Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 257)

monolog 

všechny recenze uživatele

1. díl Celkem se mi to i líbilo (jako když jíte salát nebo syrovej špenát, ani chutná ani není odporný, spíš prostě bez chuti), ale bohužel je to až příliš zdlouhavý (tou nudnou způsobou), postavy jsou až příliš schematický (tvrdej neschopnej sdírač velitel, výtečnej a schopnej jeho zástupce), z jejich výcviku se tam vlasně ukáže pár pobíhání po kopcích, několik seskoků z letadla nebo trenažeru a chvilka střílení. Jinak je to spíš skoro patetický a kdyby tam už bojovali, z patosu by to nevyšlo vůbec. Postavy kromě dvou výše zmíněných (nefanděme si, ani ti nejsou kdoví co) jsou zatím jak drak ve větru, papírový a plochý. A příběh je stokrát ohraný klišé, který si vyprávějí všichni vojáci nejen základní služby. Docela se rozmýšlím, jestli se budu dívat vůbec dál. (5.4.06) 2. Díl No, sice je to trošku zábavnější jak první díl (hlavně proto, že už vyšli do akce), ale pořád mi to přišlo jak epizoda ze seriálu 24 hodin. Zdlouhavý a nezáživný a triky na mě přímo řvaly Počítač! Jen by mě ještě zajímalo, jak mohla být ta operace považována za výtečnou a dodnes se o ní učí ve Westpointu. Asi jsem něco neviděl, nebo mi něco tvůrci zamlčeli, ale mně to nijak skvěle nepřipadlo. Běhat před kulkama těžkýho kulometu lze totiž vážně jen ve filmu. Ještě jsem se pořád nerozhodl, jestli se na to dodívám. Pokud se nerozhodnu ani při čtvrtým dílu, vykašlu se na to. (12.4.06) 3. Díl Třetí díl mě opět nepřesvědčil, že by to byl "nejlepší" nebo "výtečný" seriál. Tentokrát jsem si všímal hlavně té podivné nerovnoměrnosti v rozložení děje. Vím, že takhle by to možná mohlo být ve skutečnosti (ve 2. sv. v. jsem nebyl, takže fakt nevím), ale do seriálu se to podle mě nehodí. Jednu chvíli jsem se prostě strašlivě nudil blábolama alá ruská polívková opera a v další chvíli mě akčnost přitlačila do sedadla spolucestujícího třemi Gé. Ani ta akce se mi nezdála. Hodně mi připomínala východoněmecký indiánky: nepřítel pořád střílí, naši pořád umírají a padají z "koní" a pořád jich je tam jak much. Co se týká děje, nic moc se tam vlastně nestalo. Jeden dostal válečnou psychózu a než se z toho dostal, dostal to. I patosu je tam hodně viz. závěrečná scéna s tím psychotikem i závěr sám. (30.4.06) jindy Viděl jsem ještě čtyřku a pak sedmičku o tom románku s nemocniční sestrou. Jenže ani ty mě nepřesvědčily o kvalitách. Bojové sekvence jsou celkem zajímavý, hyperrealismus je nerealistický a nevyváženost mezi akcí a nudou čím dál víc nevyvážená. Jestli toto je nejlepší seriál všech dob, pak bych hodně rád viděl ten nejhorší (jen tak mimochodem, do sekce seriál nepočítám telenovely jakýhokoliv původu). Jindy Druhé opakování na Nově jenom potvrdilo "oblíbenost" tohoto výtvoru mezi lidmi, jak jsem ji avizoval dříve. Promítání někdy kolem jedné hodiny v noci od pondělí do čtvrtka ukazuje, že tento "šperk" neměl sledovanost ani poprvé, kdy jej též postupně přeřazovali do méně populárních nočních hodin. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených seriálů (a nutno dodat, nebudu zcela jista sám). Perfektní efekty a vše kolem války je skvěle udělané. I samotné dialogy, či jen gesta mi stále víc a víc rozevírala moje víčka. Na tento seriál se musím podívat ještě jednou, protože doteď nevím, jestli se mám na to podívat po padesátéčtvrté, nebo po padesátépáté. Každý díl má totiž v sobě něco jedinečného, originálního a roztáhnout Ryana na 10 dílů bylo to nejmoudřejší řešení, jakého jsme se mohli dočkat. 1. díl - Currahee = 100% | 2. díl - Day of Days = 100% | 3. díl - Carentan = 90% | 4. díl - Replacements = 85% | 5. díl - Crossroads = 100% | 6. díl - Bastogne = 100% | 7. díl - The Breaking Point = 90% | 8. díl - The Last Patrol = 95% | 9. díl - Why We Fight = 100% | 10. díl - Points = 100% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se říká kvalitní, takřka ohromujcí a odzbrojující filmařina, která za těch cca 125 mil. dolarů opravdu stála. Anebo také propracovanější a ještě lepší verze Saving Private Ryan, jak chcete. Band of Brothers jsem sjel za 2 dny, mít víc času, zvládl bych to i za 1, čímž chci říct, že je tento seriál vysoce nakažlivý a divák ho hltá jedním dechem (možná kromě poslední víceméně "rozlučkové" epizody). Jinak jde o ultimátní válečnou podívanou, ozvláštněnou výpověďmi veteránů a doprovázenou skvělým soundtrackem z dílny Michaela Kamena. Ze začátku jsem měl trochu problém najít si nějaké oblíbence, kterému bych více fandil, zvlášt když David Schwimmer byl bohužel v záporné roli. Ale časem mi padli do oka Winters, Randleman, Malarkey a vůbec celou tu partu z Easy Company jsem si postupem času oblíbil. A pak to zjištění na konci seriálu...to stálo zato. Jinak všechny díly si byly co do kvality podobné, akorát 9. díl byl výjimečný a hodnotím ho ze všech epizod nejvýš. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl ze seriálu obavu a záměrně jsem se mu vyhýbal hned z několika důvodů: 1) vysoké hodnocení, které mě spíše odrazovalo 2) neustálé srovnávání se Zachraňte vojína Ryana, jehož závěrečný patos sráží kvality celého díla zbytečně dolů, 3) obecné nadhodnocování válečných filmů/seriálů, zejména z II. světové války, 4) velmi nízké hodnocení některých mých oblíbených uživatelů (i odpad! se objevil), 5) téměř neustále přítomný americký patriotismus a nekonečně recyklovaná klišé. Důvodů je samozřejmě více, ale tohle jsou ty hlavní. Obavy se naštěstí z velké části nenaplnily. Bratrstvo neohrožených pracuje na podobném konceptu jako Zachraňte vojína Ryana, kdy každý díl (v Ryanovi celý film) začíná vzpomínkami (poslední část je vzpomínkami uzavřena) skutečných válečných veteránů a končí vysvětlovací titulkovou sekvencí k dané události/problematice. Seriál tak narozdíl od Zachraňte vojína Ryana získává punc jisté dokumentárnosti a reálnosti. Jména veteránů jsou přitom odkryta až v úplném závěru seriálu, divák tedy od úplného počátku neví, jestli jsou vyprávějící hrdinové právě z roty E 506. pluku 101. vzdušné výsadkové divize, o které celý seriál je, nebo z úplně jiného oddílu. I přes fakt, že je Bratrstvo neohrožených natočeno na základě skutečných událostí, nevyhnulo se mnohým klišé. Při poslechu sugestivních výpovědí jednotlivých veteránů, které časem sice mohou být trochu zkreslené, ale zjistíte, že podstata všech podobných "otřepaných frází" musí být nutně pravdivá a události se i přes svou určitou pokřivenost takhle nějak udály, ať už jde o celé operace jako vylodění v Normandii, Market Garden, bitvu v Ardenách nebo o konkrétní útoky americké armády resp. roty E (zničení německých děl na statku Brecourt) či události jiné (především v dechberoucí 9. díl Why We Fight). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

„Bratrstvo neohrožených“ na jedné straně přináší snůšku již mnohokráte viděných klišé z válečných filmů, ale současně připomíná, že všechna klišé mají své kořeny v silných momentech, které se (zřejmě) opravdu staly. Provázání klasického žánrového vyprávění s výpověďmi veteránů a reálnými událostmi z působení 101. vzdušné výsadkové divize povznáší seriál nad rámec „dalšího řadového válečného příběhu“. Úvodní repetitivnost a schematičnost pomáhají zapomenout pokročilejší díly zaměřené na jednotlivé členy jednotky. Z dnešního odstupu navíc seriál i přes případné výhrady k neoriginalitě vyprávění a stylu okopírovaného ze "Zachraňte vojína Ryana" má své místo v dějinách, neboť pomohl obrátit pozornost publika i kritiky k televizní produkci a z jistého pohledu byl odrazovým můstkem pro dnešní vlnu high concept seriálů. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (82)

  • Na otázku, proč stále nosí záložní padák, důstojník odpoví, že materiál použije na svatební šaty pro svou nevěstu. Jde o doložený případ, neboť poručík Harry Welsh (Rick Warden) se vrátil do Anglie, a jak doufal, nechal z padáku ušít svatební šaty. (Kulmon)
  • Corcoran Boot Company vyrobila pro štáb asi 500 vojenských bot. Z podvozků moderních T-34 byly postaveny 4 tanky Tiger Z. Výroba každého z nich trvala 12 týdnů. Tvůrci sehnali tanky od britské armády. Odznaky v seriálu byly povětšinou originální. Pro 1 200 obleků civilistů byly využity původní šaty z doby války. V seriálu se objevilo bezmála 700 skutečných zbraní a skoro 400 napodobenin. (IronFan)
  • Frank Perconte mal pôvodne byť iba vedľajšou postavou. Tvorcovia však boli ohromení výkonom Jamesa Madia, a tak mu dali viac textov. (WalterIK7)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama