Reklama

Reklama

Klíč

  • Írán Kelid
všechny plakáty

Obsahy(1)

Nízkorozpočtové minimalistické drama s důrazem na obyčejnost jednoduchého příběhu o čyřletém chlapci, kterého nechá matka doma samotného s půlročním bratříčkem, je Forouzesheovým deburem, reprezentující tvorbu označovanou za íránský filmový zázrak.
Malý Amir Mohammad sice plní instrukce týkající se krmení bratra, ale vzhledem k jeho fyzickým a rozumovým schopnostem a jeho dětskému žebříčku hodnot se v domácnosti začne schylovat k tragédii. Sousedky ani chlapcova babička nemohou pomoci, protože dveře bytu jsou zamknuté a náhradní klíč visí na věšáku mimo chlapcův dosah.
Tvůrcové filmu dokonale využívají uzavřené prostředí, do detailů propracovanou funkci předmětů, ze kterých většina slouží k jiným než původně určeným účelům. Řada mezinárodně úspěšných íránských filmů 80. a 90. let vznikla v produkci teheránského Institutu pro intelektuální rozvoj dětí a mládeže, často proto pracovníci pracují s elementárně jednoduchou zápletkou a s dětskými hrdiny, jejichž podstatným rysem je schopnost a odvaha vypořádat se s problémy.
Film se vzácně zvládnutou jednotou místa a času a s jemným nenásilným humorem, může být vnímaný jako film pro děti, ale také jako metafora o iránské totalitní společnostim uzavřené před okolním světem a ohrožením rostoucím tlakem zevnitř - tuto interpretaci podporuje také fakt, že film byl uvedený až čtyři roky po svém vzniku. (carott)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
black.mao Jiné
05.02.2013
derewi Jiné
06.01.2013

Související novinky

Seminář íránských filmů

Seminář íránských filmů

27.02.2010

Filmový klub ve Veselí nad Moravou pořádá ve dnech 19. - 21. 3. 2010 Seminář íránských filmů. Program nabídne nejenom íránské filmy, které se již promítaly v našich kinech jako např. Klíč, Chuť… (více)

Reklama

Reklama