Reklama

Reklama

Epizody(7)

Hlavním hrdinou dnes již klasického seriálu Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa z roku 1982 je inženýr Josef Hovora, vzdělaný zemědělský odborník, který chovu ušlechtilých koní zasvětil celý život. Velká pozornost je věnována i dalším lidem, kteří s ním podstupují dlouhá léta hledání a omylů a v jejichž trpělivé práci je obsažen vklad příštím generacím. Je to třeba ošetřovatel koní Lojza, který si s koňmi rozumí víc než s lidmi a jehož mínění respektuje i sám ředitel statku... V prvním dílu se Hovora vrací z aukce, která byla prvním objektivním měřítkem jeho chovatelských výsledků, ale dopadla špatně. Nikdo žádného koně nekoupil. Za nízké ceny Hovora prodej odmítl, neboť je přesvědčen o jejich nesporných hodnotách. Ředitel statku se rozhoduje zrušit Hovorův chov a prodat koně za užitnou cenu. Hovora se snaží situaci zachránit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Haničincovi a spol. někdo včas nevysvětlil, že oskar za řvaní fakt neexistuje, takže se nemusej tak snažit. Jejich mohutné hlasové projevy byly fakt k nesnesení. Jinak by mě zajímalo, jak se můžou žokejové apod. považovat za milovníky koní... Vždyť při každé velké pardubické si nějaký kůň ošklivě zraní a je utracen. No, možná to milovníci koňů jsou, ale koňů ve formě salámu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak se dříve natáčel seriál. Dlouhé pasáže klidně i bez dialogů, záběry na koně či přemýšlející herce, nikde se nespěchá, žádné rychlé střihy, zato ale velmi slušně natočené dostihové závody. Dnes je takový seriál výtečným uklidněním všech uspěchaných diváků. Ano, není to pro každého, ale mně se to líbí. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Inženýr Haničinec již dvacet let buduje chov stáda koní a stáda lidí. I díky tomu je obklopen mnoha koňmi a řádkou pečlivě vybraných nespolehlivých pracovníků: pospávajícím senilním důchodcem, zakrslým ožralou, vysloužilou gumou, standardním troubou Hanzlíkem a dalšími. I rodinný krb si věru zařídil chytře, dědek je zapšklej škarohlíd s kolotočářským snem, manželka pitomá slepice a synáček rozmazlený budižkničemu, zkrátka životní opora. Ostatně sám inženýr je zoofil s úchylkou na koně a hlavní hřebec svého chovu. Proto se zdráhá uvěřit floutkovství svého syna, ač se z něj vyklube kuchařinka a milovník bičování. To však vycítí hlavní buchta seriálu, zubatá domina Andrlová, a milého synáčka si rázně osedlává. Tedy do doby, než jí zbouchne Lothar fon Dojčland. A jelikož velkochov v těchto ideálních podmínkách veselé upadá, každý den je bojem o budoucnost celé estrády, vrcholící rozhodujícím závodem. Naštěstí je tu nenápadný hrdina Vaculík, jediná nedebilní postava, který, ač dlouho podceňován, všechno zachrání v pravý čas v sedle svého koně a zařídí tak hepyjend. Až se soudruzi podiví... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem viděla už mnohokrát a nic jsem ještě nenapsala. Je to povinná škola pro každého jezdce, chovatele koní a milovníka jezdeckého sportu. Jiří Hubač určitě nejezdil na koni a přesto dokázal vystihnout atmosféru práce se zvířaty, boj s byrokracií a spoustu doprovodných lidských osudů. Herecké obsazení jednotlivých  rolí bylo velmi zdařilé a herecké výkony řady z nich přímo excelentní. Zmíním herce významově menších rolí např. pana Kemra s panem Nedbalem. Řada z účinkujících už není mezi námi, ale cosi cenného tu po nich zůstalo. Ještě nesmím zapomenout na krásné koně. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jeden z nejlepších hereckých výkonů Petra Haničince a stejně tak Josefa Kemra...... Jaromír Hanzlík (Lojza) vzpomínal že ještě dlouho po odvysílání seriálu mu chodili dopisy s prosbou o Modlitbu koně, kterou v seriálu říká. V seriálu však nemohla zazni celá, chybí tam tato část."a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti." Modlitba koně: Nasyť mne, pane, napoj mne a dej mi čistou, prostornou stáj, když skončena je denní práce. Mluv se mnou, neboť Tvůj hlas mi nahrazuje otěže. Budeš-li ke mně laskavý, budu Ti sloužit s radostí a najdeš místo v mém srdci. Netrhej otěžemi, prosím, nesahej po biči, jdem-li kupředu. Dej mi čas, abych pochopil Tvůj záměr. Nebij mne, když Ti nerozumím. Neměj mne za nepozorného, když nesplním Tvou vůli - možná, že sedlo nebo podkovy nejsou v pořádku. Neuvazuj mne příliš krátce a nestříhej mi ocas, který je mou jedinou zbraní proti mouchám a komárům. Až poznáš, že se mé dny krátí, až Ti již nebudu moci sloužit, můj milovaný pane, nenech mne, prosím, hladovět a mrznout a neprodávej mne. Buď tak dobrotivý a připrav mi rychlou, milosrdnou smrt a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (42)

  • V momentě, kdy jde Ing. Hovora (Petr Haničinec) ukázat Michalovi (Lukáš Vaculík) a Liborovi (Vladimír Dlouhý) koně v boxech, je v prvním horním záběru vidět, že zachází dále mezi boxy, na rozhraní druhého a třetího boxu. Když je však střih na pohled zepředu, je vidět, že opět přicházejí k prvnímu boxu, ve kterém stojí kůň Rival. (Krocka)
  • Při Steeple-chase Chrudimky má Libor Hovora (Vladimír Dlouhý) na koni Jasná číslo 7 světle zelené barvy. Ovšem během dostihu se u jezdce s jeho dresem objevují různá jiná čísla a když Libor z koně spadne, není na dečce pod sedlem žádné číslo. (Robbi)
  • Při výkonnostních zkouškách v Dobré vodě předvádí starý Hanousek (Josef Kemr) koně a po úspěšné ukázce komisi salutuje. Činí tak ale levou rukou, ačkoliv se vždy tento úkon dělá pravačkou. (Robbi)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama