Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

Antek 

všechny recenze uživatele

Jo, je to celé naivní, některé epizody jsou příšerně trapné a některé cukrkandlové až nadmíru. Ale na druhou stranu, jsme možná my až příliš pesimističtí a potřebujeme trochu toho pocitu čisté (až na kost) emoce. Takový je Dawsonův svět, seriál, který v polovině druhé série našel svou tvář, aby ji zase v páté (až na některé výjimky) ztratil. Ale podle všech zahraničních ohlasů, se zas šesté období vrátilo v plné síle (to zatím posoudit nemůžu). ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám na doby, kdy jsem přišla ze školy a v televizi byl Dawsonův svět. Tenkrát na té základce se na to ještě dalo dívat. Byla tam láska, přátelství, důvěra a zrada. Prostě emoce, které každý puberťák od dobrého seriálu chce. Jenže postupem času se tam začalo objevovat kromě základních 4 postav víc a víc lidí a už jsem se v tom začala ztrácet, když jsem se nedívala pravidelně na každý díl. Příběh začal být víc schyzoidní (přidání gaye a holky se sklony k sebevraždě) a snažil se zbytečně šokovat a ztratil tu svou prvotní krásu jednoduchosti o 4 kamarádech, kteří se navzájem tajně milují nebo spolu dokonce chodí. Mě osobně se nejvíc líbil jen jeden jediný díl, kdy jsou všichni po škole a vypráví si příběhy, proč jsou po škole. Někteří říkají pravdu, někteří lžou a následně se přijde na to, proč lžou a co skrývají. Škoda, že takhle promyšlený a zajímavý byl jen jeden díl + to tajemné bloumání po prázdné škole. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení je pochopitelné a úsměvné zároveň. Většina ho neviděla celý, hodnotí na základě matných vzpomínek, nebo jen chce jít s davem. Vtipné je, že si ani nevšimli, kdo za seriálem stojí. Williamson a Kapinos se totiž v pozdějších letech staly pro mnohé hodnotící modlami. Nevadí, Dawsonův svět je ikonická záležitost. Rozjel kariéru nejkrásnějším herečkám své generace Katie Holmes a Michelle Williams. Objevil sympaťáka a třídního šaška Jacksona a pohřbil herecké ambice svatouška van der Beeka. Nebývá totiž zvykem, aby hlavní postava byla největší slabinou seriálu. Bohužel je napsaná jako věčný snílek a dobrá duše, takže mnoho diváků má zřejmě problém s tak charakterově čistou osobou. První čtyři série na střední v poklidném městečku Capeside jsou skutečně jako z jiného světa. Nové postavy lehce zapadají do příběhu. Jack, Andie, Audrey, ale i další se stali plnohodnotnými členy. Když už jsem myslel, že lepší ženské obsazení to mít nemůže, tak ještě dorazila bohyně Sasha Alexander. Kritizované série na vysoké škole mi také nepřišly zase tak špatné a především šestá má několik komediálních klenotů. Možná je to až moc naivní pohled na vztahy, ale ta pozitivní aura, kterou kolem sebe všichni šíří, je prostě odzbrojující. Nestává se často, aby fanoušci byli spokojeni se závěrem seriálu, ale tady se to podařilo, což jen potvrzuje schopnost tvůrců. S1 - S4: 85% S5 - S6: 80% ()

jack.hnut 

všechny recenze uživatele

ok, Pacey miluje Joey, Joey miluje Dawsona a Dawson miluje Jen. Samozřejmě se toto schéme během šesti řad prohází, ale ani to mu neubírá, že se jednalo bezesporu o jeden z nejlepších teen seriálů vůbec .Nejlepší díly se daly vidét během prvních dvou řad a poté finální dvouepizoda, která se odehrávala 5 let v budoucnosti. Ach jo,to sem si zase jednou pobrečel..... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc nedoceněný seriál, co znám a svého času i jeden mých nejmilejších. První čtyři série zážitků party z Capeside mě budou provázet pravděpodobně už celý život. Často se setkávám s názorem, že "to dobře začalo, ale pak už to nebylo ono". Já to vidím tak, že každá série má jiný náboj. Zatímco první série je spíš jen takovým jemným oťukáváním a zkoumáním terénu, druhá a třetí už je pak jasným vrcholem celého vývoje, kde jsou emoce hlubší a vztahy složitější a obzvláště ve třetí sérii jde o nejlepší zápletku konfliktu dvou nejlepších přátel v tom nejtěžším souboji. Řada čtvrtá pak v naprosté uvěřitelnosti dovádí všechny k maturitě a hlavně i k duševní dospělosti. A tady právě nastává problém. Zde, ve chvíli, kdy Joey s Dawsonem znovu stojí u otevřeného okna a život mimo mateřské maloměsto právě zavolal, tam měl přijít konec a právě tam se třeba měla udělat ta chvíle, kdy napsat "o pět let později" a přijít s finálovým dvojdílem. Bohužel tvůrci nechali hrdiny řešit svým nenapodobitelným způsobem vztahy i v Bostonu a tím Dawson's Creek do jisté míry zničili. Plno nevýrazných vedlejších postav (které mají tendenci nenadále a nenávratně mizet), matné opakování předchozích zápletek a nechutně časté střídání partnerů v podání hlavních hrdinů - to je stručná charakteristika páté a šesté série. Je jen zoufale málo momentů, které tyto dvě sezony dokážou vytrhnout z letargie (pohřeb a řada smutných vzpomínek v páté a úžasný díl s Paceym a Joey přes noc v marketu v šesté) a chybělo málo a tenhle skvost by skončil v hodně kalných vodách. Naštěstí přišel spásný nápad přivést pro finále seriálu otce, polozapomenutého Kevina Williamsona. Ten stvořil dvojdíl, na který se nezapomíná, dvojdíl, který navázal na ty nejlepší díly, který propojil všechny osudy a geniálně je završil. Dawson, Joey, Pacey, Jen, Jack a Andie - nezapomenu. ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Na zadní straně Dawsonových hodinek stojí nápis: "Když budeš chtít, nebude to jen sen." Je to citát Theodora Herzla, vůdčí osobnosti sionistického hnutí z konce 19. století. Herzl už ve své době předvídal vznik státu Izrael. (novoten)
  • Roli Bodieho hraje v pilotním díle George Gaffney, ale ve zbytku seriálu pak Obi Ndefo. (novoten)
  • !!! SPOILER !!! Postava Abby Morgan byla ze seriálu odepsána na přání její představitelky. Monica Keena chtěla být blíže svému příteli, který žil tu dobu v New Yorku, a tak Abby stihnul její osud. (Tom Riddle)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama