Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dětských domovech se odehrávají drobná dramata, ani materiální zajištění nedokáže zajistit vše potřebné. Hlavní hrdinka tohoto příběhu se totiž nedokáže spřátelit s ostatními dětmi, naopak se upne na svou vychovatelku, jejíž sňatek a odchod vnímá jako těžkou zradu. Režisér Vít Olmer postihl dětskou mentalitu citlivě i věrohodně, scénář Ireny Charvátové odboural přebytečné moralizování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tento, jistě neprávem zapomenutý film, je hereckým koncertem Michaely Kudláčkové a Veroniky Freimanové. Oficiální text distributora nijak nepřehání, když uvádí, že režisér „postihl dětskou mentalitu citlivě a věrohodně“. Pokud je divák ochoten se smířit s době poplatnými soudružkami kuchařkami, nabídne mu SKLENĚNÝ DŮM jedinečný pohled do dětských duší. ()

zla.ovce 

všechny recenze uživatele

O Pavlínku nemá nikdo zájem, a proto přichází do dětského domova. Jako řada takových dětí i ona touží po tom, aby měla někoho jen "pro sebe", a tak se upne na mladou vychovatelku Jarmilu. Ta má ale snoubence a Pavla začne žárlit, nechce mezi ostatní děti a zlobí... Ne, Pavlínka není vůbec zlá, je jenom nešťastná a chce, aby ji měl někdo rád. Skvělá role pro talentovanou Míšu Kudláčkovou, která výborně zachytila všechny pocity malé Pavly. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já mám pocit, že malá Michaela Kudláčková vždycky hrála holky, které byly nějakým způsobem protivné. Tady v té roli byla taky chvilkami na pár facek. Ale bylo to pochopitelné. No, byla to její obrana proti všem a všemu. Nedivím se, že se její ztrápená dušička upnula k mladé vychovatelce, kterou hrála Veronika Freimanová. Ona byla totiž jiná a to děti vždycky vycítí. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Prostředí dětského domova a malá Pavlína co přichází mezi nové děti. Není schopná se přizpůsobit. A tak dělá jeden problém za druhým. Nakonec se upne na jednu z tet, ale ta má svůj život a plánuje rodinu, což Pavlína velice těžce nese a trucuje a dělá jeden naschvál za druhým. Nakonec jí nezbyde než se přizpůsobit a nebo jít do polepšovny co si vybere....Rodičovská láska se nahradit nedá, ale pomoct se tomu dá. Miša Kudláčková roli Pavlíny zahrála znamenitě. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jasně že legendami dětských herců jsou Holý a Fuchsová, ale zrovna tady v tom těžkém filmu o holčičce z dětského domova, která tak touží po rodičovské lásce, tady je prostě dle mne nejlepší dětský herecký výkon v historii naší kinematografie, protože to co předvádí Michaela Kudláčková to nedává dneska většina dospělých herců. Pomáhá tomu i to náročný téma, ale nepomáhá tomu, že tento Olmerův film upadl v naprostém zapomnění. ()

Zajímavosti (9)

  • Jana Davídková, ktorá bola súčasťou pražského komparzu, sa priamo na pľaci v zámockom rybníku naučila plávať. Okrem celkovej sumy za natáčanie dostávala aj týždenný honorár 20 Kčs. (Raccoon.city)
  • Filmový "dětský domov" je zámek v Nemyšli u Tábora, kde tenkrát fungoval skutečný dětský domov. Kromě herců a komparzu ve filmu hrály i děti z domova. Dnes je zámek prázdný. Pavlína (Michaela Kudláčková) jela s "tetou" (Veronika Freimanová) a jejím přítelem na výlet do města Tábora, poté se koupali v řece Lužnici u Stádleckého mostu. (Zdroj: ceskokrumlovsky.denik.cz) (rakovnik)

Reklama

Reklama