Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

PetrVabruscak 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na ulici 90210, protože tady budete hulit trávu a šikanovat šprty. Tvůrci měli neuvěřitelně šťastnou ruku při vybírání herců a tak tu uvidíme například mladého, věčně zhuleného Jasona Segela (Jak jsem poznal vaši matku) a pohodáře Setha Rogena (skutečná špička současných komedií). Ikdyž vám šprti budou zezačátku lést krkem a budete jim přát "čočku", nakonec s nima budete cítit. V hlavní roli šprtna, která se nakonec dostane do party největších živlů na škole a začne konečně žít! Ono sledovat to tvrdý jádro, co má vlastní kapelu, chodí do kina, podvádí ve škole a dělá rebélie po městě, je fajn, když zjistítě, že jsou to taky jen lidi, kteří se nebojí projevit city. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Seriál mého srdce... Trochu se mi ho chce přirovnat k zážitku z Almost Famous, ale Freaks and Geeks jdou svou délkou ještě o něco dál a zažírají se pod kůži, do masa. Na "vině" je hlavně opravdu skvělá práce tvůrců, kteří každý díl scénáristicky vymazlily, vybavily dokonalým (a na seriál tohoto ražení honosně drahým) soundtrackem - The Who, Deep Purple, Cream, Grateful Death, Rush, ... - a hlavně - neuvěřitelně obsadily. Právě za casting obdržel seriál Emmy. Zamiloval jsem si všechny charaktery - mimoňské Geeky, v čele s "pizizubým Billem" Martina Starra, beze zbytku všechny Freaky - frajírkovského rebela bez příčiny Daniela, ultra cynického Kena, dobráckého Nicka (s tváří Marshalla z How I met your mother) i poněkud nestabilní, ale v jádru křehkou Kim. I tak pro mě ale srdcem seriálu zůstává Lindsay, Lindsay ve své neodolatelné ošoupané zelené armádní bundě, záplavou hnědých vlasů a tváří a povahou ztělesňující mou vysněnou dívku, kterou jsem nikdy nepotkal (už jo)... Konec posledního, osmnáctého dílu jsem vnitřně obrečel, protože jakkoliv je strašné, že už se na McKinley High nikdy nepodívám, je díl Discos and Dragons ze všech vůbec nejlepší a uzavírá celou sérii velkolepým stylem. 100% ()

Reklama

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál o mladých pro mladé, který má navíc pro mě přitažlivý osmdesátkový look a až na hlavního dětského hrdinu bezchybný herecký ansámbl. Franco, Segel a Rogen jsou k sežrání a kdo na střední byl aspoň trochu jako oni, musí si je zamilovat.. Konflikty starší generace/mladší generace a machři/šprti psal konečně někdo kompetentní a tak nevyznívají jako trapné epizodky, nýbrž jako výborně vypointované situace, které mají smysl. Já osobně jsem si tenhle seroš zamiloval a proto dost těžce nesu to, že další série už nevznikla. Zločin. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal k tomu, abych se podíval na tenhle skvost. Na IMDB 9.4 - to znamená, že by to mohlo být opravdu zajímavé. Navíc v rolích teenagerů se objevuje několik herců, který se později proslavili. Hlavně skupina Freaks (Franco, Segel, Rogen a Phillips). Přesto je pro mě tenhle seriál mírným zklamáním. Čekal jsem od toho víc díky reputaci, kterou to má. Je to lehkej nadprůměr se skvělou hudbou a dokonalou úvodní znělkou. Bavili mě příběhy jak šprtů, tak i machrů. A poslední díl je kouzlenej ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem se podíval na můj oblíbený seriál z dětství a po tolika letech se mi líbí snad ještě víc. Od té doby jsem viděl spoustu skvělých seriálů a filmů ze školního prostředí, ale taky už jsem starej páprda, a tak spoustu věcí z vlastních školních let můžu vnímat s odstupem a víc se do problémů zdejší mládeže vcítit. V seriály se hlavní postavy rozdělují do dvou skupin - Freaks, což jsou problémová děcka, kde stejně jako ve skutečnosti je vždy základní problém v rodině, a Geeks, kteří jsou ve škole ti úspěšnější, ale zase nebývají tak "cool", jak by chtěli být - což často souvisí i s jejich fyzickými predispozicemi. Do americké školy chodí i další skupinky žáků, především Jocks alias sportovci. Tím, že v USA mají základku a střední v podstatě spojenou, tak vzniká tenhle nepříliš zdravý myšmaš rozdílných děcek... V tomhle seriálu se ale soustředí na "machry a šprty" (bohužel ne úplně přesný překlad, ale blíží se to...), kteří se v životě navzájem hodně míjí a každý řeší své problémy. Výjimečně se jejich životy protnou, a to hlavně díky hlavní hrdince, pohledné brunetce, která vlastně v seriálu osciluje mezi Geeky a Freaky. Kromě toho, že se v seriálu řeší kdejaké problémy mladých lidí (sex, drogy, rodiče...), tak to nikdy nedělá didakticky, i když často je postavám dopřáno, aby se nějakým způsobem posunuli a zlepšili se - a to mimochodem jen málokdy zásahem vlastních rodičů. Postavy jsou parádní a do jedné skvěle zahrány. Bavily mě i vedlejší postavy učitelů, kteří občas můžou připomínat karikatury, ale ve skutečnosti přesně vystihují různé jejich nedostatky, například takové to různé oblíbené "chytračení" na studenty, které snadno sklouzává do trapného a neustálého zesměšňování. Vynikající seriál, který je mi prostě z mnoha důvodů blízký. (9/10) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • Busy Phillips se původně ucházela o roli Lindsay, producenti si ale do této role představovali někoho jiného, tak jí nabídli roli Kim. (Soundtrack)
  • Na začátku každé epizody hraje píseň „Bad Reputation“ od Joan Jett & The Blackhearts. (Duoscop)
  • Když si Bill (Martin Starr) připravuje jídlo, tak při tom hraje „I'm One“ od The Who. Když Bill snídá, tak při tom hraje „Love Reign O'er Me“ od The Who. Během jízdy na motokárách hraje „Going Mobile“ od The Who. (Duoscop)

Reklama

Reklama