Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 257)

Cival 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený seriál. Není divu, že to sežralo takový prachy. Radost pohledět - vizuální kvality Ryana jsou roztažené na 10 hodin. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Některé díly jsou "jenom" skvělé, některé jsou přímo mistrovským dílem. Zejména části šest, sedm a devět - BASTOGNE, BOD ZLOMU a PROČ BOJUJUEME. Ten posledně jmenovaný mi doslova vyrazil dech. Mimochodem, pátý díl KŘIŽOVATKY režíroval sám Tom Hanks a používáním zajímavých prostřihů mezi dvěma časovými rovinami a používáním neobvyklých pohledů kamery dokazuje, že je nejen skvělý herec, ale i režisér. Celkově se skláním v hluboké úctě před tvůrci této desetidílné geniality - za dokonalou filmařinu, za absenci otravného patriotismu a za hluboké lidství, které prostupuje všemi díly. Pánové a dámy, tady ani 5 hvězdiček nestačí!!!! ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný seriál, kvalitní režie i technické zpracování a stejně jako v případě Carnivale je toto dílo jeden ze skvostů produkce HBO. Další seriál, který nám ukázal, že i v televizi se dá točit kvalitně. Klobouk dolů před tímto výtvorem nabušeným akcí a smrtí, která k WWII neodmyslitelně patřila. Hudební doprovod, který složil Michael Kamen pěkně dokresluje brutální a syrovou atmosféru, a doprovází tak Easy Company na každém kroku. (9/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tyler to napsal věcně, nevynechal nic co bych sem napsal sám a navíc s ním beze zbytku souhlasím. V tomhle:) Takže já si k tomu za sebe dodám jen to, že Bratrstvo odhodilo všechno, co nemám rád na Vojínu Ryanovi, a že Damian Lewis byl skvělá volba. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Působivý desetidílný válečný seriál, sledující osudy amerických vojáků z roty E za Druhé světové. Nemáte-li rádi Američany, jednu hvězdičku si odečtěte. Jste-li 100%ním pacifistou, odečtěte si dvě. Zajímavé komentáře: ShaQuan, HoneyBunny, wipeout , jura-roy , Jozka7 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem na poli válečných filmů hodně a ač valná většina z nich byla fakt kvalitní .Toto dílko je fakt všechny překonalo. To že to produkovalo HBO jenom dokazuje , že to skutečně není TV. Filmová serie , mapující velmi brilatním způsobem všechny zásadní události od začátku tažení spojenců až po jeho konec, který je proložen i minipřeběhy je naprosto strhující.Hudba zde jen podtrhuje onu výjimečnost.Každý díl mě dostal jinak, ale devatý ve mě vyvolal něco co se dá fakt těžko popsat.Tato miniserie byla skutečně natočena z úctou k "obyčejným" hrdinům války. Stejnou úctu já mám ovšem i filmařům tohoto díla. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Masterpiece! I po dvaceti letech. Když měl seriál premiéru, Medal of Honor spolu s Call of Duty byli na denním hráčském menu, vylodění v Normandii z Ryana jsme na omleté VHS sjížděli v internátní klubovně do zblbnutí, takže svérázného docenění došlo Band of Brothers naprosto bezezbytku. Jenže dvě dekády utekly, člověk trochu nabere zkušenosti, něco nakouká, válku má díky mediálním pokrytí v mobilu vlastně online a najednou ten desetihodinový kolos vnímá úplně jinak. Ten nesmyslný masakr v Ardenách už není tak cool, rozervaná těla jakbysmet. Najednou je zde deset minipříběhů o jednom obrovském odhodlání, o opravdových „ordinary men“, kteří šli dělat „extraordinary things“, který přesně stojí na hraně oslavné ódy a prostého armádního patosu, přičemž nikdy nesklouzne ke kýči, ani líbivému podbízení. HBO vysolilo na svou dobu extravagantní rozpočet, který tvůrci napumpovali do skvostné výpravy i početného komparzu, jemuž bláto i sníh zalézají za nehty. Ty drobné záchvaty lidskosti (medikova anabáze za mě vládne) pak jenom stvrzují sílu vyprávění. Žánrový benchmark a seriálový etalon, který i nadále v mnohém vládne a většinu konkurence nechává dalece za sebou. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám skvělá práce! Na nejdražším seriálu všech dob (aspoň podle reklamy) jsou vynaložené prostředky skutečně vidět a zcela zaslouženě se tento projekt zařadil mezi nejlepší a nejúspěšnější televizní díla všech časů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelné spodobnění války, na kterém spolupracoval i Spielberg. Příběh roty E (Easy) Vás zavádí ihned do výcvikového tábora a později nastupujícího do své první akce v Dnu D jako paragáni a od té doby Vás provází příběhem až do onoho samého konce a Vy si připadáte jako byste patřili mezi ně byli jejich součástí, a když končí ona válka končí bohužel i nejlépe zpracovaný příběh z 2. SV jaký jsem měl kdy možnost vidět. Každý díl je svým způsobem originální, jediněčný a odlišující se od ostatních. Řada z nich obsahuje opravdu parádní bitvy ať už operaci Market Garden nebo bitvu O Výběžek v Ardenách, každá Vás zaujme, co vojáci museli vydržet, aby v takovýchto podmínkách přežili, ale opravdu nejsilnější pocit jsem měl z předposledního dílu, kde nalezli koncentrační tábory a nikdy mi nebylo tak zahořkle při sledování filmu jako v tento moment. Ať si řikáte co chcete, Bratrstvo neohrožených, na kterém spolupracovali i veteráni, kteří bojovali zrovna v rotě Easy, je miniseriál tak realistický, surový, pravdivý a geniální, že může učit řadu lidí po desítky let dopředu a nikdy nedokáže omrzet a těžko už ho někdo překoná. (10/10) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Bratstvo neohrozených je strhujúci pohľad na udalosti počas 2.svetovej vojny, 10-dielny seriál je natočený pod producentským dohľadom Stevena Spielberga a Toma Hanksa a preto má výzor ako Zachráňte vojaka Ryana s mierne pretmavnutou kamerou, čo dodáva silnejšiu autentickosť prebiehajúcim udalostiam. Z určitého hľadiska je to asi najlepší vojnový seriál s výborným hereckým obsadením, zahrali si tu známejšie mená ako Donnie Wahlberg - David Schwimmer - Colin Hanks - Simon Pegg - Tom Hanks. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fantastická práce! Tvůrci vzali to nejlepší z vojína Ryana (naturalistické a technicky brilantní zobrazení války), odbourali nechutný vlastenecký patos a soustředili svůj seriál kolem uvěřitelných postav z masa a kostí, které chybují a chovají se jako skuteční lidé. Narativní koncept, kdy se každý díl soustřeďuje na odlišný úhel pohledu a věnuje pozornost odlišným postavám, je zpočátku matoucí, ale jakmile si člověk navykne na několik klíčových tváří, začne být "Bratrstvo" vskutku návykovou záležitostí. Obraz války je tu patřičně drsný, bezprostřední a vskutku brilantně přenesený skrz oko kamery do divákova mozku. Perfekcionismus kamery i režie je udivující, a i když jsme většinu fintiček viděli už ve Spielbergově válečné pohádce, teprve v Bratrstvu působí skutečně bezprostředně. Výborná je i majestátní hudba Michaela Kamena a samozřejmě maximální uznání si zaslouží scénáristé, kteří dokázali zdánlivě nesourodé válečné obrazy poslepovat do naprosto soudržného celku a vytvořit navíc potenciál pro filmové obrazy tak mocné, jako je například miniaturní lovestory medika a francouzské sestřičky v Bastogne. Bratrstvo není jen spektakulárním zážitkem, je to zároveň vrcholně působivý portrét válečného utrpení a všedního heroismu... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V první chvíli možná mnohými nedoceněný seriál, který poutavým a vkusným, ale i realistickým způsobem přibližuje utrpení války skrze jednotku, která prošla evropskou špínou a krví. Právě procházka relativně známými místy, opakování bitev viděných jinde a jindy z nového (působivějšího) úhlu rozhodně prospívá příběhu i schopnosti vniknout do atmosféry i světa před kamerou. Spielberg, Hanks a další zúčastnění předčili má očekávání a válku si užívají, dávají ji hlubší rozměr a diváka pohlcují do příběhu mužů, kterými mohl být kdokoliv. Na takové muže se nesmí zapomínat, stejně tak na všechnu tu hrůzu, která se stala. Kdo nechápal kvalitu BoB ihned, musel ji docenit nejpozději s rámci srovnání s mladším mořským bratřičkem z Pacifiku. BoB je možná nejlepší válečný (mini)seriál všech dob, ale je skvělé cítit, že to nebyl prvotní záměr. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád vlastenecký patos v amerických velkofilmech, ale tady se s patosem pracuje tak, že cítím sounáležitost i já, neameričan. Our fathers, our heroes. Nejlepší válečný seriál forever. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ti nejodvážnějí si zaslouží tu nejlepší možnou poctu. A jak si HBO řeklo, tak také udělalo. Ano, někdy je to až takhle jednoduché... Na druhou stranu je pravda, že ne všechny díly jsou úplně geniální. Některé jsou "pouze" vysoce nadprůměrné, ale kdo by to řešil, když si stačí vzpomenout na ta kvanta nezapomenutelných momentů. A to nejen těch bitevních, ale především těch lidských. ♫ Hodnocení OST: 4/5 ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Minisérie je nejpozoruhodnější nikoliv v případech, ve kterých se spoléhá na úspěch Spielbergova a Hanksova válečného melodramatu, ale v momentech či celkové koncepci, kdy se od svého nepopiratelného inspiračního zdroje odklání. ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA proti sobě velmi poučeně stavělo dvě různé poetiky (vyprávění jako střižené z klasického hollywoodského filmu z dob druhé světové či krátce po ní, ovšem styl svou autenticitou přejímající spíše postupy dokumentů z místa dění). Oproti tomu BRATRSTVO NEOHROŽENÝCH nemá jako svůj hlavní a zastřešující rámec fikční díla o skutečné události (válečná melodramata z dob válečné propagandy, která je ve významové rovině podrývána), ale samu skutečnou událost, jejíž autentičnosti prezentované v úvodních slovech pamětníků se snaží co nejvíc přiblížit. Důmyslně tak ospravedlňuje svůj sklon k sentimentu a patosu, ačkoliv tlumenému, a navzdory relativizujícím momentům je oslavou hrdinství vojáků jako jednoho semknutého týmu. Postavení desetidílného seriálu v historii fikční televize a zhodnocení jeho rychle rozprodaného Blu-ray vydání se podrobněji věnuji v recenzi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

tam pod horou CURRAHEE, v táboře Toccoa se formuje rota ,,E". currahee v jazyce indiánského kmene cherokee znamená -zůstat osamocený. to se vám v boji může lehce stát, proto je třeba podepsat pojistku na 10 000 dolarů pro své blízké a po drilu, jaký může absolovovat jen ta nejlepší jednotka, se vydáme vstříc dobrodružství, zůčastnit se DNU VŠECH DNÚ. během výsadku spoléhat na sebe, a věřit, že dopadnu aspoň přibližně tam kam mám. ocitneme se před městem CARENTAN, které je třeba dobýt a začíná první vážnější zamyšlení nad smyslem toho všeho. život plyne rychle a válečný obzvlášť. když přicházejí NOVÁČKOVÉ, není to z důvodu dovolených, ale předzvěst, že bude třeba plnit další náročné úkoly, třeba dobýt KŘIŽOVATKU. a že při každém dobývání je třeba štěstí, o tom by mohl velitel Dike Winters vyprávět. vyprávět by mohl i doktor, když v lesích u BASTOGNE dělal co mohl, ale žádný zázrak se nekonal. za to, když nadešel BOD ZLOMU a v lesích okolo Foy bylo třeba zjistit, kdo bude ten správný velitel roty ,,E", jeden takový zázrak se stal. s blížícím se koncem války, je čas podívat se na psychiku vojáků. zvlášť, když 11 znich čeká POSLEDNÍ HLÍDKA a úkol přivést z německého tábora zajatce. a já vím, že nikdy za války nesmím být doktorem. PROČ BOJUJEME ? možná někdo pochyboval o smyslu toho co dělal. ale jen do okamžiku, než spatřil koncentrační tábor. ale to už je skoro konec. rota ,,E" za odměnu může obsadit Hitlerovu pevnost Orlí hnízdo nebo třeba dům H.Goringa. a nad alkoholem z jejich zásob přemýšlet, kolik bodů komu chybí k magické hranici 85, která je důležitá k povolení na odjezd domů. kapitulací Japonska končí 2. světová válka......... S.Spielberg, T.Hanks, M.Kamen, to je jen pár jmen, která se podepsala na mimořádném filmovém díle. sledujte příběhy, ve kterých si najdete svého hrdinu a sním prožijte 2. světovou válku. kamera je je autentická, hudba působivá a scénář zaručuje, že se nudit nebudete. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Pri rozpočte 120 miliónov a pri produkcií HBO nemohlo ani vzniknúť nič iné, ako jeden z najunikátnejších mini seriálov aké som kedy videl. Tak perfektnú a maximálne realisticky uveriteľnú vojnovú atmosféru som videl málo kde, čiže nemám dôvod dávať menej ako 100% ............ Soundtrack Michael Kamen: 1. Main Titles [2:24] ,2. Band of Brothers Suite One [6:31] ,3. Band of Brothers Suite Two [9:15] ,4. The Mission Begins [5:50] ,5. Swamp [2:08] ,6. Spier's Speech [1:02] ,7. Fire on Lake [2:16] ,8. Paraplui [2:17] ,9. Boy Eats Chocolate [1:18] ,10. Bull's Theme [3:21] ,11. Winters on Subway [1:54] ,12. Headscarf [4:11] ,13. Buck in Hospital [2:01] ,14. Plaisir d'amour [1:56] ,15. Preparing for Patrol [2:32] ,16. String Quartet in C-sharp minor, Op. 131 - Beethoven [2:13] ,17. Discovery of the Camp [10:59] ,18. Nixon's Walk [2:18] ,19. Austria [2:01] ,20. Band of Brothers Requiem [3:18], ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebol som hrdina... Ale veľa som ich poznal.“ To už ani nie je seriál. Až nechutný 120-miliónový rozpočet a 600 (!) úctyhodne monumentálnych minút sa hravo vyrovnajú akémukoľvek celovečernému vojnovému dvojhodinovému veľkofilmu. Vrátane ZACHRÁŇTE VOJAKA RYANA. Práve jej strhujúci kritický a komerčný úspech inšpiroval jej režiséra Stevena Spielberga a jeho hereckú hviezdu, Toma Hanksa, v produkovaní seriálu „Bratstvo neohrozených“. Pojednáva o vo vojnovom pekle zdecimovanej Európy čoraz ubúdajúcejšom výsadku parašutistov. Špičková technická stránka (akčné scény, výprava, kostýmy, rekvizity, masky, strih zvukových efektov, realistické počítačové triky, kamera, hudba) poteší. Ale mimoriadne sa vydarila i práca s postavami, vzťahmi medzi nimi, ich charakterizáciou či dialógmi. Vidieť v jednej scéne Damiana Lewisa, Donnieho Wahlberga a Neala McDonougha je pohľad na nezaplatenie, hoci sa vám to ešte nemusí zdať, ale ke´d ich uvidíte prvý raz pokope, asi sa už zdať začne. Viac v mojom článku na Recenzie.org: http://recenzie.org/serialy/237-bratstvo-neohrozenych-100- ()

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama