Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 257)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film Zachraňte vojína Ryana roztažený na deset hodin? Ne! Bratrstvo je totiž lepší než Ryan. Jde více do hloubky (aby ne, když na to má tolik času a postav), je uvěřitelnější a obzvlášť potom, co jsem si přečetl jeho předlohu, se pro mě stalo nepřekonatelným. Díl režírovaný Tomem Hanksem je jasně nejlepší. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vizuálně téměř až orgazmická záležitost. Dějově pěkně rozložené a celkově dost poutavé. Herci sympatičtí, avšak potýkal jsem se s dost vážným problémem rozlišovat u nich jednotlivé osobnosti. Tak nějak mi splývali v jeden celek, kterému sem říkal ,,američtí vojáci". A seriál skutečně zobrazuje ameriku tak, jak si ji zejména američtí lidé přejí vidět a oslavovat ji. K tomu jsou potřeba hrdinové, tedy lidé, kteří se na nic neptají a plní rozkazy shora. A kdokoliv, kdo přežil Bastogne se stává hrdinou automaticky, zejména pak, je - li Američanem. Nesmysl celé války je v seriálu skutečně zmiňován. Její účel už však samozřejmě ne. To sem však už nepatří. Seriál je zpracován tak pěkně, že ho bezesporu řadím k naprostému vrcholu seriálové tvorby a myslím, že s přehledem strčí do kapsy valnou většinu filmů s válečnou tématikou. A tohle musím uznat, ať už je moje důvěra v americké záměry jakákoliv. 4* ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Minisérie je nejpozoruhodnější nikoliv v případech, ve kterých se spoléhá na úspěch Spielbergova a Hanksova válečného melodramatu, ale v momentech či celkové koncepci, kdy se od svého nepopiratelného inspiračního zdroje odklání. ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA proti sobě velmi poučeně stavělo dvě různé poetiky (vyprávění jako střižené z klasického hollywoodského filmu z dob druhé světové či krátce po ní, ovšem styl svou autenticitou přejímající spíše postupy dokumentů z místa dění). Oproti tomu BRATRSTVO NEOHROŽENÝCH nemá jako svůj hlavní a zastřešující rámec fikční díla o skutečné události (válečná melodramata z dob válečné propagandy, která je ve významové rovině podrývána), ale samu skutečnou událost, jejíž autentičnosti prezentované v úvodních slovech pamětníků se snaží co nejvíc přiblížit. Důmyslně tak ospravedlňuje svůj sklon k sentimentu a patosu, ačkoliv tlumenému, a navzdory relativizujícím momentům je oslavou hrdinství vojáků jako jednoho semknutého týmu. Postavení desetidílného seriálu v historii fikční televize a zhodnocení jeho rychle rozprodaného Blu-ray vydání se podrobněji věnuji v recenzi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani sa nepamätám, kedy som naposledy ľutoval, že končí nejaký seriál! Táto miniséria ma ozaj vzala, vynikajúco odvedená práca a tie prachy, o ktorých sa toľko hovorí stáli kua za to! Tak skvelé pohladenie na duši a pastva pre oči, nejdem ani rozvádzať všetky veci, čo sa v tomto seriáli podarili, bo to by som písal do rána, no musím spomenúť výborné vykreslenie psychologických línií postáv. Rozoberanie pocitov po prvom útoku, po prvom zabití, strate priateľa. Tvorcovia ako v jedných z mála filmov nechávajú zomrieť hlavných hrdinov a seriál je plný zvratov, každá časť poukazuje na čosi iné, skvelo vykreslené kompletné ťaženie americkej armády, krutosti, priateľstva, zhubnej sily vojny a túžbe po domove. Z hľadiska emočného ma najviac vzal predposledný diel, ktorý ukazuje na hrôzy pracovných táborov! Podľa mňa seriál nasadil z hľadiska celistvosť vojnovej tematiky v kinematografii už ťažko zdolateľnú latku. 95%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady se z televizního formátu vytěžilo asi naprosté maximum nebo snad ještě víc. Seriál je to excelentní a je dobré, že se mu vyhnuly věci jako přehnaný patriotizmus nebo třeba postava hrdinného černocha. Jen bych hodnocení raději dával spíš za tu filmařinu a příběh vnímal jako konkrétní příběh chlapců z roty E než nějaký komplexnější obraz války. Že se za německé protiofenzívy na americké straně začalo popravovat za dezerci a neuposlechnutí rozkazu se třeba nedozvíte a co je to válka by, při vší úctě, mohli vyprávět spíše vojáci z východní fronty. Jenže o tom pravděpodobně žádný podobný film či seriál nevznikne, protože koho by to v Americe zajímalo a kdo by na to v Evropě našel peníze. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (82)

  • Poslední dva žijící členové roty E, kteří se objevili v seriálu, zemřeli v roce 2017. Seržanta Edwarda Tippera (Bart Ruspoli) připravila v epizodě Carentan (2001) exploze minometného granátu o oko a obě nohy (stejná zranění utrpěl i ve skutečnosti). Navzdory tomuto handicapu se dožil věku 95 let a zemřel 1. 2. 2017. Donald Malarkey (Scott Grimes) válku přežil bez vážnějších zranění a zemřel 30. 9. 2017 ve věku 96 let. K 1. 10. 2017 žilo ještě 10 vojáků z roty E, kteří se v seriálu neobjevili. (PatrikP4)
  • Seržant William „Wild Bill“ Guarnere (Frank John Hughes) se ve skutečnosti nedozvěděl o smrti svého bratra těsně před invazí, jak tomu bylo v seriálu. Tuto zprávu mu doručili již v době výcviku ve Velké Británii. (Žralok)
  • Damian Lewis (Dick Winters) sa fyzicky pripravoval na stvárnenie svojej postavy ešte pred príchodom do výcvikového tábora, pretože skutočný Richard D. Winters bol jedným z najlepších športovcov Easy Company. Lewis odhadol, že z približne 50 hercov, ktorí do výcvikového tábora prišli, bol 10. najlepší. (WalterIK7)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama