Býk

Švédsko / Norsko / Dánsko, 1991, 92 min

Sven Nykvist

Luboš Fišer

• Houdini

Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(28.6.2004)

Oxen, Children of nature, Obecná škola, Raise the red lantern 4 výnimočné filmy nominované na Oscara a Akademici to dajú priemernému talianskemu filmu Mediterraneo ?! Neberiem ! Oxen je jednoduchá a tým dokonalá ukážka skvelej švédskej filmovej školy. Film, ktorý vo Vás zostane veľmi dlho. Atmosféra, pocit, obrazy. Áno, 5 *(27.1.2009)

• d-fens

ocenenia : Oscar 1992 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)

Na tenhle snímek jsem přišel úplně náhodou, mám moc rád hudebního skladatele Luboše Fišera a zjistil jsem, že dělal hudbu i k tomuto severskému majstrštyku. Na hudbě se kromě Luboše Fišera, který je zde zastoupen sonátou 1975 podílel ještě Edvard Grieg, ten zde má zastoupeno více místa a jeho hudbu nahrál Pražský synfonický orchestr v čele s dirigentem Václavem Smetáčkem. Hudba v tomto filmu nehraje zas tak důležitou roli, navozuje však tu pravou atmosféru. Největší prim zde hraje snad každý záběr, tohle je opravdová pastva pro oči a už úvodní scéna zabití býka je nehorázná pecka! Vůbec veškeré záběry jsou tak propracované, že v nich je vidět tolik věcí, at´ už různé rekvizity v domě, ve vězení, nebo v přírodě. A ty záběry každého ročního období, ufff!! Absolutní nádhera. Příběh je prostý a jednoduchý, avšak naprosto hypnotizující. Odehrává se v druhé polovině 19. století, Helge a Elfrída se svou malinkou dcerkou žijí o hladu a u jejich domu se objeví býk jejich souseda. Helge v zoufalosti býka zabije kladivem... Po nějakém čase se na to přijde a Helge je odsouzen k trestu 40 ran holí a doživotní vězení...Scény ve vězení jsou hodně temné a tam bych se teda dostat nechtěl. K vynikajícímu požitku patří skvělé herecké výkony Stellana Skarsgarda v roli Helgeho, Ewy Frolling v roli Elfrídy a samozřejmě Maxe von Sydowa v roli faráře. Perfektní film, za kterej vděčím Luboši Fišerovi, jinak bych se o něm nedozvěděl. Pro zastánce severské kinematografie je tohle naprostá nutnost!(21.3.2011)