Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tříčlenná rodina - Jean, jeho žena Anna a Patrick - přežila hroznou jadernou válku, při níž byla zničena lidská rasa, a teď bydlí v karavanu u moře. Jejich klid narušuje nově příchozí intelektuál Quentin a bývalý voják Len. Místo navození pohody, Jean impotentní z radiace nenávidí jejich přítomnost. Přestože nenávist narůstá, cítí Jean potřebu Quentinovi jasně naznačit, že zachovat lidstvo může oplodnění Anny. Len se chce s Annou milovat, což působí mnoho problémů. (Karlos80)

(více)

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hm, rozhodně zajímavá myšlenka, do té doby v taliánské kinematografii něco nevídaného a tedy i novátorského. Není to sice ještě ten klasický zástupce post-apokalyptického béčkového filmu, jaké dělali Italové v pozdějších letech, tenhle film má přeci jenom blíže k artu a ke společensko-kritickým filmům, které byly v tý době v Itálii v kursu, nicméně právě tento film se mohl stát tím vzorem, onou předlouhou či inspirací (jak chcete), právě pro všechny ostatní později už čistě žánrové produkty, nejen z Itálie. Co do žánru, tak jde o drama s malými post-apokalyptickými prvky, film je velmi sugestivní a okouzlující, je tu spousta nádherných záběrů (zajímalo by mě na jakých místech se to točilo?), nezapomenutelná je milostná scéna v moři (Tinti a Papas), hudba od Mistra "M", tu značně napomáhá celkovému tónu filmu, jeho atmosféře a náladě, je tu i dost pesimismu a cynismu v určitých scénách. Film je trochu pomalejší někde ve své polovině, ale nikdy ne nudný, divák který je po celou dobu sledování tohoto neobvyklého filmu, příjemně okouzlen, zaskočen a neustále překvapen všemi těmi různými dramatickými událostmi a vášněmi, si rád, stejně tak jako já, počká na finální rozuzlení..Kdo že z těch 5 úplně posledních lidí na planete zemi, nakonec bude mít více štěstí a přežije a kdo nikoliv. Řekyně Irena Papas je skutečně krásná (je to bezpochyby jedna z jejích nejlepších rolí vůbec), Leroy (který pomalu umírá na nemoc z ozáření) skvělý, Tinto a Wolf podali takový svůj standard. Po všech stránkách jde o pozoruhodný, provokující a chytrý film, který by si zasloužil více pozornosti, většího uznání a publicity. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

U těchto postapo filmů s hrstkou postav přeživších po nějaké té jaderné katastrofě to mám jak kdy... některé mě silně pohltí a zapůsobí na mě, některé mě ale v minulosti dokázaly i hodně minout i unudit. Ecce Homo skončilo u mě tak nějak uprostřed. Vzhledem k dost osobitému uměleckému stylu i celkem slušně vyplněnému obsahu jak vizuálně zaměřenými scénami, filosofickým rozjímáním, tak pasážemi s nádechem thrilleru nebo absurdními prvky, se tu asi nedá mluvit o vyloženě průměrném filmu. Ale můj zážitek z něj žel spíše trochu průměrný byl. Nepřinesl mi vlastně nic jiného, co bych už neviděl v jiných (a nejednou zdařilejších) filmech tohoto (sub)žánru a ačkoliv jsem ho dokázal většinou sledovat s patřičným zájmem, nevyvolal ve mě ani žádné hlubší emoce. Jedna (na svou dobu) mírně provokující sexuální scéna ještě nezapomenutelný film nedělá. Líbilo se mi však přímořské prostředí a celkem by mě zajímalo, zda Ecce Homo stihl vidět Richard Lester, než o rok později natočil a vydal do světa svou Obývací ložnici, protože scéna s předváděním malého „hudebního“ programu do rozbité televizní obrazovky v post-apokalyptickém světě tu na mě jako potenciální inspirace pro Lestera působila. :D [65%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zamrzelo mě, že ten příběh byl nakonec jen ten nejočekvátelnější možný, ale jinak musím uznat, že kromě toho a krapet nudnější prostřední části se mi to líbilo. Já mám tenhle námět hrozně rád, ale málokterý film ho dokáže podat funkčně a aspoň trochu chytře - a u Ecce Homo mám pocit, že se to právě povedlo. Má to podmanivou atmosféru, správně vyhrocené vztahy mezi přeživšími, v závěru mi to přišlo i dost silné, po filmařské stránce je to taky solidní a občas tu je i nějaký hodně zajímavý záběr (třeba ten s televizí)... Ani jedno nefunguje na sto procent, to fakt ne, ale žádná bída ani průměr to taky není. A narozdíl od nezávislých amerických filmů se stejným tématem to fakt není plné nelogičností a hloupě se chovajícími postavami. A líbilo se mi i prostředí, které kromě svojí atraktivity taky dokazuje, že takový typ sci-fi se dá natočit klidně i zadarmo, jen to chce pořádný scénář. Slabé 4* ()

Reklama

Reklama