Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 257)

boshke 

všechny recenze uživatele

Dozajista jsem od všemi opěvovaného, třetího nejlepšího seriálu (k 22.1.´11) čekal víc. Kvalita dílů je kolísavá, jednou lepší, jednou horší, každopádně se Bratrstvo krom rozsahu nijak významně neodlišuje od jiných válečných projektů, ač jistě patří k těm zdařilejším. Pouze je jakoby zastřešuje; filmy se vždy soustřeďují na jistou událost války (koncentráky, Normandie,...), kdežto Bratrstvo popisuje událostí celou řadu... Byl jsem příjemně překvapen "nenacionalismem" seriálu; od Američanů se dá vždy očekávat spousta vlajících pruhovaných zástav v pozadí, uvědomělé patriotické proslovy a podobné. Nic z toho se tu naštěstí nekoná... Iritovala mne častá iracionalita chování německých vojáků, kteří si často hrají na střelnici a nesmyslně pobíhají Amíkům na ráně, místo toho, aby někam zalezli... 80% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Skutečně skvělý seriál, který svým rozmachem skoro ani nepatří na televizní obrazovky. Přesto ho tam budete opětovně rádi hledat, o to se vsadím. Příběh roty E, kterou sledujeme od výcviku až do konce války, se může směle řadit do zlatého fondu válečného filmu. Je velmi realisticky natočený, syrový, drsný a přitom (což u americké produkce dvakrát potěší) není patetický, zbytečně patriotický a slzopudný. Hlavní trumf "Bratrstva neohrožených" nespočívá v brilantně natočených bojových akcích, jeho hlavní síla je jinde - v čase, kdy vlastní boj neprobíhá a na povrch vyplouvají příběhy jednotlivých vojáků; v čase, kdy se tuží válkou zformovaná přátelství...Hnacím motorem každého výjimečného díla je nějaké poselství, které vysílá ke svým divákům. I v tomto bodě "Band of Brothers" funguje bezchybně, navíc v několika rovinách - klade otázky o hrdinství, utrpení, povinnosti, přátelství, o údělu vojáka a válce samotné. Pro mě je (i když od reality jistojistě stále hodně vzdáleným) důkazem absurdity a nepochopitelné krutosti jakéhokoliv válečného konfliktu. Což není rozhodně málo...Stačí vzpomenout na devátou epizodu se symbolickým názvem "Why We Fight", která se v mém osobním žebříčku zařadila mezi klenoty televizní tvorby. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Pri rozpočte 120 miliónov a pri produkcií HBO nemohlo ani vzniknúť nič iné, ako jeden z najunikátnejších mini seriálov aké som kedy videl. Tak perfektnú a maximálne realisticky uveriteľnú vojnovú atmosféru som videl málo kde, čiže nemám dôvod dávať menej ako 100% ............ Soundtrack Michael Kamen: 1. Main Titles [2:24] ,2. Band of Brothers Suite One [6:31] ,3. Band of Brothers Suite Two [9:15] ,4. The Mission Begins [5:50] ,5. Swamp [2:08] ,6. Spier's Speech [1:02] ,7. Fire on Lake [2:16] ,8. Paraplui [2:17] ,9. Boy Eats Chocolate [1:18] ,10. Bull's Theme [3:21] ,11. Winters on Subway [1:54] ,12. Headscarf [4:11] ,13. Buck in Hospital [2:01] ,14. Plaisir d'amour [1:56] ,15. Preparing for Patrol [2:32] ,16. String Quartet in C-sharp minor, Op. 131 - Beethoven [2:13] ,17. Discovery of the Camp [10:59] ,18. Nixon's Walk [2:18] ,19. Austria [2:01] ,20. Band of Brothers Requiem [3:18], ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fantastická práce! Tvůrci vzali to nejlepší z vojína Ryana (naturalistické a technicky brilantní zobrazení války), odbourali nechutný vlastenecký patos a soustředili svůj seriál kolem uvěřitelných postav z masa a kostí, které chybují a chovají se jako skuteční lidé. Narativní koncept, kdy se každý díl soustřeďuje na odlišný úhel pohledu a věnuje pozornost odlišným postavám, je zpočátku matoucí, ale jakmile si člověk navykne na několik klíčových tváří, začne být "Bratrstvo" vskutku návykovou záležitostí. Obraz války je tu patřičně drsný, bezprostřední a vskutku brilantně přenesený skrz oko kamery do divákova mozku. Perfekcionismus kamery i režie je udivující, a i když jsme většinu fintiček viděli už ve Spielbergově válečné pohádce, teprve v Bratrstvu působí skutečně bezprostředně. Výborná je i majestátní hudba Michaela Kamena a samozřejmě maximální uznání si zaslouží scénáristé, kteří dokázali zdánlivě nesourodé válečné obrazy poslepovat do naprosto soudržného celku a vytvořit navíc potenciál pro filmové obrazy tak mocné, jako je například miniaturní lovestory medika a francouzské sestřičky v Bastogne. Bratrstvo není jen spektakulárním zážitkem, je to zároveň vrcholně působivý portrét válečného utrpení a všedního heroismu... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se říká kvalitní, takřka ohromujcí a odzbrojující filmařina, která za těch cca 125 mil. dolarů opravdu stála. Anebo také propracovanější a ještě lepší verze Saving Private Ryan, jak chcete. Band of Brothers jsem sjel za 2 dny, mít víc času, zvládl bych to i za 1, čímž chci říct, že je tento seriál vysoce nakažlivý a divák ho hltá jedním dechem (možná kromě poslední víceméně "rozlučkové" epizody). Jinak jde o ultimátní válečnou podívanou, ozvláštněnou výpověďmi veteránů a doprovázenou skvělým soundtrackem z dílny Michaela Kamena. Ze začátku jsem měl trochu problém najít si nějaké oblíbence, kterému bych více fandil, zvlášt když David Schwimmer byl bohužel v záporné roli. Ale časem mi padli do oka Winters, Randleman, Malarkey a vůbec celou tu partu z Easy Company jsem si postupem času oblíbil. A pak to zjištění na konci seriálu...to stálo zato. Jinak všechny díly si byly co do kvality podobné, akorát 9. díl byl výjimečný a hodnotím ho ze všech epizod nejvýš. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (82)

  • Richard D. Winters (Damian Lewis) odjel z Evropy s hodností majora na přelomu října/listopadu 1945. V roce 1950 se zapojil i do války v Koreji, aby připravoval do boje jednotky Rangers. Setrval zde až do ukončení konfliktu v roce 1953. (ČSFD)
  • Podle Empire Magazine jde o 41. nejlepší seriál všech dob. (jirijost)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama