Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nevedela jsem, ze neco z dilny Juda Apatowa muze byt az tak zabavne, neotrele a serialove zajimave. Vyhybala jsem se tomuto serialu leta, presto, ze kamaradka, ktera je mi filmove blizka z neho byla jiz roky nadsena. Ted uz aspon vim proc. Musim rict, ze me paradoxne nejvice zajima Sam a jeho dva geekovsti kamaradi nebo Lindsayni rodice, nez Lindsay a jeji kamaradi samotni, kteri mi proste prijdou jako nezajimavy a trapni pozeri. Kazdy dil se mi zatim moc libil a u Sama, Neala a Billa se smeju na cele kolo. Navic se vzdycky tesim na dalsi mini rolicku nejake zacinajici hollywoodske hvezdicky. Skoda jen za tak malo dilu, nizka sledovanost je pouze dalsi ukazkou toho, jak jsou amici stupid... ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Já vím, jdu s křížkem po funuse. Ale já o téhle show dosud neměl ani tušení. Stačilo však okoštovat pár epizod a bylo to tam. Cílovou diváckou skupinou jsou údajně mládežníci… mně je něco málo přes třicet a s čistým svědomím tuhle pecku řadím mezi pětku nejlepších televizních seriálů všech dob. Paul Feig je génius. Závidím školákům tenhle scenáristicky vybroušený klenot, my tenkrát měli jen tu partu loserů z Beverly Hills. ()

Reklama

Rondell 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nenadchlo. Jsem už nasycenej seriálů / filmů o problémech spojených s dospíváním. Zejména postava Lindsay je mi odporná. Dospívající dívka, která se z prominetky dává na zcestí, aby byla mezi mladými trochu víc cool, tak to je odporný cliché. Z hlediska chronologie si nezaslouží být tím, kdo mě přesytil, bohužel tomu tak bylo. ()

bubun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedoceněný seriál. Výborně napsané, výborně zahrané, výborně obsazené (je to důkaz, že i náctiletí herci mohou hrát náctileté - a dobře - například Sethu Rogenovi bylo sedmnáct, když to točili, ale všichni jsou dokonale přesvědčiví, včetně představitelů rodičů hlavních "hrdinů"). Někdo tady napsal, že "oni to snad ani nehrají, oni to žijí", a to je přesný. Dost dobře si pamatuju svoje pocity z puberty, ze střední školy apod., ale lépe než tenhle seriál tu osamělost, izolaci, zmatenost, rozháranost, bezmoc, spontánnost, chuť věci měnit a řešit, lépe bych to vyjádřit nemohla. Navíc v seriálu není žádná vlezlá podbízivá sentimentální hudba, občasný brnknutí na kytáru je v mezích, a jinak je i soundtrack špičkovej. Dialogy se taky pohybujou ještě dost od hranic patetickýho fňukání. Je to prostě uvěřitelný, a o to mi jde. Kim Kelly: "I killed Millie's dog." ken Miller: "Like with your bare hands?" ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Má někdo chuť na středoškolský seriál z osmdesátek s mladým Jamesem Francem a Seth Rogenem? Oh, hell yeah man, boii, you can bet on that. Né fakt, tehle seriál má vše co byste od typikcého středoškolského seriálu čekali - místní šikanátor, holka co chce zapadnout mezi "frajery", kluk co se zamiluje do idiotky, oslavy Halloweenu, Disco Sucks, problémy s rodinou, popkulturní reference a spoustu dalšího. Freaks and Geeks není nějaké geniální intelektuální pohlazení duše, je to jen příjemný americký středoškolský seriál a to úplně stačí. Na závěr sem hodím dialog z mé oblíbené scény. - Jean Weir: "Nobody is home. You wanna have a little sex?" - Harold Weir: "Sex? Well... ok." ... Kontext si hledejte sami, grrrrrr. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • John Francis Daley (Sam Weir) je jediný herec, kterému bylo v době natáčení stejně jako postavě, kterou hrál. (Soundtrack)
  • Nickova (Jason Segel) bývalá přítelkyně Heidi má na bundě logo americké hard rockové skupiny Van Halen. (Duoscop)

Reklama

Reklama