Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jakub je technicky nadaný, ale jeho okolí nemá zrovna pochopení pro jeho vynálezy. Nemá to tedy lehké až do chvíle, kdy potká vedoucího počítačového klubu, kterého Jakubovy schopnosti doopravdy zajímají. (Filmbox)

Recenze (48)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dětský film určený především té chlapecké části dětského publika má vše co je pro tento typ filmů potřeba - napětí i zábavu. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Géniové, zpočátku spíš jeden, který vymýšlí různé zlepšováky, ale né všechny vždy pracují správně a převážně všichni kolem něj šílí. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Prolog téměř plívovský - nápadité titulky. Skvělé zobrazení nejen počítačové revoluce v Československu 80. let (jó Karel, to byl programový jazyk...), ale i vesnice (parádní kamera, která přibližuje vesnické starousedlíky). Výborné prolínání vážnější rodinné linie s klukovinami. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Jeden čas jsem si tento film pletl s filmem Výbuch bude v pět, který je tématicky podobně laděny. Pan Vít Olmer to s dětmi vždycky uměl, proto i tento film je vtipný, pohodový a dá se na něj dívat s každoroční pravidelností. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ten Schmitzerův psychedelický psycho song mě pronásleduje dodnes. Jinak si z tohoto filmu téměř nic nepamatuji. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Film pro děti a o dětech na pozadí děje dokumentuje nástup výpočetní techniky do života tehdejší společnosti. Film není rozhodně špatný, ale dnes působí značně nepřesvědčivě až úsměvně. Na své si však přijdou počítačoví pamětníci, kteří si zavzpomínají na své Sinclairy a Didaktiky. Film lze každopádně doporučit ke zhlédnutí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taky jsem ve věku kluků byli zbláznění do výpočetní techniky a do všemožných elektronických věciček. Dnešní děti budou zřejmě tenhle příběh sledovat s vykulenýma očima a já občas taky, když se kouknu na svůj noťas a zavzpomínám na počítačový pravěk. Jiří Schmitzer se vlastně ani moc nezměnil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu nedomrlá dobová pohodovka. 1) 13letý Jakub Wehrenberg (Jakub), 14letý Jiří Strach (Jirka) a pěkný 38letý Jiří Schmitzer (družstevní počítačový mág Vašek) jsou spolu s příjemnou 37letou Jitkou Molavcovou (Jirkova matka) hlavními tahouny snímku. 2) Zazpíváme si: Spadlo prase do strouhy, nehluboký, nedlouhý. Ferda jede na kole, Ferda jede pryč. Koho by to napadlo, že by prase upadlo? Ferda jede na kole, nese na něm rýč. 3) A to nejdůležitější se dočteme až v závěrečných titulcích: Býka Matěje laskavě zapůjčilo JZD Rozvoj v Drahonicích. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pozdně socialistická oslava pronikání výpočetní techniky a techniky vůbec mezi široké masy, pod vedením pracovníka JZD a nadšených dětí. Asi jen málokdo by stál o "vynálezy", které nám film přibližuje, ale v době uvedení filmu na obrazovky jsem byl samozřejmě také jako dítě nadšený. Příběh je velmi jednoduchý, ale celkem sympatický, mnohem sympatičtější, než Jakubova teta. Trochu mi vadily prostřihy s počítačovými animacemi, ale nadšení tvůrců pro technické finesy holt bylo nadřezano jejich smysluplnosti v ději. Ferda jede na kole, zlé učitelky ponižují děti, kluci to myslí dobře a nakonec je svatba. Průměrný dětský příběh, ale spíše už pro nostalgické vzpomínání střední generace, než pro dnešní děti. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pěkný snímek o chlapci ,který je technicky nadaný ,ale okolí nemá moc pochopení pro jeho vynálezy. O to je to pro něj težší ,že má jenom starého dědu. Naštěstí se najde kamarád a vedoucí počítačového kroužku ,který s ním má výdrž a nakonec ho adoptují. Škoda ,že už se dnes takové obyčejné snímky pro mládež netočí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze v dobe vzniku nadchnul tento film spousta kluku. Dnesni mladez uz mozna nechape, ti starsi se ale s usmevem radi podivaji a zavzpominaji... Solidni rodinny film pro nedelni dopoledne. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Na fdb uvádí Luďka Kopřivu jako dědu Vágnera...já ho zde však nenalezl. Zato je tu paní Anna Pourová (Matoušková ze Slunce, seno, jahody). :-) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Protivný film, Olmer si asi koupil zrovna pc... Dalimil Klapka propůjčil svůj hlas v postsynchronech dvěma postavám:  dědovi Kůrkovi (Viktor Nejedlý) a částečně i dědkovi Roubánkovi (Vladimír Hrubý). Vladimír Hrubý v průběhu natáčení umírá, a tak se v části filmu se mluví sám a v části mluví hlasem Dalimila Klapky. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Zajímavá záležitost z dob, kdy se v české zemi začala objevovat pokročilejší technika s mikroprocesory. Zvlášť musím zmínit Jiřího Stracha, roztomilého chlapce s modrýma očima a příjemným hlasem, ten má prostě hraní v krvi. A Jakub Wehrenberg? Prostě "malý Edison" - detektor počůrávání, myšochyt, "něco na hlídání čarodějnic" a podobné. Ovšem nejlepší scéna je, když dědeček na zahradě u pařeniště nadává, že mu ty blbosti vyhodí z baráku, a pak vejde do skleníku s elektronickým panelem. Někdy mi však kamera trochu dala svými zvláštními pozicemi zabrat. No a nyní závěrem k hlavnímu se doberem' - Ferda jede na kole, Ferda jede pryč. Není těžké do louže spadnout, a to protože Ferda jede na kole, veze na něm rýč. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, kolik podobných filmů mě v dětství úplně minulo. Třeba tento. :-) Z dnešního pohledu úsměvné spíše z jiných důvodů, než autoři plánovali, přesto zajímavé a zábavné. Krom ostatního mě dostala dvaadvacetiletá Marcela Augustová ve své jediné filmové roli (ač hraje televizní moderátorku). ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jako asi ztratím svůj pracně budovaný imič, ale musím se přiznat, že při sledování tohohle filmu se mi pár slzí v očích objevilo. Bylo mi líto toho kluka, jak na něj všichni řvali a dusili ho, zejména ta jeho teta teda. No, na svou obranu musím říct, že jsem byl naměkko už před tímhle filmem, neboť se mně odebral do věčných plání energie notebook, na kterém jsem měl cca dva měsíce práce, samozřejmě nezálohované, neboť zálohování zdržuje, že. No a taky mi ten film připomněl neblahé chvíle na základce na tom našem maloměstě, která byla velice chudá, takže si nemohla dovolit nejnovější výkřik techniky, počítač s IQ151. No takže já coby jediný nositel toho jména ve třídě musel představovat programovací jazyk karel, aby se spolužáci měli jak cvičit. By člověk nevěřil, jak hloupí některý lidi jsou, vidí, že jsem dva kroky od zdi a daj příkaz trojkrok! ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Ferda jede na kole, Ferda jede pryč. Asi poprvé, co jsem slyšel Schmitzera zpívat. Solidní dětský film z dob nástupu počítačů, kdy k ohromení úžasným technickým pokrokem stačilo, že na obrazovce zablikal nápis "AHOJ". Nechybí ani legendární programovací jazyk Karel. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl tento film, okamžitě jsem si vzpomenul na svoje dětské roky, kdy jsem v 60-tych letech začal dělat první elektrické pokusy se stavebnicí Merkur, a musel jsem se smát. Stejně jako se musím smát dnes, když si vzpomenu na všechny souvislosti. Tento film je velice poučný, zejména dnes. Doba dnes napředuje tak rychle, že ten smích mě vždy přejde v tom okamžiku, když si uvědomím, že to co jsem si koupil "včera" je "dnes" již technicky zastaralé a za stejné peníze jsem mohl mít technickou vymoženost o třídu vyšší. l to je život. I pro toto poučení dávám 4. ()

Reklama

Reklama