Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle jednoho z nejznámějších románů bratrů Strugackých. Lidstvo třetího tisíciletí dokázalo vyřešit většinu svých problémů a vydává se hledat další civilizace. Výzkumný tým na oběžné dráze nad planetou Arkanar sleduje život na planetě na velkých obrazovkách. Používá k tomu kamer v očích průzkumníků převlečených za významné osobnosti místní společnosti, která je na úrovni našeho temného středověku. Jeden z průzkumníků, Anton - na Arkanaru Rumata, stojí tváří v tvář krutosti a nespravedlnosti před otázku, zda porušit zákaz vměšování do záležitostí místních obyvatel, nebo zda na pomoc těm osvíceným použít nejmodernější pozemské zbraně. (MI-380)

(více)

Recenze (26)

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Není lehké dívat se na film, když titulky se zobrazují spíše sporadicky a vy téměř nesprechtíte. Ale nějak se to dalo, a ve výsledku docela gut, leicht heretzky ukázaly tzetzky, knížka je přímo wunderbar, takže mi ty dialogy zas tak nechyběly a baron je přímo ztělesnění dobrodruha, se kterým se chcete na středověké planetě kamarádit. Drei Sterne! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tohle můj šálek kávy nebyl. Jako ostatně i dva další filmy podle bratrů Strugackých, které jsem dosud viděl včetně Stalkera, ale tenhle mne oslovil nejméně. Nepopírám, že příběh dal příležitost rozpracovat hutné myšlenky směrem ke kritice středověkého smýšlení lidí nebo ideu o nemožnosti zrýchlit vývoj lidstva a přeskočit evoluční krok. Ale nemůžu si pomoct, celé to zpracování plné šílených kostýmů, v skloubení s retro sci-fi triky, na mne působilo natolik rozpačitě, že mi jaksi byla ukradena i myšlenka. Prostě takový typický osmdesátkový bizár, který i přes zajímavé aspekty vyvolává spíše rozpaky. Nevylučuju, že se časem podívám na novší ruskou verzi. (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vedeckofantastický mišmaš, ktorý svoje šance na veľkolepú sci-fi a svetový úspech utopil pod ťažobou zdĺhavosti a v neposlednom rade, aj napriek na svoju dobu veľkorysému rozpočtu ( zdroje hovoria až o 50 mil. markách ), v pomernej lacnosti. Myšlienka románovej predlohy je zaujímavá, vo filme ale nemá akosi váhu. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ani polsko-rakousko-rusko-francouzské "herectví" nezničilo sílu předlohy... Svým zvláštním způsobem v osudovosti dost jiné, ale myšlenkou nakonec poměrně věrné mému oblíbenému románu... Btw. proč tu v "hrají:" je pár osob, ale nikoli představitel hlavní mužské ani dvou hlavních ženských rolí, to nějak nechápu. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Snímek velmi dobře evokuje atmosfétu primitivního agresivního totalitního režimu, výborně popsaného v knize. Po druhém shlédnutí jsem si uvědomil, že i přes ty televizně vypadající dekorace je to film opravdu neskutečně dobrý a hlavně chytrý. Nikoli "intelektuálně-" (či pseudointelektuálně stavěný, jak je dneska v módě), vlastně je to poměrně přesně až ploše adaptovaná skvělá předloha. Plochost a dořečenost v tomhle filmu vůbec nejsou na škodu, v tom je naopak jeho síla. SPOJLERS: Musí být hodně zoufalé pohybovat se ve společnosi, kde kdokoli se ukáže, že dovede trošku přemýšlet, je pronásledován a zabit, a nesmět zasáhnout. A stálé cyklení a posouvání se pozic pozorovatele a pozorovaného je už samo o sobě geniální. Že tuhle planetu nezkoumají kosmonauté, ani historici, ale sociologové. Zkoumající ještě k tomu své lidi, pozemšťany. mazec. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Náklady na film se vyšplhaly z původních 16 až na 50 milionů německých marek. (Hans.)
  • Premiéra se měla původně konat 27. 7. 1989. Režisér ji však z důvodu nespokojenosti se střihem přesunul na 25. 1. 1990. (Hans.)

Reklama

Reklama