Reklama

Reklama

Zdi

(seriál)
Irsko / Velká Británie / Jižní Korea, 2018, 6x45 min

Hrají:

Matthew Rhys (vypravěč)

Obsahy(1)

Tento poutavý seriál nám prostřednictvím nevšedních 4K záběrů představí šest z nejikoničtějších zdí a pohraničních bariér světa. Podíváme se na zeď oddělující Spojené státy americké od Mexika, na korejské demilitarizované pásmo, na zeď oddělující Izrael od palestinského území, na život severoirských komunit obehnaných zdí, na zelenou linii na Kypru a na zbouranou berlínskou zeď. Jednotlivé díly seriálu putují od rozpukaných zbytků zdí vztyčených v pradávných dobách až po cihlové zdi, které se právě rodí, zkoumají a odhalují lidské příběhy, jež se za těmito zdmi skrývají. Tvůrci zjišťují, proč vůbec musela být ta či ona zeď postavena, jaký má vliv na život obyvatel okolních území a jaké následky může mít její pád. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (2)

janesX 

všechny recenze uživatele

Videná zatial len jedna časť, tá o Berlínskej Zdi a môžem priznať že ma to dokázalo zaujať o niečo viac než doposiaľ videné dokumenty o tomto (kedysi) svetoznámom múre. Viem že sa okolo neho muselo diať veľa ale vďaka menej zaujímavým informáciám zahrnutých v týchto filmoch sa stala táto téma u mňa nudnou. Tu sa aspoň spomenú niektoré čísla (75tunelov; alebo že 1"tajný"pripadol na 6,5 človeka ...) Aj tak zatial iba priemer . ()

Gmisiycs 

všechny recenze uživatele

Je to takové .. divné. Jmenuje se to ZDI a mluví to o lidech, zatímco o zdi samotné se dozvíme celkem prd. Očekával jsem např. u USA/Mexické zdi, že se autor zmíní o několika stovkách mrtvých, které zabila záplava, vzniklá díky amíkům a jejich zdi či jak se geodeti sekli, postavili zeď několik metrů v Mexiku, pak ji museli zbourat a stavět znovu. Slušný díl byl o zdi Izrael/Palestina, kde konečně alespoň někdo otevřel hubu a řekl pravdu, že ty největší hajzli jsou na obou stranách zdi (podobně v Irsku). Jinak je to takové to o lidských osudech, jak chudák Mexičan nemůže do Mexika za rodinou. Příhodnější název by byl "Za zdí". O samotných zdech se dovíte pramálo. Jako technicky zaměřený člověk mě víc zajímá zeď, než lidi co zdrhnou ze své vlasti a pak tvrdí, že jim někdo jiný brání v setkání s krajany a rodinou. Takže další sociologický film. Vy, kdož mne znáte, víte, co si o sociolozích myslím. ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama