Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Crusade je pokračovaním filmu Babylon 5: A Call to Arms, kde bola zem nakazená Drakhskym morom. Cieľom posádky Excalibru, ktorá je najmodernejšou loďou postavenou ľuďmi, je nájsť liek na mor alebo civilizácie nápomocne k riešeniu tohto problému. Majú päť rokov na nájdenie protilieku, kým sa vírus adaptuje na pozemské podmienky... (peto_73)

(více)

Recenze (20)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Začátek je úplně stejně příšerný jako začátek Babylonu 5, čistý odpad. Bohužel narozdíl od Babylonu 5, Crusade nedostal prostor pro takové zlepšení, jakého Babylon nakonec dosáhl, avšak nějaké tu přesto je. Některé díly z druhé půlky byly celkem zajímavé (například mě zaujal díl o civilizaci uvězněné v konspiračních teoriích či epizoda, ve které bylo zařízení, jež vzbuzovalo vzpomínky 3 hlavních protagonistů) a také se mi líbila postava Maxe Eilersona, která je zábavnější než jakákoliv postava z Babylonu 5. Je to takový předchůdce Rodneyho McKaye ze seriálů o Hvězdné bráně. Crusade má oproti Babylonu 5, kromě Eilersona, pouze jednu výhodu a sice krapet lepší efekty, avšak minimálně 6 nevýhod: příšernou hudbu, velmi nesympatického mága Galena, dějově oddělené epizody (věcí, které mají opodstatění do ostatních dílů, je asi 5), primitivnější děj a hlavní zápletku, z toho vyplívající fakt výskytu méně těch opravdu závažných témat a nejdůležitější nedostatek je, že zůstalo u 13-ti dílů a děj není nijak ukončen. Věřím, že pokud by Crusade dostal prostor, vyšplhal by se výš a kdyby byl děj nějak hezky ukončen, dal bych o hvězdičku víc, takhle ovšem nemá seriál smysl sledovat, protože jednotlivé epizody za to příliš nestojí. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spin-off seriálu Babylon 5 mal námet s potenciálom na skvelý veľkolepý seriál, ale spracovanie bolo strašne komorné, lacné, no proste mizéria. Zem bola nakazená morom a posádka lodi má 5 rokov, aby našli liek. Divák temného Babylonu 5 by čakal zbesilú výpravu behom ktorej bude musieť posádka lodi čím ďalej tým viac riešiť dilemu či si zachovať nejaké morálne zásady, alebo nekompromisne cez mŕtvoly bude pátrať po lieku. Namiesto toho posádka lážo plážo postupuje jak na výlete a rieši totálne nezáživné príhody. Keby mal seriál poriadny rozpočet, tak popritom sme mohli sledovať dianie na zemi jak by dochádzalo k anarchii, keďže mu ostáva len 5 rokov života, tak prečo sa neodtrhnúť z reťaze a neužiť si. Lenže prachy neboli ani poriadne vymakanú loď alebo kvalitné CGI zábery z vesmíru. Síce sú o triedu lepšie ako v Babylone a už nevyzerajú ako 30 rokov stará videohra ale iba ako 20 ročná. Interiér lode tiež dvakrát nenadchne a posádka? Gary Cole ako kapitán má charizmu, aby utiahol seriál. Budúca hviezda Lostu Daniel Dae Kim ako jeho zástupca tiež nebol zlá voľba. A potom zaujmú už len postavy z Babylonu. Peter Woodward ako Galen a Tracy Scoggins ako kapitánka Elizabeth Lochley. Zvyšok postáv je nevýrazný a ai ich už vlastne veľa nie je. Ešte aj na množstve hlavných postáv sa šetrilo. Keďže seriál predčasne zrušili, tak sa už nikdy nedozvieme, či Zem zachránili. Ale nakoniec mi to je jedno. Pred napísaním komentu som si znova pustil jednu epizódu a mal som problém ju dopozerať. Je to fakt nudný nepodarok. 4/10. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Začátek sice trochu slabší, ale asi po pěti dílech se to rozjelo a ty díly byly fakt skvělý. Škoda jen, že se nedozvíme jak to dopadlo. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Díl na Marsu (Rulling from the Tomb, kde se setkává kpt.Gideon s velitelkou Lochleyovou a bude to pánové, jiskřit!:) od skvělého Petera Davida, mj.nadprůměrného autora ST románů a comicsů od např. DC či Marvel, včetně comicsové Temné Věže, je můj snad nejoblíbenější. Mě vůbec v celém B5 hodně berou díly, týkající se Marsu. Tento a 1.díl si pouštím nejčastěji. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Babylonu 5 trvalo celou řadu než se rozjel, tady stačilo 5 dílů... škoda, že seriál utli tak brzo, neboť to mohl být čestný nástupce Babylonu, se všemi jeho klady, lepšími efekty, jinou hudbou a pár strarými známými tvářemi... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Celkom kvalitný spin-off seriálu Babylon 5, také temnejšie s pesimistickou atmosférou. Škoda, že nevzniklo viac dielov. Hodnotenie: 75% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Začátek seriálu je až na první, velice slušný díl, nehorázně špatný, horší než ze začátku B5. Prvních několik dílů nudí a ubíhají strašně pomalu. A tak je to po celý seriál - slabší díly střídají lepší, i když je pravda, že ve druhé polovině už jsou ty epizody poměrně solidní, hlavně ty poslední. Ovšem postavy i zápletka jsou zajímavé, Gideon je sympaťák. Galena jsem si oblíbil hned, ale pak se mi zase znechutil a tak dál a tak dál. Potěšilo mě pár dílů s Lochleovou, jeden je i na stanici, titulky jsou příšerné a samozřejmě hudba jak by smet. Ovšem některé díly opravdu stojí za to, jsou napínavé i zajímavě napsané a vymyšlené, herecké výkony jsou výborné a příjemně to doplňuje historii Babylonu 5 a zvlášt pak filmu Volání do zbraně, a tak si seriál rozhodně zájem zaslouží, Věřím tomu, že kdyby ho neutli po polovině první řady, jistě by ten svůj nadějný potenciál využil ve velkém, stejně jako předchůdce. V daném žánru je to ovšem slabší a nikdo na tom nic nezmění. 60%, opravdu stačí vidět jednou. ()

Fordzy 

všechny recenze uživatele

Správné pořadí epizod schválené autorem seriálu (zahrnující nezfilmované scénáře) Příběh i tak zůstavá neukončený. Pokud jste si oblíbili Galena a Technomágy a chcete vědět víc o jejich působení v době velké války, tak se podívejte na film Babylon 5: The Lost Tales a přečtěte knižní trilogii The Passing Of The Techno-Mages. 0. A Call to Arms (TV Film), 1. War Zone, 2. Ruling From the Tomb, 3. The Long Road, 4. The Path of Sorrows, 5. Appearances and Other Deceits, 6. Racing the Night, 7. The Needs of Earth, 8. The Memory of War, 9. Visitors From Down the Street, 10. Each Night I Dream of Home, 11. To the Ends of the Earth (scénář) (obsah), 12. The Rules of the Game, 13. Patterns of the Soul, 14. The Well of Forever, 15. Value Judgments (scénář) (obsah), 16. Darkness of the Soul (obsah), 17. Tried and True (obsah), 18. Untitled (obsah), 19. War Story (obsah), 20. The Walls of Hell (obsah), 21. Untitled (obsah), 22. The End of the Line (scénář) (obsah). Informace o potenciální druhé sérii. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to není ukončené, ale měl jsem v plánu sjet celý Babylon 5 plus vše co k tomu patří, tak došlo i na tento seriál. 13 dílů je málo, i kdyby tam chtěli vecpat těch 5 let. Zde je ukázáno asi tak půl roku a nejspíš Straczynski zamýšlel 5 řad po více jak 20 dílech. Kdyby se to osekalo, tak 13 dílů by na řadu stačilo a děj by se sunul a nebyl by zde prostor pro epizodní události, které by na další vývoj neměli vliv. Je to vlastně obrácený Star Trek - nejdřív vesmírná stanice a poté loď. Co se týče postav, nejsou tak propracované jako v Babylonu 5, ale opět nejsou černobílé (dobře je to vidět na postavě Maxe Eilersona). Mě bavila nejvíc "stárá známá" Lochleyová a (ne)telepat Matheson, který mohl být v dalších dílech dost nápomocný a hostovačka dr. Franklina potěšila. Technické zpracování odpovídá Babylonu 5. ()

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Takový průměrný spin-off: slabší herci, slabší příběh. Ve své podstatě takový lacinější Star Trek Voyager. Není divu, že to upadlo v zapomnění.. ()

SFalconJ 

všechny recenze uživatele

Tým vojáků a vědců má pět let na to, aby našel lék na vražedný virus, který zanechali mimozemské bytosti na zemi. ()

alienemo 

všechny recenze uživatele

Kvalitné sci-fi. Dobrý pribeh, herci a celkom slušné efekty. Čo tento seriál potápa je príšerná hudba a ešte horšie zvukové efekty. To jediné mi bráni dať vyššie hodnotenie aj keby som chcel. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Aj keď som si pri sledovaní Krížovej výpravy často pod nos sarkasticky hundral "Space Battleship Yamato : Babylon 5 Edition" ( :-))) ), námet to bol sľubný a postavy si postupne začali získavať moje sympatie. Škoda, že seriál nikdy nedostal šancu predviesť sa, či v dobrom alebo zlom. "Technomág" Galen bol pre mňa rozporuplnou postavou - nielen morálne, ale aj celkovým vystupovaním. Ten jeho večný mysticizmus a rozprávanie v hádankách boli pochopiteľnou súčasťou jeho imidžu, no neraz to pôsobilo už vyslovene otravne a formulaicky. Možno to bol aj dôvod, prečo som sa pri šiestom pozeraní úvodnej zvučky začal nahlas rehliť. "Aké je tvoje meno ? Aké je tvoje poslanie ? Kam máš namierené ? Komu slúžiš a komu dôveruješ ?" Preboha, Galen, nerob kapitánovi chodiaci dotazník... Už som len čakal, kedy sa opýta : "Aká je tvoja obľúbená príchuť zmrzliny ?" :-P ;-)))) P.S. Hudba sa mi kupodivu páčila - hlavne tá v intre. Vcelku atmosférická, hoci mala nábeh na typicky babylonovský synťákovo-technovo-fanfárový zvuk. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Musím tento seriál porovnávať s pôvodným seriálom Babylon 5, ktorého mal byť dôstojným nástupcom na niekoľko rokov. Je potrebné konštatovať, že sa nečudujem, že seriál skončil tak predčasne, keďže ani náhodou neukazoval kvality toho pôvodného, ani čo sa týka jednotlivých postáv, ale ani dejovej linky, ktorá síce mala potenciál, ale bola zabitá až príliš komorným prevedením seriálu ako takého. 40 % ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Tohle je nesmysl. Neříkám, že to nemá zajímavé momenty, ale prostě se v těch třináctí dílech nepodařilo rozvinout nic jiného než lítání od planety k planetě, kde se hrdinové doupštěli povětšinou planých filozofických keců. Taky mi přišlo legrační, že způsob jakýmse dává posádka dohromady připomíná první seanci z her na hrdiny, stejně tak jako její složení. Několik dílů bylo fajn, ale celkově hodně velká hrůza ... navíc ve srovnání s Babylonem 5. ()

JanniV 

všechny recenze uživatele

No, cožpak o to, seriál to ani není špatný, akorát trpí na zažitá klišé doby, v níž vznikal. Také třeba na samospasitelnost počítačové grafiky, na svou dobu to asi bylo super, ale dnes to nikoho neohromí, ale to mi celkem nevadí. Co mě ovšem zaskočilo, je zjevná dějová bota. V pátém dílu se používá virový štít z nanovirů. Ovšem ty nanoviry získala posádka v souboji s jakýmsi padlým mágem v dílu desátém (Válečné memento). Nejdřív jsem si myslel, že jsem si ty díly zpřeházel sám, ale pak jsem to zkontroloval a opravdu je to bota režie, protože v pátém dílu, kdy poprvé použijí a vyzkouší ten nanovirový štít proti tomu Drakhskému moru, má posádka ještě staré uniformy, ty jim velení vyměnilo až někdy v osmém (to už si nepamatuju) dílu. Trestuhodná bota! :-D ()

Biblioman 

všechny recenze uživatele

Spin-off seriálu Babylon 5 od počátku nepřál osud. Studio nutilo autora J. Michael Straczynského k větší brutalitě, proto Crusade začíná hromadnou bitkou. Děj přímo navazuje na B5 film A Call to Arms. Bohužel --- po třinácti epizodách studio kvůli konfliktům s autorem rozhodlo o ukončení projektu. Zajímavost: lék na drakhský mor měla posádka lodi Crusade nalézt již v polovině z pěti plánovaných řad. Pokud jde o JanniV zmiňované "boty", věc se má trochu jinak. Pořadí epizod nesouhlasí s původním plánem, televize je prostě pustila jinak než měla. K preciznosti JMS takové chyby nepatří. ()

batik 

všechny recenze uživatele

Výrobu Crusade zrušili ešte pred jeho premiérou, bez toho, aby dostal šancu pred divákmi. Možno by z toho bol trhák, ale to sa už nedozvieme, lebo ho televízia zrušila na základe prieskumu. Seriál začína vcelku nadupaným pilotom Babylon 5: A call to arms z ktorého sa v ňom objavili aj dve postavy. Pomerne nezvyklé bolo aj to, že mimo kapitána sa ostatné hlavné postavy vyskytovali v jednotlivých častiach vcelku sporadicky. Ako pri Babylone 5 ani tu neboli hlavný protagonisti vyslovene sympaťáci, ale skoro každý mal nejakého toho kostlivca skovaného niekde v skrini, čo pri kapitánovi platí doslovne. Asi sa nevyhneme ďalšiemu porovnaniu s B5, ktorý Crusade za tých pár časti zaujímavo doplňa. Už sa totiž nepohybujeme iba v priestore vrcholnej politiky, ale pri svojich cestách posádka objavuje nové civilizácie v galaxii. Je to viacej koncipované na štýl Star Treku, aj ked nie úplne doslovne. Efekty boli tak na úrovni z konca B5, hudba sa mi veľmi nepáčila, herci boli klasická seriálová liga. V čom bodoval B5 aj Crusade boli veľmi dobré dialógy, ako by sa rozvíjal príbeh seriálu sa už nedozvieme, ale z videného môžem predpokladať, že by sa jednalo o dôstojného nástupcu Babylonu 5, ktorý by jeho univerzum istotne ďalej rozvíjal. Ťažko sa z 13 častí hodnotí kvalita seriálu, hlavne ked bolo naplánovaných 5 sérií. Ale po vzore pána Bestera som sa rozhodol, že budem veľkorysý a Crusade ohodnotím na 75%. ()

Reklama

Reklama