Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arlissem Howardem). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje.

Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně.

Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

POMO 

všechny recenze uživatele

Krásny a vnútorne krásne komplikovaný film o dvoch ľuďoch, ktorých emocionálne životy sa pretli najkurióznejším možným spôsobom. Režisér Jonathan Glazer opäť psychologicky exceluje a opäť si výrazne vypomáha vizuálnou a hudobnou stránkou. Tentoraz je však výsledok úplnym opakom jeho ostrej a zbesilej prvotiny Sexy Beast - je pomalý, dlhozáberový, hypnotický a krehký. Majstrovské herecké výkony Nicole Kidman a Camerona Brighta, kúzelná a nikde inde nepočutá hudba Alexandra Desplata, námet hodný Pulitzerovej ceny. Rozbalenie pointy je síce trochu chaotické a v kontexte s predošlým dejom možno aj trochu sklame, no v dozvukových minútach z neho vykvitne NÁDHERNÁ myšlienková kolízia. Aby ste ju ale plnohodnotne precítili, musí vám byť blízky Glazerov osobitý spôsob vyjadrovania sa. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Myšlenkou i zpracováním velice zvláštní film. Má téměř hypnotickou atmosféru, budovanou dlouhými nepřerušovanými záběry (ten nejlepší uvidíme hned na začátku). Pohybuje se někdy mezi mysteriózním thrillerem, dojemnou romancí a psychologickým dramatem, přičemž jsem neměl pocit, že by měl být pouze jedním z toho. Jestliže Zrození považuji za kvalitní film, pak ani ne tolik jeho samotnými kvalitami, jako kvalitou materiálu k přemýšlení, který nabízí. Někoho možná zamrzí, jak dlouho se film ptá, aby nám pak v rychlém sledu naservíroval všechny odpovědi, jenže - skutečně to jsou odpovědi na otázky, které snímek klade? Navzdory jisté bizarnosti vztahu mezi Annou a malým Seanem jsou všechny postavy natolik přesvědčivě ztvárněné, že není problém odhadnout, co kdo zrovna prožívá a není těžké tomu uvěřit. Opravdu jsem byl přesvědčený, že někdo může někoho milovat do té míry, že dokáže ignorovat tělesnou schránku a soustředit se na duši, která je jedinečná a nenapodobitelná. Pointa působí vzhledem k předchozímu dění velice zmatečně, pohřbívá mnoho zajímavých nápadů a vzbuzuje pochybnosti, co jsme to vlastně celou dobu sledovali. Pouze v případě, že bylo Zrození zamýšleno jako „romantický film s Nicole Kidmanovou, který zaručeně přitáhne mnoho lidí“, lze takovou pointu chápat, ale ve mně spíše vyvolávalo dojem, že si tady zase někdo hrál na umění, aniž by pochopil základní pravidla. Navzdory jisté „pseudouměleckosti“, zanechalo ve mně Zrození velmi silný dojem. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Adrian, Renton, k212 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $5,095,038Tržby Celosvetovo $23,925,492║ Koncepciou tak jednoducho zostavené ale obrazové spojenie s hudbou tu je prevedené moc precízne, je v tom cit, emócie, doslova až samotná dokonalosť. Určite nezostanem pri jednom pozretí a určite si to vychutnám aj na budúce, lebo verím že príbeh môže ešte viac vo svojej podstate dozrieť a dotvoriť silný obraz výpovede, ktorú nesie. Nicole Kidman v jednej z najlepších úloh. /75%/ (pre široké publikom nie moc vhodný film, nemajú si ho šancu užiť) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman mi v Birth připomíná svou postavu z Ti druzí. Bohužel jí jen připomíná a nenavazuje na ní, co se týče herecké kvality. Birth je průměrný snímek myšlenkou převtělení mrtvého manžela do malého chlapce... Scénárista chvílemi zapomněl co chce říct a film hodně pokulhává v tempu. Nicole se bohužel ať chce nebo nechce stala jedinou hvězdou filmu a tak na ní stála odpovědnost držet ho na nohou. To se nepovedlo jak si asi přála a já doufám, že se bude držet trochu lepších filmů. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jean-Claude Carrière, Milo Addica, Jonathan Glazer .. Jímavá, podmanivá a dominantní hudba od Alexandre Desplat, který svým sountrackem dokonale tvoří či dokresluje atmosféru. Tu si budu ještě dlouho pamatovat. Spolu s hereckým výkonem vzhledově zcela jiné Nicole Kidman. Se zbytkem filmu už to tak jednoznačně pozitivní není. Nakonec sice dávám (slabší) čtyři, ale musím dodat, že se i tak jedná pouze o jednorázovou záležitost, neboť napodruhé už zmizí i to výtečné kouzlo a tajemná atmosféra prvních tří čtvrtin a ze znalostí pointy, která velmi pokulhává za předešlým dějem, nebudete znovu tak nadšení. Lidská podlost nezná mezí.. Sice to nutí k zamyšlení, ale jen během sledování, po skončení filmu už jsem k tomu necítil žádný důvod, protože zanechaný dojem byl hodně vlažný. 70%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní Birth sa mi často v hlave vybavovali spomienky na film In the Cut od režisérky Jane Campion. Nešlo o príbuznosť tématu, ale o príbuznosť v zámere priniesť do určitého (sub)žánru niečo nové. V tomto smere sú si filmy veľmi podobné, pretože obidve svoj subžáner (In the cut - kriminálny psychothiller; Birth - nadprirodzený thriller) využívajú - svoj príbeh zo začiatku usadzujú do známych žánrových pravidiel, aby si ich potom pre vlastné potreby obmieňali, príp. úplne popierali. Tak ako nešlo v Cut primárne o dolapenie vraha, ale skôr o vykreslenie erupcie pocitov budujúcich atmosféru sexuálneho dusna a ženského náhľadu na žáner takmer čisto mužský (i keď vo výsledku sa podľa mňa Campion strácala), podobne aj Glazerovi v Birth slúži východisková peripetia - či sa do 9-ročného chlapca skutočne inkarnovala duša mŕtveho manžela postavy Nicole Kidman, ako odrazový mostík skúmaniu z čoho a ako hlboko dokáže láska ovplyvnovať naše konanie a hlavne vieru. Atmosféra nepokoja, dusna, neistoty miestami prelievajúca sa až do podoby ťaživej nočnej mory dosahovaná precíznym nasnímaním a pod kožu sa zarývajúcou inštrumentálnou hudbou (plynúca až hypnoticky pomaly) je tou najväčšou devízou filmu. Uprednostnenie pocitov pred líniou logiky deja ale občas vedie k nepochopiteľnému radeniu scén za sebou, kde nasledujúca sekvencia doslova popiera predchádzajúce konanie postáv a tento nesúlad je natoľko markantný, že vás aj so sebalepšie vybudovanej atmosféry nepríjemne vytrhne. 70%. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu mě hluboce zasáhla po všech stránkách, je tu to spoustakrát řečeno ( kamera, hudba, Nicole Kidman ), atmosféra by se dala krájet. Co je to ale platné, když ve druhé polovině se zcela vytrácí děj a gradace, stejně jako emocionalita. Dlouhé záběry obličejů začínají ztrácet význam a nadějná křivka filmu jde rychle dolů. Škoda - 70% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Pro mě téměř šokující překvapení (půlnoční program TV Prima). Silné drama s výtečnou hudbou (Alexandre Desplat), excelentním obsazením a komorní a velmi originální režié talentovaného Jonathana Glazera. Posledních 20 minut už není zdaleka tak intenzivních, ale pořád je tu vidět talent dobrého režiséra, který by měl točit mnohem víc. Soundtrack teď poslouchám hodně často. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené drama je další obrovskou příležitostí Nicole Kidmanové, která zas a znovu dokazuje, že je jedna z nejlepších současných hereček. Velmi dobrý je i Cameron Bright jako (možná) reinkarnovaný manžel. Jediné, s čím jsem měl trošku problém, je rozuzlení, které... těžko vysvětlovat a nespoilovat... malinko zklamalo. Je to škobrtnutí, které (naštěstí) vyvažují následující emocionálně silné obrazy. Rozhodně se jedná o film hodný pozornosti a je velká škoda, že u nás nešel v kinech. Glazer je rozhodně velmi schopný a odvážný režisér! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Netradiční, otevřenost diváka vyžadující směsice žánrů (mysteriózní thriller, romantické drama, psychologický film) nadnášená Glazerovou sugestivní režií, Desplatovou atmosféru dotvářející hudbou a přesvědčivými výkony zvučného hereckého ansámblu. Aniž bych chtěl nějak spoilerovat, možná vysvětlení jsou logicky dvě a při jejich určování záleží na poměru užití rozumu a emocí. Přikláním se k tomu, že narozený člověk je čistý nepopsaný list, kterého ke zradě a neúctě k druhým naučí až život. A že člověk věří tomu, čemu věřit chce.. Kontroverze spojená s některými scénami mně nejde na rozum a neumím si představit to haló, kdyby došlo ke genderové výměně a ve vaně se spolu cachtali slizký Danny Huston a desetiletá holčička.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ujeté. Námět filmu zvrácený. Kromě fenomenální a hvězdné Nicole, mě u sledování nedrželo téměř nic a jen jí patří mé hvězdy. Nebýt tam ona, něco podobného bych si nepustila, i když drama to teda je. Jsem si jistá, že to procentuální hodnocení má film jen díky ní. Jinak nevím, no. Být na místě matky, řeším tohle okamžitě cestou policie. Závěr filmu ale stojí zato. Velmi mocných několik posledních chvil, to bez debat. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pomalý, hypnotický a ambientní film, jehož křehká emocionální rovina je ten nejzajímavěji natočený příběh za hodně dlouhou dobu. Škoda nevyvážené druhé poloviny, která je přece jen zkratkovitá oproti pomalu se odvíjející první části. Nic to však nemění na celkové kvalitě a pocitu, že po dlohé době sledujete zase něco naprosto nového a originálního, přitom těhle osobních příběhů o osudových láskách a znameních tady bylo nespočet s více či méně mysteriózním nádechem, nebo zajímavou pointou. Glazer ovšem dominuje i překvapuje v unikátnosti některých scén (např. 2 minutový shot na tvář Nicol Kidman), kdy cítíte vnitře rozervané a tápající hlavní hrdiny i beze slov. Finální záběr dává pocit, že jste něco přehlédli a dá se vyložit mnohovýznamově. Jeden z mála filmů kde jsou závěrečné titulky ve chvíli, kdy s nimi absolutně nepočítate. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouho jsem čekala na projekci Zrození a vyplatilo se. K některým tématům je skutečně třeba dozrát. Vnitřní svět ženy, která ovdověla z hodiny na hodinu, byl další silnou výzvou pro herecký koncert Nicole Kidman. Některé emoce a pocity nelze potlačit, lásku nelze nechat zmizet, někdy ani celý život nestačí na to, aby se duše vzpamatovala... Křehký stav, o který je nutno pečovat, je pak každodenností a den za dnem je stále těžší se vypořádávat s realitou. Silné téma. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná a zručně natočené a hluboké drama s výbornou hudbou. Doplatilo na zpočátku originální, později však zoufale nudné extra dlouhé detailní záběry na postavy a celkově neúnosně rozvláčné tempo, kdy dva lidé pět minut nemluví, pak jeden řekne něco jako: "Chci, abys odešel", druhá postava neodpoví a následuje střih. Nemůžu to ale tak úplně zatratit, hlavně kvůli ústřední myšlence, pak famóznímu výkonu Nicole Kidman (i přes divný účes) a skvělé výkony postav ostatních (Bright, Huston, Heche), obzvlášť pak nezvykle civilní a lidský Peter Stormare, který se zde výjimečně nepředvedl jako "pošuk se samopalem". ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Prve dve tretiny celkom zaujimavy namet, ale ako tu uz niekto na csfd spominal, tretia tretina sa uberala inym smerom a na konci filmu som mal pocit, akokeby ten film bol uplne zbytocne natoceny. Cakal som nejaky zaujimavy alebo prekvapivy koniec. Takze je to skor take mierne sklamanie, staci na jedno pozretie..........24.01.2008 ()

petero 

všechny recenze uživatele

Originálne, zaujímavé, zvláštne, pôsobivé, no vôbec nie škandálne. Nicole Kidman, Cameron Bright a pán režisér sú hviezdami tohto filmu. Vďaka nim sa z toho nestala trápnosť, ale pôsobivá podívaná s dosiaľ nevideným námetom. Mladý Cameron Bright sa mi už dokonale zhnusil v snímku Godsend (2004), no tu si to našťastie napravil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"To nie je Sean..." Na to, že to nie je Sean vie 10 ročný chlapec až podozrivo veľa . Nikol Kidman prepadá neistote a panike, pretože tento 10 ročný chlapec tvrdí, že je jej muž. Vie odpovedať na všetky otázky, dokonca i tie , ktoré sa nemal ako dozvedieť. Je to jej znovuzrodený muž alebo chorý chlapec? Film Zrození pracuje so zvedavosťou diváka, ktorý je rovnako zvedavý a neistý ako N. Kidman. Sympatická austrálska herečka si dala ostrihať vlasy a veľmi jej to pristane. Dala vyniknúť svojim očiam, ktorými uhrala prekvapivo veľa a myslím, že je to jeden z jej najlepších hereckých výkonov, čo som videl. Film stojí hlavne na atmosfére a hereckých výkonoch a je to práve N. Kidman , ktorá inak priemerný film prevážila bližšie k tesným štyrom hviezdam. 70%. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film, který mi docela zamotal hlavou, .... ale myšlenka co mi už dávno vrtala hlavou co by se stalo kdyby .... ()

Reklama

Reklama