Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arliss Howard). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje. Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně. Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Radim 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je skvěle rozjeta. V té druhé ale přestává držet pohromadě a na mě z toho číšela autorská bezradnost. Když k tomu přidám logické díry, nemůžu dát více. Musím ale ocenit skvělou Nicol Kidmen, kterou začínám považovat, díky konzistentním výkonům a čuchu na role, za jednu z nejlepších filmových hereček současnosti. Jo, a nesmím zapomenou na hudbu k filmu, fakt se povedla. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Glazerova hypnotická atmosféra mě vždycky dostane a nejinak tomu bylo i tady. I když jsou ty jeho filmy pomalé a "chladné", díky dokonalému citu pro tempo scén a skvělé filmařské stránce to na mě vždycky z té jeho tvorby funguje. Ani jsem kvůli tomu neměl problém s tím, že je to hodně o reinkarnaci a že ten námět má díky tomu námětu místy úchylný nádech - Glazer to vše prostě dokáže natočit a podat tak, jako málokdo jiný a leckteré scény, které by u některých režisérů byly přehnané a prvoplánové, mu naopak fungují skvěle. Vlastně i v tom, co to chce primárně předat, je to hodně solidní. Rád bych tomu dal i víc, jenže nemůžu, protože je to celé podané až příliš "intelektuálně". Chytře, ale mimo realitu. Nastane podivná situace, desetileté děcko tvrdí, že je její zemřelý manžel, ale ona se toho kluka nikdy nezeptá na to, na co by se ho v tu chvíli zeptal asi každý a spíš jen čeká, až se potvrdí to, co si hned při prvním váhání mohla potvrdit sama. Stejně tak ten kluk jí pořád jenom dokola říká, že je Sean, namísto toho, aby jí to nějak dokazoval. Kvůli tomu ani nevynikne (aspoň teda pro mě nevynikl) výkon Nicole Kidman, která podle mě místy ani moc nechápala, co že to má vlastně hrát - a podobně je to i u ostatních herců. A sice chápu, proč to Glazer zakončil tak, jak zakončil (což je celkem s podivem, když to dlouho dobu hrál jen na jednu stranu), ale zároveň nemůžu říct, že by mě to nějak zasáhlo. Vím, v čem ten závěr chce být tak silný, ale osobní emocionální prožitek jsem z něj neměl. Pro mě je to nejslabší Glazerův film, ale špatný není ani náhodou, rozhodně je mírně nadprůměrný a jako ostatní jeho filmy má hodně co do sebe. Silné 3* ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Prve dve tretiny celkom zaujimavy namet, ale ako tu uz niekto na csfd spominal, tretia tretina sa uberala inym smerom a na konci filmu som mal pocit, akokeby ten film bol uplne zbytocne natoceny. Cakal som nejaky zaujimavy alebo prekvapivy koniec. Takze je to skor take mierne sklamanie, staci na jedno pozretie..........24.01.2008 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jean-Claude Carrière, Milo Addica, Jonathan Glazer .. Jímavá, podmanivá a dominantní hudba od Alexandre Desplat, který svým sountrackem dokonale tvoří či dokresluje atmosféru. Tu si budu ještě dlouho pamatovat. Spolu s hereckým výkonem vzhledově zcela jiné Nicole Kidman. Se zbytkem filmu už to tak jednoznačně pozitivní není. Nakonec sice dávám (slabší) čtyři, ale musím dodat, že se i tak jedná pouze o jednorázovou záležitost, neboť napodruhé už zmizí i to výtečné kouzlo a tajemná atmosféra prvních tří čtvrtin a ze znalostí pointy, která velmi pokulhává za předešlým dějem, nebudete znovu tak nadšení. Lidská podlost nezná mezí.. Sice to nutí k zamyšlení, ale jen během sledování, po skončení filmu už jsem k tomu necítil žádný důvod, protože zanechaný dojem byl hodně vlažný. 70%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Originálne, zaujímavé, zvláštne, pôsobivé, no vôbec nie škandálne. Nicole Kidman, Cameron Bright a pán režisér sú hviezdami tohto filmu. Vďaka nim sa z toho nestala trápnosť, ale pôsobivá podívaná s dosiaľ nevideným námetom. Mladý Cameron Bright sa mi už dokonale zhnusil v snímku Godsend (2004), no tu si to našťastie napravil. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (7)

  • Scenárista Milo Addica a režisér Jonathan Glazer často psali scénář den před natáčením, což bylo pro herce velmi náročné. (Terva)
  • Režisér Jonathan Glazer, řekl, že už při psaní scénáře neměl zájem o strašidelný nebo paranormální příběh. Chtěl něco jako pohádku o věčné lásce a o tajemství srdce. (Terva)
  • Příběh měl být nejdříve natočen z pohledu desetiletého chlapce, ale s příchodem Nicole Kidman do role Anny se rozhodlo, že příběh bude točen z jejího pohledu. (Terva)

Reklama

Reklama