Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slunce pálí, řeka se třpytí a po proudu se vydává za prázdninovým dobrodružstvím vodácký oddíl. Pod vedením zapáleného vedoucího Toma sjíždí řeku na dvou pramicích a kajaku. Poklidnou cestu naruší skupina cikánů, která lodě bombarduje z mostu igelitovými pytlíky naplněnými vodou. Ještě téhož dne se vodáci s cikány setkají znovu. Obě party se sice i přes napjatou atmosféru pokusí o smír, ale ten nemá dlouhého trvání. Situace se ještě zhorší, když jedna z dívek ztratí oddílové peníze. Vodáci přesto chtějí pokračovat v cestě. Tom proto vyhlásí stav ztroskotání, kdy všichni dají dohromady zbylé peníze i zásoby. Když se vzápětí část peněz ztratí, padne podezření na cikány, s nimiž se vodáci opět potkali. Velmi brzy se však ukáže, že zlodějem je někdo z oddílu. Propukají spory, nedůvěra přerůstá v otevřené nepřátelství a napětí houstne... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (89)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ve filmu obviněj cikány, že ukradli prachy. Jak je vůbec mohlo napadnout obvinit z něčeho takovýho, tak poctivý a pracovitý lidi. Jinak těžká vzpomínačka na doby, kdy naše řeky ještě sjížděly pravý vodáci a netvořila se na nich kolona jak na dálnici. Za ty trampské odrhovačky a chuť léta hvězda navíc. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Cesky dobrodruzny film pro mladez uz dnes muze zaujmout pouze spoustou znamych hercu ve velmi mladistve podobe - jinak jen sed a nuda. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podle teletextového obsahu psychologické drama, které jsem v tom tedy hledal marně, by se však pro označení žánru tohoto díla hodilo stále více než zde deklarovaná komedie. Celý film si vytkl jako skromný cíl vyřešit rasovou problematiku a k tomu ještě všechny možné pubertální problémy. Ne že by se to nějak zvlášť podařilo, ale na Olmera to je úplná paráda. Nejsměšnější byla asi ironická role všeználka Michala Suchánka, který si tu už pomalu zadělával na dnešní kariéru. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jj tento prázdninový příběh jsem měl ve svý době jako puberták strašně moc rád. Připomněl mi tak nejen vodácké tábory ale i bezstarostné a klidné dětství. Pohodový letní film na prázdniny s hnedle několika hereckými debuty (viz např. patnáctietá Katka Brožová v plavkách a další). Nejlepší byl ale stejně pípák Michael Hofbauer (známý Osvald z filmů o Lucii)..Vít Olmer (Po "Sonátě pro zrzku" a "Dětském domě" již třetí dětský film, ještě uměl) a Karel Smyczek (tam je to bez debat) moji oblíbení reřiséři v dětství...Škoda že se film objevuje tak málo v televizi, rád bych si ho připomněl.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vodní léto po mládežnicku coby upocený blábol o šťastných časech normalizačních, s etnicky etickou zápletkou návdavkem ke vší té rádoby alternatívnosti... Jojo, postpubertální pražská čudlárna zplodila pod taktovkou budoucího >národního údmělce< Olmera téměř generační výpověď o proplouvání sračkami doby, tehdá ještě netuše nic o věcech budoucích. Ale já jim to věřím, že to mysleli upřimně! Ano, oni si věřili, a věřili straně a vládě a šťastným zítřkům bez budoucnosti i ctnosti. Možná i proto většina z nich v dobách popřevratových svobodně dorostla (či líp ztroskotala?) do podoby entit, jak je (do)dnes vídáme na všech (k)análech napříč televizáckým spektrem... °-/ . . . Čistě řemeslně filmařsky pak jde o materii značně nevyrovnanou, se scénářem doslova plovoucím na říčném proudu laciné svazácké zábavy, s hroznými postsynchrony a bezzvučným zvukem vůbec, obraz >orwokolór< 4:3 nevyjímaje... . . . Resumé? No, párkrát se děcka udělaly, lotr byl odhalen, družba gadžů s romáky byla navázána a víc už šmytec. Dnes už dobré jen na zalepení pozdně letních nováckých popolední a doklad toho, jací (oni!) tenkrát byli... Docela bída teda d.m.s.n. - - - - - (Poprvé viděno kupodivu /jojo, tenkrát igitátor nuceně bránil socialistickou vlast a pak už na tuhle kultůru tak nějak sral/ až 11.9.2011, hodnocení 388., komentář zde jako pětadvacátý - 11.9.2011) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Skupina vodáků pluje na lodičkách a občas se setká se skupinou cikánů v čele s "bakelitem" Sagvanem Tofifé. Kam cikáni cestujou, jsem moc nepochopil. Asi pro sociální dávky. Pak na cikány padne podezření, že vodáky okradli a cikáni dostanou nakládačku. Vidět nějakej eurokomisař přes menšiny, jak 2-metrovej Kratina bleskurychle zpacifikuje o 2 hlavy menšího cikána, co vytáhne kudličku, tak ho asi jebne. Celý je to doplněno písničkama od známýho drnkálisty Obiho Waňka. Jinak zajímavý je herecký obsazení. Je to docela prdel, jak vypadala třeba Jílková nebo Brožová, když jim bylo 15 let. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Opakované krádeže uprostřed pionýrského oddílu a podezřívání z krádeže cikánů, prázdniny, lodičky, léto, sluníčko, táborák, kytara a Rosa na kolejích. Tenhle film mám rád. 85%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1983 natočil český režisér Vít Olmer jednoduchý, teenagerský film o partii študentov, čo spoločne splavujú rieku. Na tomto snímku je pozoruhodné najmä to koľko hercov, ktorí sú dnes už všeobecne známymi tvárami, sa tu stretlo v detských úlohách. Tak napríklad mladučký Martin Zounar býval celkom sympaťák, alebo aj ďaľší ako povedzme Michal Suchánek, Kateřina Brožová, Michaela Jílková, Yvetta Blanarovičová, Filip Renč či už nebohý Michael Hofbauer boli celkom fajn. Taktiež sa mi pozdávali aj Sagman Tofi v úlohe značne zidealizovaného náčeľníka cigánskej bandy a charizmatický Vladimír Kratina ako rázny a rozumný vodca pubertálnych vodákov. ** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Za řeč stojí profláklé držky v mladém vyndání, tedy juvenilní kotel Jílkové a Brožka v dobách, kdy se jí na pičolapku ještě nepřicucávala jedna oligarchická muška za druhou. A samozřejmě protirasistická agitka, a to, což je smutné, ta z povedenějších. I když romáka musel hrát pro sichr Sagič, nejznámější český Kurd. ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Dívka se zamiluje do cikána a Blanarovičová je nechutná. Budiž k dobru tomuto filmu, že oslovuje nepřizpůsobivé občany jménem který si zaslouží ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

A já si už tenkrát myslel, že Sagvan je Ital... Gouryella má pravdu, film dnešního diváka (pokud vůbec na to bude koukat) zaujme jen dětskými herci, z nichž je dnes jiná liga. Jeden dostal řád od prezidenta, další točí trapné pořady s Buchtou, ostatní se tak všelijak motají po nekonečných seriálech. Kačenka dnes miluje jen bohaté muže a Míša dává slovo účastníkům diskusních pořadů... Ačkoliv je to celé mírně naivní, pro ty co jezdili a jezdí na vodu z těch záběrů Ohře dýchne vůně řeky. Snad je to tou její tehdejší divokostí i opuštěným okolím se starými zřícenými mosty a rozbitými jezy bez chatových koloní... Je to letní film, plný slunce a záběrů na vodu. Dnešní divák asi plně nepochopí co to bylo jezdit bez konví jen s loďáky, lodě tahat sebou vlakem, spát v plátěných áčkách s hliníkovými tyčemi v dekáči a v baterkách mít ultratěžké monočlánky ,,buřty''. Nebylo vyjímkou když někdo sjížděl řeku na pramici... Dnes je doba softshellu, samorozbalovacích stanů, nepotopitelných kánoí i obrovských raftů, doba vodotěsných LED svítilen a vodáckých společností, které mají celý tok řeky pokrytý základnami a které vám loď přivezou i odvezou, případně dofouknou na checkpointu cestou. Ale je to i doba, kdy nemůžete večer zastavit a utábořit se kde se vám líbí, protože je tam chráněná oblast nebo přímo cedule některého ze soukromého majitele pozemku. A tak jste nuceni zakotvit a spát tam, kde by jste dříve nekotvili. Uložíte se v některém z kempů narvaných k prasknutí, kde si dobijete mobil, osprchujete teplou vodou, kde řve hudba, do noci jedou fast foody a kde vám hrozí, že ráno najdete svůj stan poblitý některým z mnoha desítek opilých vodáků... Neříkám, že vše je špatně a krásně to ve filmu vyjádřil Kratina ,,víš někdy to je těžké''... Ale při sledování tohohle dětského filmu se mi tak nějak po těch dávných časech, kdy chatrnou výbavu nahrazovalo nadšení a radost z dobrodružství (už jen proto, že jináč to zkrátka nešlo) - zastesklo. Snad to bylo i tou foukací harmonikou a Rosou na kolejích od Wabiho. Pokud bych měl srovnávat atmosféru tohoto filmu a Proč bychom se netopili, tak tenhle právem v mém hodnocení o hvězdu vede. Tři pádla. * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazená parta vodáků v podobě všech známých mladých herců, řeší nejen časté potápění pramicí a kajaků, ale také nepříjemnou skutečnost narůstajících krádeží, které se kolem nich už nesnesitelně množí. Každý z nich má svou pravdu a ta skutečná se pomalu odkrývá. Určitě zdařilý pohled do duší mládeže 80tých let. Tihle děcka měly rozhodně jiný náhled na trávení volného času a taky na pojem kamarádství než dnes. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Na film jsem narazil náhodou. Ani jsem nevěděl, že existuje. O to větší to bylo překvapení. Sympatická stopáž, vodáctví a znamí herci za mlada. U mě je to za 4 hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Snesitelné vodácké dobrodružství, které z dnešního pohledu asi mladého diváka neosloví a možná ho bude nudit. Kratina je šíleně respektovaný a spravedlivý vedoucí, který rozhodně nesnese, aby v jeho oddílu docházelo ke krádežím. Svede se to na cikány, co už do konfrontace s oddílem přišli, když po něm házeli z mostu igelitové pytlíky naplněné vodou, a kromě toho, nikdo jiný by nemohl krádež peněz provést. Zloděje ale mají ve svých řadách. Cikáni, a mezi nimi Tofi, jsou nevinní. Film zdobí "fight" scéna, kterou jsem žral a dvacetkrát jsem si ji pustil zpomaleně. Kratina dokonale vyrazí cikánovi nůž z ruky. Tahle scéna snese ta nejpřísnější měřítka. Žádný Van Damme, žádný Seagal, u mě je to jedině Kratina, který jako jeden z prvních do filmu vnesl prvky akčního filmu s hrdinou s krystalicky čistými vlastnostmi. Ostatní herci zůstali naprosto v jeho stínu. Tři roky předtím Kratina zazářil jako Drtikol, tři roky na to jako ultra spravedlivý oddílový vedoucí. Chci plakát s Kratinem do pokojíčku. 60% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pohodový prázdninový film pro mládež se známou trampskou melodií Wabiho Daňka. Vhodné zejména pro děti ve věku 9 - 14 let. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nemuselo to být špatné prázdninové drama, ve kterém by kontrastovala letní vodácká pohoda a slunce třpytící se na hladině řeky s houstnoucí atmosférou party, kterou pomalu rozkládá fakt, že někdo mezi nimi je zloděj. Nemuselo, kdyby nebylo toho poněkud zbytečného a křečovitého multkulturního obohacení, které to celé tak nějak poslalo do kytek. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, kdy mě nejvíc zaujal závěr, kdy nám z loděk mladí herci "vodáci" mávají srdečně na pozdrav, nám divákům...(26.12.2010) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vodáckou (ne)pohodu kazí občasné moralizování. Olmer dospívající herce vedl skvěle. Vojtěch Vacke svými scénáři zdárně sekundoval Jaroslavu Petříkovi. Brožovou jsem odhalil, až když se "culí" na statkáře :-) Zajímalo by mě, kdo hrál tlouštíka. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na vojne sme to pozerali na stene. Stará premietačka sa neustále kazila, ale nám to nevadilo. Užívali sme si čundrácku pohodičku s legendárnou pesničkou Rosa na kolejích. Z nostalgie za tri. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ne každý film pro děti a mladé se u nás povedl a tenhle řadím do škatulky těch méně dobrých. Víc než čímkoliv jiným je to ale zajímavá přehlídka odrůstajících dětských hvězd a začínajících studentů herectví, kteří už by se dneska před kamerou sešli jen těžko. Nebo si umíte představit, že by dneska třeba Michaela Jílková a Sagvan Tofi hráli spolu ve filmu?:-) ()

Reklama

Reklama