Reklama

Reklama

Policejní odznak

(seriál)
  • USA The Shield (více)
USA, (2002–2008), 87 h 14 min (Minutáž: 44–72 min)

Tvůrci:

Shawn Ryan

Kamera:

Rohn Schmidt

Hrají:

Michael Chiklis, Walton Goggins, CCH Pounder, Catherine Dent, Jay Karnes, Benito Martinez, Michael Jace, Kenny Johnson, David Rees Snell, Cathy Cahlin Ryan (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(88)

V nejhorším policejním okrsku v L. A. šéfuje drsný Vic Mackey, velitel jednotky proti gangům. Ve světě, kde neplatí hranice mezi dobrem a zlem, se řídí vlastními pravidly a neváhá se zločinci obchodovat a zároveň je podrazit. Nový kapitán Aceveda chce situaci změnit, ale brzy zjistí, že proti němu stojí skupina zkorumpovaných, ale výkonných policistů, bez jejichž pomoci se neobejde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Hodnocení PO VŠECH SEDMI SÉRIÍCH: Co napsat o seriálu, u kterého jsem vydržel celých sedm sérií? Asi jen to, že se opravdu povedl. Přestože jeho hlavními postavami jsou členové opravdu vypečené zásahovky, mně osobně pozornost nejvíce upoutala dvojice „Dutch“ Wagenbach – Claudette Wyms, na jejichž společné výslechy, při kterých si navzájem podezřelého přihrávali jak volejbalisti balón na smeč, jsem se vyloženě těšil. :-) Především Claudette v podání černošské herečky Carol Christine Pounder bych označil za nejvýraznější postavu celého seriálu. Děj se nicméně převážně točí kolem Vica Mackeyho a jeho až do morku kosti zkorumpované protigangové jednotky. To je na Shieldu nejúžasnější – ta odvaha ukázat, že ne všichni policajti musí být nutně „hrdinové v modrém“, ale občas taky banda pěkně vyčuranejch parchantů hrabajících pod sebe, kteří ale na druhé straně jsou vždy tam, kde jich je zapotřebí, a za jejich ne zrovna předpisovými metodami stojí výsledky. A taky že ne každý případ konči happyendem, tedy zatčením pachatele, ale mnohdy jen přeřazením do tlusté složky „nevyřešené“, pač na to prostě momentálně nejsou lidi, čas a peníze. Nejvíce se mi líbila druhá série a pak taky pátá, ve které se způsobem sobě jedinečným představil Forest Whitaker. Úplný závěr seriálu je pak kulervoucí, dojemně smutný a pro seriál tak typicky reálný ve stylu „kdo chce kam“. Tohle je opravdu UNIKÁTNÍ ZÁLEŽITOST. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Po všech sedmi sériích] Možné SPOILERY. Nebudu natahovat a řeknu to rovnou: The Shield je nejlepší hraný dramatický seriál co jsem viděl. Hned od prvního dílu nasadí neskutečné tempo, často jsem nestíhal orientovat se plně v ději a nechal jsem se vodit jak oblbnutá ovce. Zde to ale nevadilo, protože jízda to byla po celých 89 epizod až do úplného závěru. Sezóny jsou nejednoznačně odděleny a kdybych sledoval seriál v TV, tak bych snad umřel nedočkavostí a napětím. Přesto jsou jednotlivé série dostatečně zapamatovatelné a táhne se jimi jemná charakteristická dějová linka. Největší silou seriálu jsou vedle příběhu určitě postavy. Každá žije svým vlastním životem (ne to není kýčovitá fráze), ale zároveň jejich soukromý život nezdržuje - ať už se jedná o hlavní členy zásahovky, detektivy či řadové strážníky. Všechny postavy jsou skvěle napsané, dobře zahrané a hlavně jejich činy dávají plný smysl. I charaktery, které nevydrží na scéně dlouho jsou extrémním zážitkem - Tavon, Kavanaugh, Armadillo (můj osobní favorit, nekompromisní hajzl z druhé série). I když hlavním tahákem jsou postavy a strhující děj (viz výše), tak Shield přesahuje i do hlubších a složitějších témat. Např. obligátní těžká morální dilemata lidí, problémy s přistěhovalci, prostitutkami, gangstery a drogovými dealery či zamyšlení nad konfiskacemi majetku zločinců ve 4. sezóně. Vizuální kabátek se nese na "Bourne" vlně realismu (extrémního - což způsobilo i problémy s LAPD a tvůrci museli z věrohodnosti trochu ubrat), ruční kamera nepřekvapí, plus technici přidávají do obrazu výrazné hrubé zrno. Atmosféra ulice je dokonána rockovým a hip-hopovým soundtrackem. Některé dějové větve připomínají třeba takové GTA: San Andreas. Vic a jeho zásahovka dojede do místa A, dostanou úkol, přejedou do místa B a zde se stiskne nějaké to "akční tlačítko". Ne, není to vůbec tak nudné jak tento popis zní. Na GTA The Shield Edition by se mohlo začít u Rockstarů rychle dělat (i když nepříliš kvalitní oficiální hra z roku 2007 existuje). Prožil jsem si plných sedm let ve smyšleném LA okrsku Farmingtonu. Část mě chce brečet, že už to celé skončilo. Ale druhá půlka srdce plesá, protože finišovat se má vždy v nejlepším. Všech sedm sezón 95 % ()

Reklama

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Seriál z policajného prostredia odohrávajúci sa v chudobnej časti LA. Nečakajte však žiadnu Kriminálku Miami/Las Vegas - tu nikto s nikým nejedná v rukavičkách, nikto nie je dokonalý, metódy policajtov nie sú ani na hranici zákona (pretože sú ďaleko, ďaleko za ňou :), zlí chlapci sú skutočne zlí...proste všetko je ako má byť. Scenár je výborne napísaný, postavy majú svoj charakter, ktorého sa držia, čiže časom viete čo môžete od koho čakať (takže žiadne extrémne zvraty, keď sa z postavy ktorá bola v 20tich častiach "normálna" stane psychopat, len za účelom oživenia deja). Špecifická "live" kamera v akčných scénach je podľa môjho názoru perfektne zvládnutá, no nie každému sa musí páčiť. Pre mňa spolu s The Wire najlepší seriál zachytavajúci reálie z policajného prostredia, bez zidealizovaných postáv a s epizódami pri ktorých sa určite nebudete nudiť. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se zamiloval :D První dvě série za tři dny zhlédnuty a jen škoda, že mi zásoba téhle kvalitní kriminálky nemá šanci vydržet na dlouho. O třídu lepší než The Wire. Shield totiž přidává na tempu, dáno větším množstvím případů, ale při tom neustále rozvíjí vedlejší vztahy, Vic Mackey si podmaňuje celý okrsek a s tím se kupí problémy a riziko odhalení. Celé pojetí ovšem neubírá na realističnosti a věrohodnosti, navíc to ani zdaleka není o jedné postavě. Většinou mám problém oblíbit si více postav a sledovat je se stejným zaujetím, ale tady by spíš bylo rychlejší vypsat ty nezajímavé, jestli by se tedy nějaká našla. S1 - 90% | S2 - 85% | S3 - 75% | S4 - 80% | S5 - 90% | S6 - 70% | S7 - 90% | Komplexní hodnocení - 95% Ten závěr je fakt strhující, takové finále nemá snad žádný seriál, který se natáhne až na sedm řad. Pocity během závěrečných titulků jsou nepopsatelné. Doporučuju každému, kdo uvažuje o zhlédnutí Shieldu, aby si vyhradil čas na celý seriál, nevyplatí se jednotlivé série kouskovat. ()

Kaceris 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku je Policajný odznak seriál, ktorý zaujme len hlavným protagonistom. Vic Mackey, je proste týpek ktorý si robí všetko podľa seba a pravidlá mu veľa toho nehovoria. Vlastne si ich vytvára sám za pochodu. Postupom ale seriál ponúka vynikajúci vývoj postáv, a zo začiatku nudné detektívne prípady Dutcha a Claudette sa zmenia na dosť príjemny celok každého dielu. A potom tu máme Strike Team. Každý jeden člen mi prirástol k srdcu, a preto bolo pre mňa niekedy ťažké vidieť, kde smeroval vývoj postáv (napríklad taký Shane.. a seriálove finále ktoré nenechá nikoho chladným). Michael Chiklis si vďaka tomuto seriálu získal môj rešpekt, a už pre mňa viac nie je herec ktorého som videl sa len niekde mihnúť ale je to pre mňa Vic Mackey. Rád sa k tomuto seriálu vrátim, a s The Wire ho radím medzi špičku seriálovej tvorby z policajného prostredia. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (20)

  • Farmington ve skutečnosti neexistuje, jde o imaginární okrsek v Los Angeles. (Sonnik)
  • Cathy C. Ryan (Corrine Mackey) je manželkou tvůrce seriálu Shawna Ryana a jejich novorozenec představoval malého Briana (syn Connie) ve druhé řadě. (Sonnik)

Související novinky

Chlastající superhrdina se vrátí

Chlastající superhrdina se vrátí

27.08.2009

Ano, Hancock 2 bude. Přestože se loňská letní „smithovka“ nesetkala s jednoznačně vstřícným přijetím diváků a kritiků, její komerční výsledky byly pozoruhodné. S celosvětovými tržbami 624 milionů… (více)

Předělávky a pokračování útočí

Předělávky a pokračování útočí

09.08.2009

Jistě, útočí už odpradávna (když se v tom začneme vrtat, zjistíme, že i Ben Hur byl vlastně remake), ale poslední dobou jakoby jejich nápor sílil a válcoval všechno ostatní. Až má člověk dojem, že… (více)

Reklama

Reklama