Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 257)

JFL 

všechny recenze uživatele

„Bratrstvo neohrožených“ na jedné straně přináší snůšku již mnohokráte viděných klišé z válečných filmů, ale současně připomíná, že všechna klišé mají své kořeny v silných momentech, které se (zřejmě) opravdu staly. Provázání klasického žánrového vyprávění s výpověďmi veteránů a reálnými událostmi z působení 101. vzdušné výsadkové divize povznáší seriál nad rámec „dalšího řadového válečného příběhu“. Úvodní repetitivnost a schematičnost pomáhají zapomenout pokročilejší díly zaměřené na jednotlivé členy jednotky. Z dnešního odstupu navíc seriál i přes případné výhrady k neoriginalitě vyprávění a stylu okopírovaného ze "Zachraňte vojína Ryana" má své místo v dějinách, neboť pomohl obrátit pozornost publika i kritiky k televizní produkci a z jistého pohledu byl odrazovým můstkem pro dnešní vlnu high concept seriálů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani sa nepamätám, kedy som naposledy ľutoval, že končí nejaký seriál! Táto miniséria ma ozaj vzala, vynikajúco odvedená práca a tie prachy, o ktorých sa toľko hovorí stáli kua za to! Tak skvelé pohladenie na duši a pastva pre oči, nejdem ani rozvádzať všetky veci, čo sa v tomto seriáli podarili, bo to by som písal do rána, no musím spomenúť výborné vykreslenie psychologických línií postáv. Rozoberanie pocitov po prvom útoku, po prvom zabití, strate priateľa. Tvorcovia ako v jedných z mála filmov nechávajú zomrieť hlavných hrdinov a seriál je plný zvratov, každá časť poukazuje na čosi iné, skvelo vykreslené kompletné ťaženie americkej armády, krutosti, priateľstva, zhubnej sily vojny a túžbe po domove. Z hľadiska emočného ma najviac vzal predposledný diel, ktorý ukazuje na hrôzy pracovných táborov! Podľa mňa seriál nasadil z hľadiska celistvosť vojnovej tematiky v kinematografii už ťažko zdolateľnú latku. 95%. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vlastně ten seriál poškozuji, když dávám pouhé čtyři hvězdičky, protože jde v každém ohledu o vynikající řemeslo a jeden z vrcholů žánru. Realisticky podané válečné drama, skvěle obsazené s dobře nastíněnými charaktery, bez laciného patosu a zároveň s dostatečně velkým rozpočtem, aby vznikl divácky atraktivní seriál. V zásadě mi vadí jen ten americky zkreslující pohled na 2. světovou válku, který si naplno uvědomí snad jen dobrý znalec historie. I když Bratrstvo neohrožených je v zásadě civilní, absentuje tam ten tradiční nechvalně známý patriotismus, divák se pochopitelně při sledování seriálu nedoví, jak nízká byla bojová morálka amerických jednotek na západní frontě, jak nízká byla vůbec podpora války na evropském kontinentě mezi americkou veřejností. Spojené státy byly dlouho ve vleku politiky izolacionismu, částečně díky špatné zkušenosti ze svého angažmá v 1. světové válce. Evropská válka nebyla populární a vlastně až drastické záběry z koncentračních táborů a líčení německých zvěrstev na sklonku války dodatečně odůvodnily v očích veřejnosti vstup do války a válečné ztráty. Proto taky protižidovské pogromy přitáhly tak silnou pozornost. Americké velení s ohledem na veřejné mínění doma chtělo minimalizovat ztráty a vedlo válečnou kampaň nesmírně opatrně. Obvyklá taktika byla intenzivním bombardováním a dělostřeleckým ostřelováním zdecimovat protivníka tak, aby nekladl pokud možno žádný odpor. Ještě v posledních měsících války, kdy stály americké jednotky proti demoralizovanému nepříteli, kterému docházely pohonné hmoty a proviant, postupovaly v průměru o 3-5 km denně, i když měly drtivou převahu. Spoustu těchto věcí se prostě divák seriálu nedoví nebo se je přinejmenším nedoví v plném rozsahu. I když i na západní frontě se umíralo a strádalo, je to nesrovnatelné s tím, jaká dramata probíhala na východní frontě nebo během partyzánské války. Celkový dojem: 90 %. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Pri rozpočte 120 miliónov a pri produkcií HBO nemohlo ani vzniknúť nič iné, ako jeden z najunikátnejších mini seriálov aké som kedy videl. Tak perfektnú a maximálne realisticky uveriteľnú vojnovú atmosféru som videl málo kde, čiže nemám dôvod dávať menej ako 100% ............ Soundtrack Michael Kamen: 1. Main Titles [2:24] ,2. Band of Brothers Suite One [6:31] ,3. Band of Brothers Suite Two [9:15] ,4. The Mission Begins [5:50] ,5. Swamp [2:08] ,6. Spier's Speech [1:02] ,7. Fire on Lake [2:16] ,8. Paraplui [2:17] ,9. Boy Eats Chocolate [1:18] ,10. Bull's Theme [3:21] ,11. Winters on Subway [1:54] ,12. Headscarf [4:11] ,13. Buck in Hospital [2:01] ,14. Plaisir d'amour [1:56] ,15. Preparing for Patrol [2:32] ,16. String Quartet in C-sharp minor, Op. 131 - Beethoven [2:13] ,17. Discovery of the Camp [10:59] ,18. Nixon's Walk [2:18] ,19. Austria [2:01] ,20. Band of Brothers Requiem [3:18], ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

V první řadě pocta hrdinům padlým i přeživším. Zároveň to má blíže k dokumentu než návykovému seriálu. Většinu postav si divák podle jmen za celou dobu nezapamatuje. Vrcholem je předposlední díl, který je sice bez kulervoucí akce, ale za to plný emocí a otázek bez odpovědí. Winters i Nixon z toho vyšli jako neskuteční frajeři. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (82)

  • Američtí výsadkáři při Operaci Overlord spáchali nespočet válečných zločinů, především vraždy zajatců či vzdávajících se nepřátelských vojáků. Obvykle na základě „ospravedlnění“, že „by nás jen zpomalovali“ a „nemáme dostatek lidí a materiálu k jejich hlídání“. Údajně také dostali rozkaz nebrat zajatce od generála Maxwella Taylora (velitele 101 výsadkové divize), byť by takový rozkaz byl protiprávní už dle Haagských úmluv, natož Ženevských konvencí, z nichž některé už tehdy existovaly. Historii však píší vítězové, a tak nebyli tito vojáci za své zločiny nikdy potrestáni a celý život si u svých spoluobčanů užívali statusu válečných hrdinů. (vojtaruzek)
  • Padesát specialistů, představujících německé i britské vojáky, prošlo v rámci přípravy na film zvláštním výcvikem se zbraněmi. (jirijost)
  • Joe Liebgott (Ross McCall) povedal, že po vojne sa chce vrátiť domov a spravovať taxislužbu. V skutočnosti bol holičom, čo sa odráža v prvej epizóde. V scéne s výsadkármi, ktorí sa pripravovali na zoskok počas dňa D, možno krátko vidieť Liebgotta ako holí vlasy inému vojakovi. (WalterIK7)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama