Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Nigérii vypukl převrat, prezidentská rodina byla vyvražděna a povstalci drancují vesnice jiných kmenů. Poručík Waters (Bruce Willis) a jeho jednotka mají zachránit americké občany. Hlavní cíl je doktorka Lena Kendricksová a vedlejší cíle jsou jeptišky a kněz. Waters a jeho jednotka vyskočí z letadla nad džunglí a najdou v pralese vesnici, kde se doktorka nachází. Ta se ale nechce evakuovat bez ostatních domorodců z vesnice. Povstalecká armáda se blíží a Waters nemá moc času, takže nakonec souhlasí, aby domorodce vzala s sebou. Od velení to ale schválené nemá. Waters se přesouvá s domorodci na místo evakuace, kam mají přiletět dva vrtulníky. Po cestě potkají skupinku povstalců, kteří míří do vesnice, z níž vyšli. Všichni se skryjí v pralese, takže je povstalci minou a jdou dál. Jeden povstalec se však opozdil a Waters ho musel potichu zabít, aby se neprozradili. Na místě vyzvednutí vrtulníku doktorka zjistí, že jí Waters lhal. Neměl v úmyslu evakuovat ostatní, ale jen ji. Doktorka s tím nesouhlasí, ale nakonec odlétá. Po cestě však vidí vypálenou vesnici a mrtvá těla lidí, které ještě nedávno ošetřovala. Když to vidí Waters, rozhodne se obrátit. Do vrtulníku naloží zraněné, staré a děti a sám s doktorkou, svým týmem a zbytkem domorodců chce pokračovat na místo další evakuace. Jeho velitel mu však do vysílačky říká, že další evakuace není možná a že musí dojít až do Kamerunu. V patách je jim armáda povstalců, která se každou hodinu přibližuje. Waters a ostatní vojáci si lámou hlavu s tím, proč po nich jdou. Vojáci se postupně s domorodci sbližují a začne jim na nich záležet. Po cestě narazí na další vesnici, kterou drancují povstalci. Waters se je rozhodne zabít a osvobodit zbytek přeživších, kteří jsou mučeni a znásilňováni. Někteří vojáci říkají, že by se neměli vměšovat, ale Waters nesouhlasí. Vojáci zlikvidují povstalce a pak se opět dají na cestu do Kamerunu. Druhý den ráno přijde za Watersem jeden z jeho mužů a ukazuje mu na satelitním snímku, že je armáda povstalců dohání. Waters nechápe, jak je možné, že je dokážou stopovat i v noci, a domnívá se, že někdo z domorodců vysílá jejich pozici... (TV Prima)

(více)

Recenze (502)

golfista 

všechny recenze uživatele

Z válečných filmů, které jsem v poslední době viděl je tenhle jako celek výrazně lepší než "Údolí stínů" a druhá polovina jenom o trošku horší než "Black Hawk Down". Relativně pomalý rozjezd je vyvážen velmi dobrou a někdy dost drsnou druhou půlkou se strhujícím závěrem. Jelikož mi patos v amerických filmech až tolik nevadí (když se to nepřežene), tak jsem byl spokojen (tak na 70%). Dokonce i konec jsem skousnul :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Najväčším problémom filmu je, že sa tvári ako hlboká dráma, reflektujúca drsné skutočné udalosti z africkej džungle. A síce ich zobrazuje fakt naturalisticky (dávno som nemal tak zovretý žalúdok!), v kombinácii s americkým patetizmom a hviezdnou tvárou Bruca Willisa pôsobí nedôveryhodne. Tears of the Sun môžeme vnímať tiež čoby čistý akčňák, ktorý chce byť aj niečím viac, no pre pomalý a nudný scenár nie je ani uspokojivým akčňákom. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nic sem od toho nečekala a ani jsem se ničeho nedočkala. Willis si celý film vystačí s jediným drsným výrazem a Monica Bellucci s jedinou větou: "Ne, já své lidi neopustím". Brzy s tím leze nervy ona a ti, které neopustí. Film vykrádá tu Četu, tu Apokalypsu, ale na rozdíl od nich zůstane jen u formy. Oběti i vrazi - všechno ploché, přes veškeré drsné scény, nemáte s aktéry ten správný soucit. Závěr je doslova trapný. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je poměrně nudná, s mizerným scénářem a příběhem takřka o ničem. Naštěstí výsledný dojem alespoň trochu spraví druhá akční polovina, která doslova bere dech. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Slzy slunce se nesou tiše a nezřetelně jako mlžný opar vaší myslí, těžko se soustředit na víc než na zelenou barvu džungle a Willisův drsňácký pohled. Hodinu a půl, kterou musí vaše vznešené pozadí zatékat do polstrování obřích sedaček a pachuť popcornu testovat odolnost vašich chuťových pohárků, neposouvá Antoine Fuqua svůj domnělý příběh odnikud nikam, pachtí se v louži nicotnosti a tápe po výhonku který by ho zachránil před drtivým pádem z útesu. Chtyí ho až poslední půlhodinu, kdy žánrová transformace dostává nádech žíznivého gorefestu a olověného berserku a divák dostává alespoň malou porci správného Bruce, kterého přišel do multiplexu navšívit. Je ale plně uspokojen? Nemám ten pocit. Uncle Sam calls you! US Army needs you! And Bruce will kick you... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Fugua jindy umí, ale tady se potýká s mizerným scenářem a polopatickými dialogy. Opravdu jedinou hodnotnou věcí v tomhle filmu je scéna etnické čistky v nigerijské vesnici, která je jednak výborně natočená a jednak si člověk neznalý věcí uvědomí, že Afrika je svět, ve kterém lidský život nemá žádnou cenu. Kdyby se zbytek filmu nesl v podobném duchu, jednalo by se o skvělý protiválečný film. Takhle jde jenom o další zbytečnou hollywoodskou sračičku, která je myšlenkově tupá, akční taky moc není, s typicky hollywoodsky klišoidním závěrem. Takže sorry, tohle se nepovedlo. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Kinoverze - Tím, co snímku nejvíce ublížilo, je nedotažený scénář. Především charaktery hlavních hrdinů jsou dost osekané a stejně tak dialogy by chtělo vypilovat. Zpočátku se sice malinko příběh táhne, ale vše pomine s čistkou vesnice. Od té scény už snímek nabírá zběsilé tempo, které vrcholí závěrečnou řežbou, jež patří k těm nejlepším ve válečném žánru vůbec. Někomu může sice vadit patriotismus, ale když si uvědomíme, v jaké se postavy nacházejí situaci, je jejich jednání naprosto pochopitelné (navíc se tu nikde nepropaguje americká vlajka – vlastně naopak, takže výkřiky o typickém amerikanismu jsou trochu mimo). Sečteno a podtrženo, dobrý práce kamery, vynikající hudba Hanse Zimmera, sympatické obsazení rolí a strhující závěr (škoda té stupidní tečky) dělají ze Slz slunce nejlepší válečný film od Černý jestřáb sestřelen. 70% Director's cut - Změny jsou a podstatné, na více akce ale rovnou zapomeňte. Hlavní úpravy jsou ve vykreslení nastalé politické situace. Zatímco původní film si vystačí s pár záběry „z ručních kamer“, Director's cut se vydává přímo do centra politického dění, takže je tu několik porad a především pak úplně nový úvod, který ukazuje popravení královské rodiny. Ve filmu tak mnohem lépe vyzní celý konflikt, nemluvě o tom, že je akce v džungli oněmi scénami výborně rámována. 85% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jako vzorný divák bych si měl nechat vyholit lebku a posilnit americkou armádu. Jako rozumný divák si nic holit nebudu a půjdu se posilnit do kuchyně. 40% Zajímavé komentáře: k0C0UR, jojinecko, Turiec ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že tvůrci byli znalí afrických reálií a poměrů. Pochopil jsem, že by to mohla být jakákoliv armáda, že jde jen o vojáky, co plní "úkol" a zkratka USA, která se zde nevyskytuje, že si dpolňují pouze lidé, kteří mají menší fantazii. Naturalistické, herecky snad méně zajímavé, možná právě proto sdělné. On totiž někdy stačí pohled do...hlubokých očí Moniky Belluci ;-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně drsná akce trďaku z Navy. Na prostředí jungle taky ujíždím o Wilíkovi nemluvě. Rozhodně nemám po filmu slzy z toho že film měl příchuť patosu.Trošku zrychlit rozjezd filmu a bylo by to skoro na 5*. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Spíše je to na 2 a půl hvězdičky. Snaha tvůrců o co nejreálnější zobrazení pekla džungle v kombinaci s africkými vojenskými puči (které patří neodmyslitelně k tamějšímu folklóru) se alespoň u mě poněkud minula účinkem. Nemůže za to jen takřka nezničitelný makeup Monicy Bellucci, jako spíše opět tak zprofanovaný americký hrdinský patos v podání Bruce Willise, jehož pak v tak typické scéně pro podobné filmy ("Neudělal jsem chybu?" "Ne veliteli, udělal jste správný skutek. Jdu s vámi.") následují prakticky všichni jeho "soukmenovci". Byla to celkem koukatelná podívaná, ale velké emoce si během snímku asi neprožijete a velký zážitek si z něj neodnesete... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $43,734,876Tržby Celosvetovo $86,468,162║ tematicky vojnové filmy si len ťažko nájdu svoje publikum a to tam môže hrať aj hviezda ako Bruce Willis _Antoine Fuqua a jeho večný problém spočíva v tom, že pri prílišnej snahe ohľadom tlačenia na vážnosť témy sa postupne zamotáva, až tak že pri určitých scénkach nevie presne čo by chce nimi povedať. Po akčnej stránke to je zvládnuté takmer k dokonalosti, zas po tej dramatickej to už trošku trpí, lebo nevie to až tak podať aby to vyznelo pre príbeh a nie len pre určitý emociálny efekt, nasilu vtlačený v deji. Na jeho štýl a chyby si treba zvyknúť, ináč by sa dali jeho tematické spracovania len osočovať, vrátane vyprávackých schopností príbehu, v čom až tak talent nepobadal. Spočiatku prázdne postavy sa transformujú postupom deja len vďaka hereckej vložke tých skúsených ako je Bruce Willis či Monica Bellucci, popri nich sa povytiahnú aj ostatné vedľajšie, lebo na úvod to bol len plytký sentimentálny príbeh čo nemal šancu zaujať. V konečnom dôsledku je teda povýšený na celkom zaujímavú sondu do života utláčaného Afrického ľudu, aj keď nie zrovna bravúrne dramaticky prevedenú ako by si v konečnom dôsledku zaslúžila. "Tenti film nám ponúkne strhujúci únik džungľou pred krvilačnými prenasledovateľmi, taký trošku iný Africký Predátor." /videl v kine: 75%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Konečně zase role, která Willisovi vysloveně sedí a dává vzpomenout na jeho neljlepší filmy v čele se Smtonosnou pastí. Jen tak dále.... Závěr sice typicky americký, ale přesto alespoň zbavený přílišného sentimentu a kýčovitosti. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, dobré umístění děje a pěkná výprava. Na druhou stranu patritismus na samé hranici kýče a značně nevyrovnané tempo. Koukatelná záležitost, která pouze utvrzuje, že Fuqua není nic víc než rutinér bez špetky invence. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Bůh už Afriku opustil….“. Vojenská mise, kdy jednotka odvádí pralesem civilisty před povstalci je zajímavá. Ne však B.Willis, který prostě hraje stále stejnýho chlápka, jen teď má na sobě uniformu a vede srdceryvné či psychologické řeči, jestli dělají dobře. Nad útrapami afrického lidu by srdce zjihlo každému drsňákovi. A je škoda (nebo není?), že nejsilnější scénou je etnická čistka. Což se mi zdá na akční (válečný) film laciné. Ještě že má film dobrou zvukovou složku. Ani ta však nepřebije ty strašný keci, které mají snad blíže než k patosu k debilitě. Kdyby zde bylo tolik akce jako keců… to by bylo pokoukáníčko! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer a Lisa Gerrard: 1. Yekeleni Par I (Heitor Pereira) / Mia's Lullaby (Gerrard & Jablonsky) ( ,2. Heart of Darkness ,3. Small Piece for Doumbek and Strings / Kopr ,4. Under the Forest Calm (for the film Tears of the Sun) ,5. Yekeleni Part II (Pereira) / Carnage ,6. Koprano Part II ,7. Night ,8. Cry in the Silence (for the film Tears of the Sun) ,9. The Jablonsky Variations on a theme by HZ ,10. The Journey / Kopano Part III ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Překvápko poslední doby. Netušil jsem, že Willise uvidím ještě v dobrém filmu, vzhledem k tomu, co točí poslední roky. Zaujme prostředí deštného pralesu, skupina elitních mariňáků, skupina nigeríjských rebelů jim v patách, nějaký ten zvrat, úžasná akce byť dávkována poméně je velmi intenzivní a dravá, fungující emoce a empatizmus, slušné tempo a nádherný vizuál. Vlastně skoro plný počet. 85% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Partička amerických mariňáků v čele s Brůsem, jde zachránit "pouze" americké občany, ale z úkolu se stane něco většího, Pomoc těm, kteří to opravdu potřebují... Dojemné, přesvědčivé, dechberoucí.. => K vítězství zla stačí, když dobří lidé sedí se založenýma rukama. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Spousta naštvaného Wilise, nesnesitelně prkenné Monicy, džungle, výstřelů, prachu a nespravedlnosti. K tomu jeden velký a velmi nevěrohodný obrat proti rozkazům, místy otravná klišé a tak protivně optimistické poselství, až to bolí. Všechno v obalu Zimmerovy překvapivě unavené kompozice a velké, černobílé mírové agitky. Fuqua umí být super, ale tvrzení o tom, že umí dobře natočit prázdné obrazy, nikdy neplatilo víc. ()

Související novinky

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Bruce Willis stále v akci

Bruce Willis stále v akci

03.06.2010

Jako Mr. Church zahostuje v The Expendables, ale v okamžiku, kdy si budeme jeho cameo vychutnávat, Bruce už bude natáčet další akční řežbu. V srpnu totiž odstartuje natáčení adaptace počítačové hry… (více)

Reklama

Reklama