Reklama

Reklama

Volání divočiny

  • Velká Británie Born Free (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Šelma patří do divočiny, i když je od mala vychovávána jako domácí mazlíček. Ani přítulné, lidi milující stvoření, svou podstatu a přirozenost zapřít nemůže. Lvice Elsa, kterou manželé Adamsonovi, žijící a pracující v Keni, nalezli jako bezbranné mládě, nebyla žádnou výjimkou. Byla mírná, přítulná, oddaná a poslušná. Neztratila však svou hravost a právě na její následky měla doplatit. Ortel byl jasný: lvice musí do zoologické zahrady. Joy Adamsonová si však neuměla představit, že by Elsa měla strávit zbytek života v kleci... Film, natočený podle autobiografického románu Joy Adamsonové, vypráví skutečný příběh lvice Elsy, tak jak se počátkem šedesátých let udál. Snímek, který obletěl celý svět, získal dva Oscary (za původní hudbu a za píseň Born Free). Virginia McKennaová a Bill Travers, představující manžele Adamsonovy, byli v době natáčení Volání divočiny rovněž manželé. Společně se pak objevili i v dalších snímcích podobného typu, např. Obklíčeni slony. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Gig 

všechny recenze uživatele

Krásný dobrodružný nebo životopisný snímek o naší rodačce z Opavy Joy Adamsonové a jejího muže Jířím a jejich dětech tedy lvíčatech a zvláště te jedné, zvané Elza, kterou učili samostatnosti. Příbě podtrhuje nádherná hudba a známá píseň Born Free. Jako dítě jsem miloval sice jinou knihu Joy a to Příběh levhartice Penny. Ale lvice Elza mi byla taky blízká. Navíc tenkrát nebylo potřeba počítačů (a ani nebyli) a všechny zvířata hrála sama a byla přirozená. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tehdy bych mu dal pět hvězdiček. Ale dnes? 1)  Lvici Elsu si pamatuji někdy z šedesátých nebo sedmdesátých let. Bylo to fantastické. Černobílá Československá televize nás odnesla do tajemných exotických krajů, prý nějaká Keňa, v životě jsem o ní neslyšel, kde každý záběr kamery představoval neskutečné dobrodružství. Mít doma lvíčata - jaká to báječná představa pro pubertálního kluka, byť ti lvi byli pro nás jen, jak bychom dnes řekli, virtuální._____ 2)  Ve skutečnosti se asi čtyřdenní Elsy a jejích dvou sourozenců ujal George Adamson poté, co zastřelil její matku. Stalo se to v únoru 1956. Lvice žila pět let. Opavská rodačka Joy Adamsonová pak celý příběh sepsala ve třech knížkách v létech 1960 - 1962. A brzy poté následovalo i filmové zpracování._____ 3)  Knihy jsem nečetl. Film jsem viděl jenom tento z roku 1965. Opětovné zhlédnutí mě zklamalo. Kouzlo je pryč. Možná je to tím, že pro mě exotické krajiny již příliš exotické nejsou, možná proto, že jsem filmů s podobným námětem už viděl více. Ale nejspíš je to proto, že ten film sám o sobě není nic světoborného. Ale jeho význam pro popularizaci a osvětu ochrany přírody je obrovský. To ovšem není, co mě jako diváka primárně zajímá. Inu, tak to dopadne, když člověk konfrontuje sny svého dětství či mládí s realitou dneška. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Můj úplně první film v kině v cca 6 letech založil jak mou lásku k filmům, tak k přírodě... celé dětství jsem sledovala filmy o zvířatech, četla o nich a svůj dospělý život si představovala, jak v nějaké rezervaci pomáhám zvířatům a točím o nich filmy... a jsem samozřejmě tak krásná a fotogenická jako Virginia McKenna... Na tohle všechno jsem si vzpomněla, když jsem dnes v tv viděla dokument BBC - ELSA - LVICE KTERÁ ZMĚNILA SVĚT .... No, nevím jak svět, ale každopádně tenhle film mé dětství poznamenal jako málokterý jiný (promiň Vinnetou)... ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Pre tých, ktorí už aspoň raz v živote počuli o levici Else je táto, skoro až romantická dráma povinnosťou. Hoci som viackrát videl a mám aj radšej temnejšie pokračovanie v podobe Strážcu levov, táto dobrodružná klasika s ojedinelým príbehom, pútavou Afrikou a dojemným ústredným motívom, ani po rokoch nestratila nič na svojom pôvabe. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Krásny romantizujúci film o láske k prírode a zvieratám, ktorý bol asi súčasťou snov každého o Afrike. V podstate dramatizovaný prírodopisný film zabalený do príbehu ochrancov Joy a Georga, prekvapivo v českej verzii premenovaného na Jiřího, Adamsonovcov. Príbeh strieda dialógy a rozprávanie Joy, vtedy je obraz len ilustráciou jej rozprávania. Herecky aj produkčne dobre zvládnutý film svojím emotívnym nábojom mierený na rodinné publikum. 75% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu můžeme vidět automobil Land Rover 109 série 11a z roku 1966. (sator)
  • Snímek byl v roce 2005 zařazen na seznam „250 filmů nominovaných na 100 let filmové hudby AFI“ od Amerického filmového institutu. (sator)

Reklama

Reklama