Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 257)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V první chvíli možná mnohými nedoceněný seriál, který poutavým a vkusným, ale i realistickým způsobem přibližuje utrpení války skrze jednotku, která prošla evropskou špínou a krví. Právě procházka relativně známými místy, opakování bitev viděných jinde a jindy z nového (působivějšího) úhlu rozhodně prospívá příběhu i schopnosti vniknout do atmosféry i světa před kamerou. Spielberg, Hanks a další zúčastnění předčili má očekávání a válku si užívají, dávají ji hlubší rozměr a diváka pohlcují do příběhu mužů, kterými mohl být kdokoliv. Na takové muže se nesmí zapomínat, stejně tak na všechnu tu hrůzu, která se stala. Kdo nechápal kvalitu BoB ihned, musel ji docenit nejpozději s rámci srovnání s mladším mořským bratřičkem z Pacifiku. BoB je možná nejlepší válečný (mini)seriál všech dob, ale je skvělé cítit, že to nebyl prvotní záměr. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Bratstvo neohrozených je strhujúci pohľad na udalosti počas 2.svetovej vojny, 10-dielny seriál je natočený pod producentským dohľadom Stevena Spielberga a Toma Hanksa a preto má výzor ako Zachráňte vojaka Ryana s mierne pretmavnutou kamerou, čo dodáva silnejšiu autentickosť prebiehajúcim udalostiam. Z určitého hľadiska je to asi najlepší vojnový seriál s výborným hereckým obsadením, zahrali si tu známejšie mená ako Donnie Wahlberg - David Schwimmer - Colin Hanks - Simon Pegg - Tom Hanks. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Dozajista jsem od všemi opěvovaného, třetího nejlepšího seriálu (k 22.1.´11) čekal víc. Kvalita dílů je kolísavá, jednou lepší, jednou horší, každopádně se Bratrstvo krom rozsahu nijak významně neodlišuje od jiných válečných projektů, ač jistě patří k těm zdařilejším. Pouze je jakoby zastřešuje; filmy se vždy soustřeďují na jistou událost války (koncentráky, Normandie,...), kdežto Bratrstvo popisuje událostí celou řadu... Byl jsem příjemně překvapen "nenacionalismem" seriálu; od Američanů se dá vždy očekávat spousta vlajících pruhovaných zástav v pozadí, uvědomělé patriotické proslovy a podobné. Nic z toho se tu naštěstí nekoná... Iritovala mne častá iracionalita chování německých vojáků, kteří si často hrají na střelnici a nesmyslně pobíhají Amíkům na ráně, místo toho, aby někam zalezli... 80% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Masterpiece! I po dvaceti letech. Když měl seriál premiéru, Medal of Honor spolu s Call of Duty byli na denním hráčském menu, vylodění v Normandii z Ryana jsme na omleté VHS sjížděli v internátní klubovně do zblbnutí, takže svérázného docenění došlo Band of Brothers naprosto bezezbytku. Jenže dvě dekády utekly, člověk trochu nabere zkušenosti, něco nakouká, válku má díky mediálním pokrytí v mobilu vlastně online a najednou ten desetihodinový kolos vnímá úplně jinak. Ten nesmyslný masakr v Ardenách už není tak cool, rozervaná těla jakbysmet. Najednou je zde deset minipříběhů o jednom obrovském odhodlání, o opravdových „ordinary men“, kteří šli dělat „extraordinary things“, který přesně stojí na hraně oslavné ódy a prostého armádního patosu, přičemž nikdy nesklouzne ke kýči, ani líbivému podbízení. HBO vysolilo na svou dobu extravagantní rozpočet, který tvůrci napumpovali do skvostné výpravy i početného komparzu, jemuž bláto i sníh zalézají za nehty. Ty drobné záchvaty lidskosti (medikova anabáze za mě vládne) pak jenom stvrzují sílu vyprávění. Žánrový benchmark a seriálový etalon, který i nadále v mnohém vládne a většinu konkurence nechává dalece za sebou. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Skutečně skvělý seriál, který svým rozmachem skoro ani nepatří na televizní obrazovky. Přesto ho tam budete opětovně rádi hledat, o to se vsadím. Příběh roty E, kterou sledujeme od výcviku až do konce války, se může směle řadit do zlatého fondu válečného filmu. Je velmi realisticky natočený, syrový, drsný a přitom (což u americké produkce dvakrát potěší) není patetický, zbytečně patriotický a slzopudný. Hlavní trumf "Bratrstva neohrožených" nespočívá v brilantně natočených bojových akcích, jeho hlavní síla je jinde - v čase, kdy vlastní boj neprobíhá a na povrch vyplouvají příběhy jednotlivých vojáků; v čase, kdy se tuží válkou zformovaná přátelství...Hnacím motorem každého výjimečného díla je nějaké poselství, které vysílá ke svým divákům. I v tomto bodě "Band of Brothers" funguje bezchybně, navíc v několika rovinách - klade otázky o hrdinství, utrpení, povinnosti, přátelství, o údělu vojáka a válce samotné. Pro mě je (i když od reality jistojistě stále hodně vzdáleným) důkazem absurdity a nepochopitelné krutosti jakéhokoliv válečného konfliktu. Což není rozhodně málo...Stačí vzpomenout na devátou epizodu se symbolickým názvem "Why We Fight", která se v mém osobním žebříčku zařadila mezi klenoty televizní tvorby. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (82)

  • Damian Lewis (Dick Winters) sa fyzicky pripravoval na stvárnenie svojej postavy ešte pred príchodom do výcvikového tábora, pretože skutočný Richard D. Winters bol jedným z najlepších športovcov Easy Company. Lewis odhadol, že z približne 50 hercov, ktorí do výcvikového tábora prišli, bol 10. najlepší. (WalterIK7)
  • Autor předlohy Stephen E. Ambrose a výkonní producenti Steven SpielbergTom Hanks předložili scénáře všech dílů skutečným vojákům Easy Company, aby si ověřili, zda je popsaný děj z větší části autentický. (Kulmon)
  • Navzdory tomu, že na natáčení dohlížel vojenský poradce kapitán Dale Dye, vidíme americká letadla s bílými pruhy na křídlech a trupu. Američané však na letadla tyto pruhy začali malovat až od vylodění v Normandii. Seriál se odehrává ještě před ním. (rossi001)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama