Jako první a jediný režijní pokus Oldřicha Nového to IMHO dopadlo hodně zdařile a na detektivku je to hodně svižné a vtipné.(3.6.2003)

Filmová detektivka, kde herecky vyčnívá Karel Höger a jako zajímavost lze uvést režii Oldřicha Nového. Z dnešního pohledu nejde o nic výjimečného. Celkový dojem: 50 %.(15.5.2009)

Takový neživotný Raoul Schránil? No toto!(23.2.2009)

Docela průměrný film, ale jako nenáročná oddechovka se to docela dá.(10.9.2009)

Dávno, již dávno tomu, co jsem to viděla naposled. Maturitní šaty mi teta ušila podle Dagmar Frýbortové. Karel Höger byl už tehdy osobnost, ale s léty rostla jeho filmová popularita a čím starší, tím byl úžasnější. Ostatní herci hráli jako amatéři.(21.9.2007)

V roce 1943 se Oldřich Nový neobjevil v žádném českém filmu, neboť se zvyšovaly útoky na jeho osobu ve štvavých nacistických plátcích. Proto zamířil do poklidné atmosféry odlehlých hostivařských ateliérů, kde společně se střihačem Antonínem Zelenkou a kameramanem Ferdinandem Pečenkou natočil jako spolurežisér detektivní komedii podle románu německého autora Ossi Oswalda Der Vierzehnte am Tisch. Sám Nový krátce před vznikem filmu prohlásil: "Kdybych měl čas, tak bych možná zkusil režii filmu. Ovšem ne tak, jak mi to bylo jednou nabídnuto, abych totiž současně hrál a režíroval. To ne, buď to nebo ono, poněvadž obojí vyžaduje plného soustředění. Nejraději bych se však chtěl věnovat hledání nových tváří." Do hlavní role byl proto obsazen mladý Karel Höger, který dokázal zaujmout i v ryze komediální poloze a v rámci jeho kariéry náleží tento snímek k výjimečným příležitostem. Vedle stálic se objevilo i několik nadějných dívčích talentů, z nichž pozornost zasluhuje především sympatický výkon teprve osmnáctileté Dagmar Frýbortové. Dobová kritika film přijala spíše pasivně a neuznala ani zdařilý pokus o navázání se stylem anglických salonních detektivek. Teprve čas prověřil utajené kvality tohoto neprávem opomíjeného filmu, který dozdobuje i jeden z nejslavnějších songů čtyřicátých let Kdybych já byl náměsíčník v nenapodobitelném přednesu Oldřicha Nového.(9.3.2009)

Pobavila jsem se.... FEX by to měl vydat. Tahle komedie funguje dobře i dnes.(30.9.2009)

Jakože tyhle staré filmy moc nemusím, tak tento s vynikajícím Karlem Högerem byl docela v pohodě.(15.6.2009)

Nevim, jak by dopadlo me hodnoceni nebyt zde vynikajiciho Karla Hogera ( v roli sluhy nemel chybu ). Namet dobry, zpracovani je ale ponekud nudne.(18.3.2010)

První a poslední dílko pod režijní taktovkou Oldy Nového a rovnou detektivka! Kromě K.Hogera mne zaujala typická, ale přesto jiná "donjuanovská" postava R.Schránila. Vystřihl si zde roli svůdce a zlodějíčka v jedné osobě.(15.9.2004)

Samozřejmě tak trochu podle německého střihu, ale jak příjemné! Nepříliš nadšené kritiky tehdy Oldřicha Nového od dalších režijních pokusů odradily, což je asi škoda, neb výsledek je velmi dobrý. K tomu navíc první komická role Karla Högera, propracovaná do všech detailů - aj, jak je to vidět především ve scénách s ostatními, slabšími jeho současníky... Rozhodně by si Čtrnáctý u stolu zasloužil více repriz v TV, o vlastním DVD ani nemluvě.(30.5.2008)

Čo ma prekvapilo ? No to, že to režíroval O.Nový. Film je ale len priemerný , no výborný je hlavne K.Hoger. 65%.(30.11.2010)

• pOne

Hlas Karla Hőgera samotný je velice zajímavé poslouchat oněch 85 minut filmu. Aby mne tento typ filmu (indoorová (kulisová až divadelní) komedie ze společenského prostředí) celkově zaujal, musel by být opravdu výborný. A to se zde bohužel nestalo.(14.6.2009)