Reklama

Reklama

Dálava

  • angličtina Over the Hills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dálava. Dva tisíce osm set padesát dva kilometrů mezi Brnem a Divějevem, mezi Východem a Západem, mezi otcem a synem. Tak daleko, tak blízko. Vít a jeho syn Gríša se před koncem prázdnin vydávají na dlouhou cestu do Ruska. Jen co nastoupí do auta, syn si hned nasazuje sluchátka a otec se noří do vzpomínek. Ani tak ale nemůžou jeden druhému uniknout. Je tu však jedna možnost, která je může opět sblížit – společné pátrání. Jenže co skutečně hledají? Mimořádně intimní dokument Martina Marečka je působivou výpovědí o stavu současné rodiny a analýzou odvěkého vztahu otec a syn. Čistá forma putování tam a zase zpátky jen podtrhuje maximální autentičnost a účinnost dokumentu. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

motyka52 

všechny recenze uživatele

Road movie o zvláštní cestě na východ, během níž se vlastně nic zajímavého nestane. Chápu, táta a syn k sobě během ní hledali cestu, ale nejsem si jistý, jestli ji našli. Ano, pak v cíli cesty to vypadá, že si rozumí, v plánování špionážních metod jsou roztomile klučičí, ale mám takový pocit, že v momentě, kdy nasednou do auta na cestu zpátky, si mladej zase nasadí sluchátka a všechno bude při starým. Z tohohle pohledu mi to vyšumělo trochu do ztracena, stejně jako jim dvěma samotný účel cesty. Jo, a to podstatný - vlastně nevím, jestli mě to bavilo sledovat. Dvě a půl, ale některé výjevy z ruského městečka zajímavé jsou, tak tři ať nežeru. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2019] Takový dokument. A vlastně ani ne. Spíše dost realistický a vlastně velmi dobře udělaný. Uvěřitelně. Možná až moc. Sledujeme už od počátku bizarní příběh Čecha s Čechoruským synem žijící v Česku, kteří se rozhodnou navštívit jeho exmanželku a dceru v Rusku. Cesta autem sebou nese dvě hlavní postavy otce a syna, kteří si vlastně nerozumí a neumí spolu mluvit. A dochází k totálně absurdním a bizarním hláškám a záležitostem, které prostě napíše jen sám život. A já jakožto fanda tohoto typu humoru se královsky bavím. Více než u kdejaké hrané komedie. V každém případě dojde ke sympatiím a já se dívám na dvě postavy, kterou jsou dejme tomu ztraceny v Rusku a neví co dál. Vlastně docela i frustrovaně silná záležitost. A vlastně taková blbost. Taky nechtěná. Ale vyšlo to. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vznik Dálavy jsem sledoval asi polovinu produkce, protože jsem se setkával s Martinem Marečkem a dělal s ním "časosběrné" rozhovory o tom, jak postupuje - Měl jsem teda jedinečnou šanci vidět, kolika tvary a fázemi si tenhle film prošel a jak moc je jiný než původní koncept. I to docela zvyšuje můj následný divácky zážitek, když vidím, jak se po dlouhém hledání tvůrci našli. Jako tolik jiných dokumentů sice platí, že je zajímavější se o něm a jeho implikacích bavit a diskutovat, než ho sledovat, ale to nakonec nemusí být nutně výjimka - dokument jako první bod diskuze mi přijde ok. 70 % ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Komorní dokumentární roadmovie o otci a synovi, kteří se vydají na dalekou cestu do Ruska aby navštívili/našli matku a dceru, které z jistých důvodů dlouho neviděli. Během té cesty se pak snaží najít cestu sami k sobě a slepit svůj polorozbitý vztah. Pozorovací styl mi v tomhle případě nijak nevadil, mnohem horší je nicméně to, že zhruba od poloviny je Dálava, střídmé stopáži navzdory, trochu nuda a hlavní dvojice nedokáže natolik strhnout aby to divák vydržel bez koukání na hodinky…60% ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jestliže toto byl jediný český dokument přijatý letos na Bartoškův festival do Varů, tak to potom s českým dokumentem nevypadá dobře a nebo se sekcí dokumentu na zmíněném festivalu. Tenhle dokument mi nemohl nic dát, akorát mi sebral 76 minut drahocenného času. Ten obtloustlý mladý nevychovaný Kalvoda mi šel zoufale na nervy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Hlavního hrdinu Víta Kalvodu sledovali autoři dokumentu Martin Mareček a Tomáš Bojar více než pět let. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

Reklama

Reklama