžet pryč, ale Filip běžel za mnou a kozatý něštěstí zase za Filipem. Po třech minutách honění po chalupě, kdy já se smál, Filip křičel " Pavle, kurva počkej na mě" a kozatá ikona hrůzy řvala "Filipe, ja tě miluji , já s tebou chci chodit, tak se zastav", situace vygradovala odchodem kozatýho strašidla před naší chalupu, kde půl hodiny řvala na celou vesnici nechutné a velmi vulgární výrazy na naše hlavy. Dneska je tato událost už jen humorná vzpomínka, kterou mě vždycky připomene tenhle zábavný seriál s vynikajícím Jiřím Sovákem a kráskama tehdejší doby Hanou Maciuchovou a Gabrielou Vránovou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivá nálož lidové zábavy s herci mezinárodního charakteru. Josef Kemr a Jiří Slovák jsou chalupáři na slovo vzatí. Pět hvězd nedávám jenom proto, že ač seriál má to štěstí, že není úplně ideologický, tak pořád v tom cítím takovou tu soudružnost let minulých. Náraz vesničana s rodilým Pražákem je nicméně nápad za československý milion. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes ty propagandistické vyčpělosti, kterých je tenhle seriál plný a za jejichž účelem se točil (vzorová ukázková vesnice, vozový park téměř lepší než na západě a vždy naleštěný moderní autobus, modelová činnost jednotného zemědělského družstva, moderní socialistický člověk řešící pouze problémy týkající se vysoké životní úrovně atd. atd.), zůstává příjemná zábava, výborné herecké výkony a celkem slušný scénář. Hlavně kvůli hereckému koncertu pánů Sováka, Kemra, Menšíka ale i dalších herců i hereček se na tenhle seriál dá koukat bez větších problémů i dnes a pořád se dobře bavit. Pan režisér Filip odvedl svou obvyklou dobrou práci... A navíc ta ústřední melodie... ,,Když máš v chalupě orchestrióóón..." ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Seriál byl psán na míru Jaroslavu Marvanovi, který krátce předtím zemřel. Pak chtěli získat Jana Pivce, ale ten už v době natáčení nemohl chodit. Takže Jiří Sovák je vlastně taková nouzová varianta, a na to dopadla velice dobře. Josef Kemr mi zrovna v téhle roli nijak k srdci nepřilnul, ale rozhodně je to celkově velmi dobrá zábava a to, jestli to je nebo není propaganda bych v tomto případě neřešil. O to tady nejde, věřte mi. Ten seriál prostě jen nemůže zapřít dobu, v níž vznikal, ale jinak tady žádnou souvislost s politikou nenajdete (pokud tím nejste vyloženě posedlí). ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Bezesporu nejlepší československý seriál všech dob. Z tohoto seriálu čiší ohromná pohoda, všimněte si, že je zde téměř pořád slunečné počasí. Pořád je zde skvělá nálada. A navíc si zde zahráli ti nejlepší herci: Sovák, Kemr, Bohdalová, Menšík, Vinklář, v malé roličce třeba Filipovský. Na dobovou propagandu kašlu. Je v minimální míře a nemůže uškodit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hleďte si svýho, vy svazáku, a hlídejte si toho ohaře, ať vám ho neodnese kos." Znám několik pražských důchodců, kteří se přestěhovali na venkov a všechny tam mají moc rádi. Ale kdyby si je někdo odvezl zpět do metropole, tak by se nikdo zase tak moc nezlobil. Všichni jsou totiž protivní jako Evžen Huml, chytří jako radio Jerevan a snaží se bořit zaběhlé místní zvyklosti. Když však jde o seriál, tak jdou výhrady stranou, protože prudící důchodce pan Huml je zábavný a zasloužilý všeumělec Bohouš taky dokáže pobavit. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli to je tim, že jsem se přestěhoval z Prahy na vesnici, nebo je za tim nějakej jinej důvod, ale teď jsem viděl několik dílů v televizi a nepřišlo mi to až tak špatný. Zvedám teda hodnocení ze 2 na 3 hvězdy. I když teda asi bych 100× radši bydlel v paneláku na Pankráci, než v tý strašný chatrči s kadibudkou, kam se odstěhoval Sovák. Jinak jsou to takový banální příběhy dost o ničem a k zasmání je tam toho minimum. Ale dá se na to koukat. Celkově bych řek, že nejlepší byl 1. díl a postupně se úroveň pomalu snižuje. A celkový hodnocení 84% je trochu mimo moje chápání. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Chalupáři jsou prostě terno. Několik let dokážou zalepovat díry v chatrném letním programu všech českých televizních stanic a přitom nikdy neomrzí! To se divím, že to vůbec říkám, tohle jsem totiž vždy odmítal a vnitřně mě to iritovalo. „Už nám zase cpou socialistický Chalupáře! To tam, do psí pochvy, nemáme nic jinýho?“ Letos jsem si ale konečně na to udělal čas a začal to se zájmem sledovat. S odstupem času a především odprostěním od tendenčního vyznění jejich tzv. politické současnosti, která tam prostě musela být, ale dnes rozhodně nevadí (přinejmenším aspoň pobaví), jsem objevil vysoce humornou grotesku napadající maloměšťáctví ve všech svých podobách. Pravda humor se po tolika letech objevuje i v místech, které prvoplánově sloužily jiným účelům, ale o to víc je seriál takříkajíc nadupaný srandou. Plejáda tehdejší herecké elity tomu jen napomáhá. Současně také Chalupáři nabízí jakousi sondu do tehdejší doby, malinko zkreslenou, ale pořád interesantní. Seriál je o to zajímavější, že zobrazuje Jiřího Sováka takového, jaký doopravdy byl. Jeho prchlivý romantik Evžen je navíc mnohem zábavnější postava, než třeba romantik krotký, pan Bouvard z Byli jednou dva písaři, jeho další neméně slavná seriálová postava. Ostatně valná většina dalších „chalupářů“ stojí také za zmínku, přičemž na samotném vrcholu proklamované pitoresknosti je agilní submisiv Bohouš Císař v podání Josefa Kemra. Kemr zde přináší postavu vesnického exota a všeuměla, který se do všeho montuje a za dva špekáčky nebo lahváče tu opraví pračku, tu vyčistí okap apod. Vždy a rád každému pomůže a je tak vzorem komunistického kapitalismu, resp. toho jejich socialistického podnikání. Firma Brouk Pytlík - práce všeho druhu - makáme zdarma pro dobro socialistické vlasti. Úplatky bereme jen v podobě naturálií. Ostatně humor je v seriálu různý, od prostých gagů a prvoplánových vtipů, přes promyšlené a chytré dvojsmysly, až po, k dokonalosti dotažené, momenty, které bezpochyby musely uniknout i tehdejším arbiterům na morálku. Nejvíce legrace si divák ale užívá až s invencí samotných herců v hlavních i vedlejších rolích, kteří podle mého museli mnohokrát na danou situaci improvizovat. Ze seriálu totiž úplně na diváka stříká, kdy se jede podle scénáře a kdy si herečtí mistři jedou své. Závěrem přihazuji takovou jednu scénku, která humor seriálu může docela dobře charakterizovat. - V čekárně střediskové ordinace visí plakát s nápisem: Tloustnout znamená stárnout. Stella Zázvorková si vleze ze zvědavosti na váhu a se zarděním konstatuje: „Tak jsem zas o tři kila starší.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Česká seriálová klasika postavena na principu toho, že zatímco pan Huml houby hledá, tak Bohouš Císař je sbírá.. Pánové Sovák a Kemr si role patřičně užívali, především rýpavý kontrolor na penzi ztělesňuje mou představu o důchodci, který vás v tramvaji decentním šťouchancem berlí pod žebro upozorní, že jste mu zasedli jeho oblíbené místo a jakmile se posunete vedle, obviní vás znovu, že sedíte na jeho oblíbeném místě číslo dvě.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ženiální komediální seriál s velkou plejádou naší tehdejší herecké elity, kterou ani v současnosti nemá šanci nikdo a nic překonat! Je o krásném přátelství mezi Evženem a Bohušem, které jim závidí celá vesnice. Jeden druhého má rád a i když Evža občas vyletí, tak díky Bohušovi nemá šanci zůstat dlouho vážný. Každičká postava má svůj unikátní charakter, vše je o pohodě, humoru a ani přílišnou agitku, snad kromě "soudruhování", jsem nezaznamenala. Škoda, že se takové perly naší kinematografie pomalu dostávají do pozice filmů pro pamětníky a nic podobně hodnotného se netočí. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama