Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 258)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem na poli válečných filmů hodně a ač valná většina z nich byla fakt kvalitní .Toto dílko je fakt všechny překonalo. To že to produkovalo HBO jenom dokazuje , že to skutečně není TV. Filmová serie , mapující velmi brilatním způsobem všechny zásadní události od začátku tažení spojenců až po jeho konec, který je proložen i minipřeběhy je naprosto strhující.Hudba zde jen podtrhuje onu výjimečnost.Každý díl mě dostal jinak, ale devatý ve mě vyvolal něco co se dá fakt těžko popsat.Tato miniserie byla skutečně natočena z úctou k "obyčejným" hrdinům války. Stejnou úctu já mám ovšem i filmařům tohoto díla. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Co chybělo v "Zachraňte vojína Ryana", to zde nechybí. Celý seriál, všech deset dílů je vynikajících jako jeho vylodění v Normandii. Natočeno opravdu realisticky, lidsky a opravdově. Nenajdeme tu žádné přehnané patriotství, patos ani plytkost. Naopak, je to plné absurdity války, hrdinství obyčejných lidí, lidskosti a přátelství. A to v tom nejlepším slova smyslu a obraze, jaký by si fanda válečných filmů mohl přát. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Dozajista jsem od všemi opěvovaného, třetího nejlepšího seriálu (k 22.1.´11) čekal víc. Kvalita dílů je kolísavá, jednou lepší, jednou horší, každopádně se Bratrstvo krom rozsahu nijak významně neodlišuje od jiných válečných projektů, ač jistě patří k těm zdařilejším. Pouze je jakoby zastřešuje; filmy se vždy soustřeďují na jistou událost války (koncentráky, Normandie,...), kdežto Bratrstvo popisuje událostí celou řadu... Byl jsem příjemně překvapen "nenacionalismem" seriálu; od Američanů se dá vždy očekávat spousta vlajících pruhovaných zástav v pozadí, uvědomělé patriotické proslovy a podobné. Nic z toho se tu naštěstí nekoná... Iritovala mne častá iracionalita chování německých vojáků, kteří si často hrají na střelnici a nesmyslně pobíhají Amíkům na ráně, místo toho, aby někam zalezli... 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vlastně ten seriál poškozuji, když dávám pouhé čtyři hvězdičky, protože jde v každém ohledu o vynikající řemeslo a jeden z vrcholů žánru. Realisticky podané válečné drama, skvěle obsazené s dobře nastíněnými charaktery, bez laciného patosu a zároveň s dostatečně velkým rozpočtem, aby vznikl divácky atraktivní seriál. V zásadě mi vadí jen ten americky zkreslující pohled na 2. světovou válku, který si naplno uvědomí snad jen dobrý znalec historie. I když Bratrstvo neohrožených je v zásadě civilní, absentuje tam ten tradiční nechvalně známý patriotismus, divák se pochopitelně při sledování seriálu nedoví, jak nízká byla bojová morálka amerických jednotek na západní frontě, jak nízká byla vůbec podpora války na evropském kontinentě mezi americkou veřejností. Spojené státy byly dlouho ve vleku politiky izolacionismu, částečně díky špatné zkušenosti ze svého angažmá v 1. světové válce. Evropská válka nebyla populární a vlastně až drastické záběry z koncentračních táborů a líčení německých zvěrstev na sklonku války dodatečně odůvodnily v očích veřejnosti vstup do války a válečné ztráty. Proto taky protižidovské pogromy přitáhly tak silnou pozornost. Americké velení s ohledem na veřejné mínění doma chtělo minimalizovat ztráty a vedlo válečnou kampaň nesmírně opatrně. Obvyklá taktika byla intenzivním bombardováním a dělostřeleckým ostřelováním zdecimovat protivníka tak, aby nekladl pokud možno žádný odpor. Ještě v posledních měsících války, kdy stály americké jednotky proti demoralizovanému nepříteli, kterému docházely pohonné hmoty a proviant, postupovaly v průměru o 3-5 km denně, i když měly drtivou převahu. Spoustu těchto věcí se prostě divák seriálu nedoví nebo se je přinejmenším nedoví v plném rozsahu. I když i na západní frontě se umíralo a strádalo, je to nesrovnatelné s tím, jaká dramata probíhala na východní frontě nebo během partyzánské války. Celkový dojem: 90 %. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebol som hrdina... Ale veľa som ich poznal.“ To už ani nie je seriál. Až nechutný 120-miliónový rozpočet a 600 (!) úctyhodne monumentálnych minút sa hravo vyrovnajú akémukoľvek celovečernému vojnovému dvojhodinovému veľkofilmu. Vrátane ZACHRÁŇTE VOJAKA RYANA. Práve jej strhujúci kritický a komerčný úspech inšpiroval jej režiséra Stevena Spielberga a jeho hereckú hviezdu, Toma Hanksa, v produkovaní seriálu „Bratstvo neohrozených“. Pojednáva o vo vojnovom pekle zdecimovanej Európy čoraz ubúdajúcejšom výsadku parašutistov. Špičková technická stránka (akčné scény, výprava, kostýmy, rekvizity, masky, strih zvukových efektov, realistické počítačové triky, kamera, hudba) poteší. Ale mimoriadne sa vydarila i práca s postavami, vzťahmi medzi nimi, ich charakterizáciou či dialógmi. Vidieť v jednej scéne Damiana Lewisa, Donnieho Wahlberga a Neala McDonougha je pohľad na nezaplatenie, hoci sa vám to ešte nemusí zdať, ale ke´d ich uvidíte prvý raz pokope, asi sa už zdať začne. Viac v mojom článku na Recenzie.org: http://recenzie.org/serialy/237-bratstvo-neohrozenych-100- ()

Galerie (137)

Zajímavosti (83)

  • Pri výrobe seriálu bolo použitých viac ako 2000 komparzistov. (WalterIK7)
  • Poslední dva žijící členové roty E, kteří se objevili v seriálu, zemřeli v roce 2017. Seržanta Edwarda Tippera (Bart Ruspoli) připravila v epizodě Carentan (2001) exploze minometného granátu o oko a obě nohy (stejná zranění utrpěl i ve skutečnosti). Navzdory tomuto handicapu se dožil věku 95 let a zemřel 1. 2. 2017. Donald Malarkey (Scott Grimes) válku přežil bez vážnějších zranění a zemřel 30. 9. 2017 ve věku 96 let. K 1. 10. 2017 žilo ještě 10 vojáků z roty E, kteří se v seriálu neobjevili. (PatrikP4)
  • Padesát specialistů, představujících německé i britské vojáky, prošlo v rámci přípravy na film zvláštním výcvikem se zbraněmi. (jirijost)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama