Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

Spock 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů mého dospívání. Bohužel pro něj jsem ho nekvitoval tak jako Beverly Hills. Hlavní hrdina mi prostě přijde jako nesympatický adolescent, který se snaží svým přístupem všem zalíbit a pořád něco řeší tím svým postupně čím dál více zajídajícím se způsobem. Navíc mi přišel celý seriál od tvůrců více manipulující vzhledem k divákovi než jiné podobné „ságy“. Podle mě jsou rozhodně lepší „výchovně – společenské“ seriály, na tenhle jsme se díval stejně jen proto abych měl přehled a věděl o čem že si to kamarádka Lenka v lavici za mnou pořád povídá se Zuzkou. :-) ()

Death 

všechny recenze uživatele

Dawsonuv svet je typickym prikladem serialu pro teenagery. Ne vse je spatne, to rozhodne ne. Misty probleskne nejaka opravdu dobra scena a nektere momenty zabyvajici se vztahy mezi lidmi, skolou atd. jsou i podnetne. Ovsem serial je typicky americky a tak az prilis casto sklouzava ke znacnym klise. Napriklad vsudypritomne objimani, strasne krkolomne a prechytrale repliky, ktere jsou postavam nasilne vkladany do ust, coz pusobi znacne umele (realita je asi jinde, zvlast pokud ma byt postavam ze zacatku dokonce 15 !). No a pak je tu jeste dalsi velky serialovy nesvar, ktery se bohuzel nevyhnul ani Dawsonovu svetu a to je delka. Do treti serie je to jeste dobre koukatelne, ale pak uz jde kvalita dolu. Zkratka tvurci chteji vydojit maximum, ale prilis tlaci na pilu. Takze za vic nez 2* to opravdu nebude. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Kdysi se Dawson snažil něco dokázat, chtěl být jako jeho idol Spielberg... i ten Pacey přemejšlel o tom, co bude dělat. Kdo s kým š*, to bylo přece jenom až na druhém místě. A pak začalo být čím dál tím víc důležitější, že si Dawson nevšímá svojí kamarádky, že mu jí Pacey přebral a spal s ní a blablabla... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem zbožňoval, a to jak kvůli sympatickému "mysliteli" Dawsonovi, tak především kvůli překrásné a přesympatické Joey - Katie Holmes. Kam se na ni hrabeJen! S ice se nakonec ukázal sympatičtější než Dawson Pacey a s ubíhajícím časem a přenesením děje na vysokou školu ztrácel seriál na kouzlu, postavy byly čím dál tím chytřejší, stále je u mě ale milou vzpomínkou na věk mládežnický. Každopádně "Dawson" po 10ti letech v HIMYM je boží :-) ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Dawsonův svět je asi nejlepší seriál mého mládí. Do teď si pamatuju jak jsme ho žrali na základce. Donutilo mě to stáhnout si ho a podívat se na něj znovu. Abych získal nový náhled. Jenže ta partička z Capeside pro mě zůstala i po letech stejně kouzelná. Dawson ač hlavní hrdina, tak pro mě asi nejprotivnější, možná i proto, že v určitých částech v něm vidim kousek sebe. Joey je občas docela protivná chytračka, hlavně v posledních seriích. První čtyři série, v době kdy ještě byly v rodném městečku jsou perfektní, je fakt, že 5 a 6. mě přišla už taková jiná. Přesto všechno napravuje finální dvojdíl, kdy přichází loučení s postavama. Pro mě byla nejlepší druhá série a sestava Dawson, Joey, Jen, Jack, Pacey a Andie. Navíc ať si řiká kdo chce, co chce, tenhle seriál nám vychoval zajímavá jména. Ať už je to Joshua Jackson, Michelle Williams nebo nakonec i Katie Holmes. ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Na zadní straně Dawsonových hodinek stojí nápis: "Když budeš chtít, nebude to jen sen." Je to citát Theodora Herzla, vůdčí osobnosti sionistického hnutí z konce 19. století. Herzl už ve své době předvídal vznik státu Izrael. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama