Reklama

Reklama

Umučení Krista

  • USA The Passion of the Christ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mela Gibsona nás zavádí do Jeruzaléma v době před více než 2000 lety a nebývale působivou, místy až šokující formou popisuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského (James Caviezel) před jeho ukřižováním na hoře Golgota. (Magic Box)

Zajímavosti (58)

  • Oproti některým zprávám tento film nebyl zakázán v Malajsii. Místní vláda však povolila vstup pouze křesťanům, tudíž se vstupenky prodávaly jen ve křesťanským kostelích. (ČSFD)
  • Ve filmu se mluví latinsky a aramejsky, pouze ve třech pasážích zazní hebrejština. (ČSFD)
  • Film byl z náboženských důvodů zakázán v Kuvajtu a Bahrajnu. (ČSFD)
  • Mnoho herců a filmařů, kteří se podíleli na tomto filmu, přestoupilo po jeho dokončení na katolickou víru. Mezi nimi například i představitel Jidáše Luca Lionello. (ČSFD)
  • Představiteli Ježíše Jamesi Caviezelovi bylo v době natáčení 33 let (stejně jako Ježíšovi v čase jeho ukřižování), a jeho iniciály jsou JC, což odpovídá anglické transkripci Jesus Christ. (ČSFD)
  • Časopis Entertainment Weekly snímek za nejkontroverznější film všech dob. (ČSFD)
  • Šimon Cyrenejský (Jarreth J. Merz), ktorý pomáhal Ježišovi (James Caviezel) niesť kríž, mal dvoch synov, ktorí sú zobrazení aj vo filme. Ich mená boli Alexander a Rufus a boli známi v prvotnej cirkvi. (ambrobene)
  • O Veronike, ktorá utrela Kristovu (James Caviezel) tvár, sa v "Biblií" vôbec nepíše. Jej existencia je výsledkom len cirkevnej tradície. (ambrobene)
  • Kajúci lotor, ktorý zomiera na kríži s Ježišom (James Caviezel) a prosí o odpustenie, sa volá Dismas (Sergio Rubini) a je oslavovaný ako prvý svätý vôbec, lebo jeho svätosť vyhlásil samotný Ježiš na kríži. (ambrobene)
  • Vďaka podielu z tržieb predstavoval zisk Mela Gibsona 210 miliónov amerických dolárov čo vtedy bola najvyššia čiastka, akú kedy tvorca za jediný film získal. (Raccoon.city)
  • Mel Gibson sa neskôr nechal počuť, že celých 15 rokov cítil nutkanie film natočiť. (Scar)
  • Režisér Mel Gibson, deň po tom, čo nahovoril Jamesa Caviezela na rolu Ježiša, sa ho následne snažil od nej odhovoriť. Volal mu s tým, že mu môže zničiť kariéru a už si v hollywoodskom filme nikdy nezahrá. (Scar)
  • V scéne, kde Ježiš (Jim Caviezel) rozdrtí hlavu hadovi, poukazuje Mel Gibson na odkaz knihy "Genesis", keď Boh vyhnal z raja Adama a Evu po spáchaní prvého hriechu. Vtedy ustanovil Boh medzi Evou a Satanom nepriateľstvo. Až príchodom Ježiša sa tieto slova naplnili. (MFJD)
  • V scéne, kde Ježiš (Jim Caviezel) píše do piesku pred zástupom, sa k nemu Mária Magdaléna (Monica Bellucci) skrvavená a dobitá uchyľuje. V tom jej podáva ruku a padajúce kamene za odchádzajúcim davom poukazujú na Ježišove slová o hriechu a odpustení: "Kto z vás je bez hriechu, nech hodí po nej prvý kameňom!" (MFJD)
  • Obraz Ježiša (Jim Caviezel) padajúceho cez most, pričom sa stretáva s Judášom (Luca Lionello), má symbolizovať každého, kto sa stretne s pravdou a popiera to. (MFJD)
  • Pri obraze Satana (Rosalinda Celentano) s dieťaťom pri bičovaní ide o anti-obraz božej matky (Madony) s Ježiškom na rukách. Dieťa predstavuje budúce prenasledovanie cirkvi a Ježišových stúpencov (ranných kresťanov). Dieťa je škaredé, čo je protipól krásy. Dieťa hladká tvár Satana, lebo zlo je úchylne. Hladkanie symbolizuje lásku ku zlu (podobne ako keď dieťa hladká matku z lásky), ale zvrátením spôsobom. Obraz je vsunutý pri bičovaní Ježiša (Jim Caviezel), keď je jeho telo zraňované (prenasledované). Mel Gibson poukazuje Satanov budúci plán prenasledovania cirkvi tvárou tvár k obeti Pána. (MFJD)
  • Obraz bielej holubice pred súdom symbolizuje vzťah syna (človeka) a otca (boha). (MFJD)
  • Keď Ježiš (Jim Caviezel) berie na seba kríž a začne ho niesť mestom, tak vidieť ako ho Satan (Rosalinda Celentano) spoza davu nasleduje. Jediná, ktorá ho vidí, je Mária (Maia Morgenstern), iba ona sa mu môže pozrieť do oči. Lebo aj ona má podiel na jeho porážke. (MFJD)

Související novinky

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

23.09.2020

Dle čerstvých slov herce Jamese Caviezela (Lovci zločinců, Frekvence) se na pokračování ke snímku Umučení Krista režiséra Mela Gibsona nadále pracuje. Původní film z roku 2004 vydělal celosvětově… (více)

Caviezel se vrátí jako Ježíš

Caviezel se vrátí jako Ježíš

31.01.2018

V Hollywoodu se u každého velkého hitu přemýšlí nad pokračováním. Když tedy Umučení Krista vydělalo 611 milionů dolarů (při rozpočtu pouhých 30 milionů!) a stalo se jedním z nejúspěšnějších eRkových… (více)

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

11.06.2016

Nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob bylo ještě nedávno Umučení Krista. Koncem března se ale přepisovaly historické tabulky, protože rekordních 611 milionů překonal Deadpool. Mel Gibson si to od… (více)

Ježíš zachraňuje Londýn

Ježíš zachraňuje Londýn

17.11.2008

Samozřejmě je řeč o Jimu Caviezelovi, který si od Umučení Krista nezahrál v ničem pořádném (třeba jeho aktuální film, sci-fi/fantasy řežba Outlander, nakonec půjde rovnou na DVD). Možná se mu zadaří… (více)

Reklama

Reklama