Reklama

Reklama

Dempsey a Makepeaceová

(seriál)
  • Velká Británie Dempsey & Makepeace (více)
Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1985–1986), 24 h 46 min (Minutáž: 44–96 min)

Tvůrci:

Tony Wharmby

Hudba:

Alan Parker

Hrají:

Michael Brandon, Glynis Barber, Ray Smith, Tony Osoba, Nick Brimble, John Terry, Caroline Bliss, Simon Crane, Mark Ryan, Gaby Dellal, Amanda Pays (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Televizní seriál Dempsey a Makepeaceová natočila v letech 1984–1986 televize LWT na popud diváků pod dojmem úspěchu seriálu Profesionálové. Jeho děj se odehrává v Londýně, kam v rámci policejní výměny přilétá poručík N.Y.P.D. James Dempsey. Je přidělen k zvláštnímu oddělení policie SI-10 pod velením detektiva superintendanta Gordona Spikingse, kde je mu jako partnerka přidělena seržantka Harriet Makepeaceová. Titulní postavy ztvárnili Michael Brandon a Glynis Barberová, kteří se v reálném životě v roce 1989 stali manželi. (Česká televize)

(více)

Recenze (218)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Kultovní britská klasika. Tak tohle pro mě v dětských letech byla skutečně krimi z velkým "K". Dnes sice působí poněkud zastarale ale ve své době byla pojmem. Velmi oblíbení hrdinové 80' years žena-muž dva svobodní kriminalisté-výborný skvěle doplňující se tým, do té doby ne tak často vídané složení..Měl jsem ji moc rád, měla svoje osobní kouzlo, byla akční, vtipná, napínavá v hlavní roli krásná hlavní představitelka Makepeaceová a líbivě znivá titulní melodie, mezi hlavními hrdiny to časem i jiskřilo pokud si dobře vzpomínám..Vždycky jsem si říkal že ji Dempsey musí stejně nakonec sbalit a taky se tak tuším stalo..Úplný protipól drsných Profíku, kam se hrabou dnešní sračky typu Kobra ap. Z nostalgie hodnotím vysoko. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...tak tento starý skvost som "ohviezdičkoval " až teraz...úplne som naň zabudol.Čo k nemu-klasika,ktorá bavila za "totáča" a už vtedy výnikajúci slovenský dabing,čo vtedy bývalo ozaj skôr výnimkou - a dá sa pozerať i teraz.Také ozaj angilické - bez zbytočnej " farby",ktorá by asi už v dnešnej dobe iste bola,al by sa natáčal remáák. ()

Reklama

S120 

všechny recenze uživatele

Kriminální pohádková komedie Dempsey a Makepeacová ano, ale jedině ve Slovenštině! Ten dabing neměl chybu - v Češtině jsem nevydržel dokoukat ani první díl. Nevím jestli TV Nova byla tak chudá, že neměla na koupi práv v tomto tradičním znění. Každopádně po předabování už to nebylo vůbec ono. Naštěstí dnes máme k dispozici tu volbu, předabování bojkotovat a sledovat to na jiných stanicích, kde umí ocenit kvalitu a nezahodí ten dokonalý dabing. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

"Life is hard, then you die". Na rozdíl od většiny komentátorů jsem tenhle seriál viděla poprvé až teď (v roce 2012), a byl to první seriál, který jsem sledovala jenom v angličtině. Zato už asi pátý britský seriál, u kterého jsem si nejdřív říkala "Tohle nebude nic pro mě", načež si mě úplně získal. Pro angličtinářku ve mně to byla přímo lahůdka - srážky britské a americké angličtiny, šéfovo neustálé "the bloody Yank" :-) Setkávání s různými londýnskými slangy, pečlivá výslovnost Makepeacové, protahovaná newyorština Dempseyho, krásná velšská melodie jejich šéfa. A sympaťák Tony Osoba alias Chas, nádherným hlubokým hlasem oslovující svého šéfa "gov". Zápletky jsou klasické detektivní krimi, ale vyprávěné a natočené pěkně, kvalitně - pokud spadnou do klišé, tak vždycky asi jen na dvě vteřiny. Závěr: na první pohled obyčejné krimi, ale všechny jeho elementy jsou kvalitní a výborně se doplňují. Plus samozřejmě úžasná chemie mezi hlavními postavami, pěkná původní hudba, hračičkování s angličtinou a střety amerického uvažování s britským. Takže je to skvělý příklad toho, jak může krimi vypadat, když se opravdu povede. ---- P.S. Teď jsem zhlédla jeden díl se slovenským dabingem a pochopila, proč tu seriál má nižší hodnocení. Překlad i dabing byly dobré, ale přesto - vtip, šmrnc, hloubka postav, jiskření a chemie - všechno bylo pryč. --- P.P.S. A teď jsem viděla jeden díl česky a hlasy mně přišly podobnější původním, ale překlad, ten překlad! nejen že překladatelka neznala některé fráze a přeložila je poněkud pofidérně, ale dokonce si pletla základní významy slov. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Londýnská víkendová televize vytvořila v sedmdesátých a osmdesátých letech řadu normožánrotvorných seriálů. DEMPSEY A MAKEPEACOVÁ tvoří vedle PROFESIONÁLŮ další z této pozoruhodné řady. I při zřetelném oslabení "nadžánrových" prvků ve srovnání se starším seriálovým bratrem toho zůstává dost; "koukatelnost" rozhodně ani tady nepřichází zkrátka. Konfrontace mužského a ženského myšlení a cítění, britské kultivovanosti a americké drsně sympatické přímočarosti je zdrojem neutuchajících gagů, jejichž páteří je vzájemné postupné sbližování odborné, lidské i partnerské. Aristokratická policistka s plebejským vzezřením umí být i distinguovanou dámou z vyšších kruhů, i vlídnou a taktní přítelkyní svých někdy velmi problematických blízkých žen. Její sociální i etické cítění je mimořádné a nadané darem kultivovat své okolí. Mění a vyvíjejí se oba, více však Dempsey, postupně slevující ze své chlapácké pózy; sbližuje se a podléhá Harrietinu osobnostnímu kouzlu. Červánky současného stavu tehdy dovršované ženské emancipace (ve Francii obdobný typ postav zvládala např. Girardotová, v některých rolích také Deneuevová nebo Ardantová) nalezly v sličné, Thálií bohatě nadané Jihoafričance přímo svou symbolickou inkarnaci. Vystupňovaná "akčnost" seriálu je vyvažována kulturností jeho hereckých protagonistů i rolí, které zastávají. Nejen pro minulou, nejen pro současnou, ale zřejmě i pro budoucí generace stále vděčných diváků. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (14)

  • Představitelé hlavních rolí Michael Brandon a Glynis Barber jsou ve skutečném životě od listopadu roku 1989 manželé a mají syna Alexandra. (Krouťák)
  • Čerstvě omilostněný Keith Lymon (Nick Brimble) odmítá Dempseyho (Michael Brandon) nabídku ke svezení, protože si právě vyhlédl zaparkovaný Chevrolet Corvette Silver Anniversary C3 z roku 1978. (ČSFD)

Reklama

Reklama