Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arliss Howard). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje. Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně. Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Birth je potvrzením toho, že muzika dělá často půl filmu a někdy i mnohem více. Tím samozřejmě nechci nijak devalvovat výkony Hustona, Kidman a zejména Camerona Brighta (já se toho kluka prostě bojim), ale tady byl v hlavní roli Desplat, jehož hudbu doprovázela Glazerova, místy až zvrácená, psychárna. 80% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu mě hluboce zasáhla po všech stránkách, je tu to spoustakrát řečeno ( kamera, hudba, Nicole Kidman ), atmosféra by se dala krájet. Co je to ale platné, když ve druhé polovině se zcela vytrácí děj a gradace, stejně jako emocionalita. Dlouhé záběry obličejů začínají ztrácet význam a nadějná křivka filmu jde rychle dolů. Škoda - 70% ()

Reklama

sona123 

všechny recenze uživatele

Dlouhé záběry - třeba na tvář (bezesporu nádhernou, ale přece jen...) Nicol, minutku, dvě...Nejdřív jsem se při tempu vyprávění ošívala, ale nakonec mi sedlo. Bylo to citlivé, bylo to zvláštní, mělo to své kouzlo a velkou poetiku. A milý popěvek jako podkres titulků. Nejsem z toho uchvácená jako mnozí zde, ale nebylo to ani zdaleka tak zlé, jak vypadalo v úvodu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Pocit, ktorý to chce vytvoriť a ktorý mám je rozdielny. No pri druhom pozretí je už dojem lepší. Film stojí na hereckom obsadení, ktoré je schopné príbehu dať punc niečoho viac ako v skutočnosti je. No aj tak tento film zostáva pod hranicou nadpriemeru. Dúfam, že Danny Huston sa dočká konečne postavy, pri ktorej dokáže naplno ukázať svoj herecký potenciál. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $5,095,038Tržby Celosvetovo $23,925,492║ Koncepciou tak jednoducho zostavené ale obrazové spojenie s hudbou tu je prevedené moc precízne, je v tom cit, emócie, doslova až samotná dokonalosť. Určite nezostanem pri jednom pozretí a určite si to vychutnám aj na budúce, lebo verím že príbeh môže ešte viac vo svojej podstate dozrieť a dotvoriť silný obraz výpovede, ktorú nesie. Nicole Kidman v jednej z najlepších úloh. /75%/ (pre široké publikom nie moc vhodný film, nemajú si ho šancu užiť) ()

Galerie (104)

Zajímavosti (7)

  • Scenárista Milo Addica a režisér Jonathan Glazer často psali scénář den před natáčením, což bylo pro herce velmi náročné. (Terva)
  • Příběh měl být nejdříve natočen z pohledu desetiletého chlapce, ale s příchodem Nicole Kidman do role Anny se rozhodlo, že příběh bude točen z jejího pohledu. (Terva)
  • Natáčelo se v americkém státě New York v lokalitách Manhattan, Long Island, New York City a ve studiu Silvercup. (Terva)

Reklama

Reklama