Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 258)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spielberg s Tomom Hanksom spojili svoje sily a tak ako to bolo u Saving Private Ryan (Zachráňte vojaka Ryana), tak v tom pokračujú ďalej. Opäť skvelá kamera, skvelé akcie a výborne spracovanie vojny v štýle Saving Private Ryan, ktoré je roztiahnuté až na 10 hodín. Hudba od Michaela Kamena je tiež výborná, tak ako aj herci, ktorým vládne Damian Lewis. Skvelý vojnový príbeh a skvelá posledná časť. Jednou se mně můj vnuk zeptal: dědo byl si ve válce hrdinou? A děda rěkl: ne, ale bojoval sem z nejlepšíma. Obľúbený soundtrack: Main Theme, Band Of Brothers Suite One, Band Of Brothers Suite Two, Buck In Hospital, Band Of Brothers Requiem. 100% - 5* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po úspešnom Ryanovi si Spielberg s Hanksom povedali, že by nebolo zlé natočiť niečo podobné.Rozhodli sa produkovať tento seriál, ktorý zatiaľ nemá konkurenciu. Surovosť akcie zostala zachovalá, postavy sú sympatické, rovnako ako herecké výkony. Prvé tri diely sú to najlepšie, ďalšie málinko zaostávajú, z dôvodu, že ubudlo akcie, ale stále je to vysoký nadštandard, ktorý ozdobujú hlavne zasnežené Ardeny a lesné bombardovanie. Logicky najmenej akcie ostalo na posledné dva diely, čo je pochopiteľné, ale témy a príbehy v nich zobrazené sú určite zaujímavé, hlavne obsadenie Hitlerovho sídla a objavenie koncentráku. Celkovo ide o jeden z najkvalitnejších a zoširoka rozobraných vojnových diel. Seriál vyšiel aj v nádhernej zberateľskej edícii ako skladacia knižka na šesť DVD v krásnej plechovej krabici. Stojí za to. 100%. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl ze seriálu obavu a záměrně jsem se mu vyhýbal hned z několika důvodů: 1) vysoké hodnocení, které mě spíše odrazovalo 2) neustálé srovnávání se Zachraňte vojína Ryana, jehož závěrečný patos sráží kvality celého díla zbytečně dolů, 3) obecné nadhodnocování válečných filmů/seriálů, zejména z II. světové války, 4) velmi nízké hodnocení některých mých oblíbených uživatelů (i odpad! se objevil), 5) téměř neustále přítomný americký patriotismus a nekonečně recyklovaná klišé. Důvodů je samozřejmě více, ale tohle jsou ty hlavní. Obavy se naštěstí z velké části nenaplnily. Bratrstvo neohrožených pracuje na podobném konceptu jako Zachraňte vojína Ryana, kdy každý díl (v Ryanovi celý film) začíná vzpomínkami (poslední část je vzpomínkami uzavřena) skutečných válečných veteránů a končí vysvětlovací titulkovou sekvencí k dané události/problematice. Seriál tak narozdíl od Zachraňte vojína Ryana získává punc jisté dokumentárnosti a reálnosti. Jména veteránů jsou přitom odkryta až v úplném závěru seriálu, divák tedy od úplného počátku neví, jestli jsou vyprávějící hrdinové právě z roty E 506. pluku 101. vzdušné výsadkové divize, o které celý seriál je, nebo z úplně jiného oddílu. I přes fakt, že je Bratrstvo neohrožených natočeno na základě skutečných událostí, nevyhnulo se mnohým klišé. Při poslechu sugestivních výpovědí jednotlivých veteránů, které časem sice mohou být trochu zkreslené, ale zjistíte, že podstata všech podobných "otřepaných frází" musí být nutně pravdivá a události se i přes svou určitou pokřivenost takhle nějak udály, ať už jde o celé operace jako vylodění v Normandii, Market Garden, bitvu v Ardenách nebo o konkrétní útoky americké armády resp. roty E (zničení německých děl na statku Brecourt) či události jiné (především v dechberoucí 9. díl Why We Fight). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V první chvíli možná mnohými nedoceněný seriál, který poutavým a vkusným, ale i realistickým způsobem přibližuje utrpení války skrze jednotku, která prošla evropskou špínou a krví. Právě procházka relativně známými místy, opakování bitev viděných jinde a jindy z nového (působivějšího) úhlu rozhodně prospívá příběhu i schopnosti vniknout do atmosféry i světa před kamerou. Spielberg, Hanks a další zúčastnění předčili má očekávání a válku si užívají, dávají ji hlubší rozměr a diváka pohlcují do příběhu mužů, kterými mohl být kdokoliv. Na takové muže se nesmí zapomínat, stejně tak na všechnu tu hrůzu, která se stala. Kdo nechápal kvalitu BoB ihned, musel ji docenit nejpozději s rámci srovnání s mladším mořským bratřičkem z Pacifiku. BoB je možná nejlepší válečný (mini)seriál všech dob, ale je skvělé cítit, že to nebyl prvotní záměr. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Masterpiece! I po dvaceti letech. Když měl seriál premiéru, Medal of Honor spolu s Call of Duty byli na denním hráčském menu, vylodění v Normandii z Ryana jsme na omleté VHS sjížděli v internátní klubovně do zblbnutí, takže svérázného docenění došlo Band of Brothers naprosto bezezbytku. Jenže dvě dekády utekly, člověk trochu nabere zkušenosti, něco nakouká, válku má díky mediálním pokrytí v mobilu vlastně online a najednou ten desetihodinový kolos vnímá úplně jinak. Ten nesmyslný masakr v Ardenách už není tak cool, rozervaná těla jakbysmet. Najednou je zde deset minipříběhů o jednom obrovském odhodlání, o opravdových „ordinary men“, kteří šli dělat „extraordinary things“, který přesně stojí na hraně oslavné ódy a prostého armádního patosu, přičemž nikdy nesklouzne ke kýči, ani líbivému podbízení. HBO vysolilo na svou dobu extravagantní rozpočet, který tvůrci napumpovali do skvostné výpravy i početného komparzu, jemuž bláto i sníh zalézají za nehty. Ty drobné záchvaty lidskosti (medikova anabáze za mě vládne) pak jenom stvrzují sílu vyprávění. Žánrový benchmark a seriálový etalon, který i nadále v mnohém vládne a většinu konkurence nechává dalece za sebou. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (83)

  • Na otázku, proč stále nosí záložní padák, důstojník odpoví, že materiál použije na svatební šaty pro svou nevěstu. Jde o doložený případ, neboť poručík Harry Welsh (Rick Warden) se vrátil do Anglie, a jak doufal, nechal z padáku ušít svatební šaty. (Kulmon)
  • George Luz (Rick Gomez) se rozhodne nevhodit do místnosti granát a poté zjistí, že se tam ukrývá rodina civilistů. Tato příhoda ze třetí epizody se ve skutečnosti přihodila vojínovi jménem Edward Heffron v Holandsku. (Kulmon)
  • Joe Liebgott bol oveľa starší ako ostatní z roty Easy Company - keď vojna skončila, mal 30 rokov. Ross McCall, ktorý ho hral, mal počas natáčania 24 rokov. Naopak to bolo s Denverom "Bullom" Randlemanom (Michael Cudlitz) a Buckom Comptonom (Neal McDonough), ktorých herci boli o 10 rokov starší ako ich postavy. (WalterIK7)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama