Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z fotbalové „pralesní" ligy Zelená je tráva, fotbal to je hra... A to jak ten „velký" ligový, kde se točí obrovské peníze, tak i fotbal, který žije jen z nadšení vesnických fandů, fotrů, klubových funkcionářů a dalších lidí, kteří jsou pro něj schopni obětovat i svůj osobní život. SK Vrátno je klub, který nedrží nad vodou sponzorské dary, ale srdce a obětavost členů, přátel a fanoušků. Nikdo nechce spadnout do pralesní ligy, ale někdo tam musí. Proto se zápasy neodehrávají jen na hřišti, ale i v hospodě, kde je dohodnutá výhra stejně důležitá jako ta vydřená na hřišti. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (177)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká komedie z prostředí vesnického fotbalového týmu SK Vrátno, jenž hraje o udržení v druhé nejnižší soutěži. Kolem fotbalového mužstva je soustředěno mnoho komických individuí a fotbalových nadšenců. Hlavní postavy fotbalistů představují O. Vetchý v roli trenéra Josefa Bíny a D. Novotný jako hráč Zdeněk Zobal, a oba tito herci se objevili v pozdějším oblíbeném seriálu Okresní přebor, jenž byl tímto Kachyňovým snímkem nepochybně inspirován. Docela mě překvapilo, že se takový režisér, oceňovaný spíše pro svá úspěšná psychologická dramata, pustil na sklonku kariéry a života do tématu nepoměrně jednoduššího, avšak zábavnost pro mě blízkého prostředí a pohodová nenáročnost snímku, jež zobrazuje běžné situace na venkovských fotbalových hřištích, na mě zanechala pozitivní dojem. Velmi mile mě překvapil J. Hrušínský, vedoucí mužstva Jaroslav Vazač, svým komediálním talentem a snahou učinit pro svůj klub v každé situaci to nejlepší. Dále se v tomto netradičně pojatém a vtipném filmu mezi vrátenskými fanoušky objevili J. Hraběta jako fanoušek-intelektuál zvaný Docent, dočista fanatická J. Jirásková, skeptický J. Skopeček a M. Šimáček či naopak optimista L. Tokoš. Snímek se částečně zabývá i ne vždy jednoduchým rodinným soužitím těchto milovníků kopané s jejich manželkami (S. Stašová, P. Mourková, A. Mihulová), kdy zejména u Vazačů vznikají vtipné situace. V poměrně velké roli dalšího vrátenského fotbalového funkcionáře se představil naprosto neznámý Z. Palusga. Nakonec jsem se rozhodl tuto povedenou komedii o sestupovém dramatu hodnotit nadprůměrně, i když pochopitelně v porovnání s některými staršími autorovými filmovými skvosty umělecky neobstojí. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

„Dáme bůra, dáme bůra!“ aneb cnosti a neřesti „pralesní“ kopané osm let před legendárním Okresním přeborem. Jako postavička již dlouhé roky se motající kolem vesnického fotbalu bych Kachyňovu tragikomickou ódu na magický kus kůže častoval přídomkem téměř dokumentární……ano, vy co nejste s problematikou seznámeni, takhle to opravdu na placcích v „Horní Dolní“ vypadá. ()

Reklama

pan_Bily 

všechny recenze uživatele

Ten film miluju! Moje velká srdcovka. Nedosahuje sice kvalit Okresního přeboru, ale byl první. Nejdokonalejší na tom je, jak je to "pravdivý". Od mala jsem hrál fotbal na vesnici v nejnižší soutěži a i v dospělosti pak ještě několik let III. třídu ve stejném prostředí a stále se v něm tak nějak pohybuji a přesně to sedí, se vším všudy :-) ať vezmete téměř jakoukoliv postavu či situaci z filmu, tak někde najdete její skutečný obraz :-) Pravda, když budeme chtít a zašťouráme... blablabla.... samozřejmě, že je to nadsazené - je to komedie (realita je/byla taková spíš pár let zpátky a o třídu níž, než je zasazený film). Samozřejmě, že choreografie fotbalových scén je slabší (to je ostatně i v Okresní přeboru), ale tohle (ani Okresní přebor) není úplně sportovní film, je to o lidech a věcech kolem, samotná fotbalová akce je až vedlejší... A myslím si, pokud možno objektivním okem, že si 4* (a 75%) zaslouží (srdcem bych dal klidně i 5*). Příjemná komedie, která opravdu pobaví. Řada výborných herců, kteří se svých rolí zhostili (téměř všichni) na jedničku. A na to, že je to televizní film, je to velice dobře natočené. I když uznávám, že vztah k danému tématu dělá hodně a kdo ho nemá, tak to asi tolik neocení. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Kde nehrajou fotbal, tam chcíp pes..." Vcelku vtipný, a věřím, že i pravdivý exkurz do vesnického fotbalu. Ke Kachyňovi mi to ale moc nesedlo. Na druhou stranu Jiřina Jirásková coby fotbalová fanynka hrubého zrna byla jako vždy excelentní. V roli předsedy fotbalového klubu potěšil ve své předposlední roli Lubor Tokoš, pro mě spojený především s krásnou rolí dědečka v jiném televizním filmu Karla Kachyni Duhová kulička. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Zábavné? Ano. Odpovídající realitě vesnického fotbalu? Ano. Proč přesto jen dvě hvězdičky? Katastrofální "choreografie" ryze fotbalových sekvencí. I v té nejposlednější neandrtálské lize jsou si hráči schopní nahrát, udělat pěknou akci na jeden dotek, vymyslet hezkou přihrávku uličkou atd. atd. Snímek se nedokázal odprostit od typických klišé podobných snímků, kde na dvaceti metrech čtverečních hraje patnáct hráčů najednou (aby se nám hezky vešli všichni do záběru, když už ty herce musíme platit), rejža zařve "akce" a herci si na povel začnou chaoticky přihrávat, nejlépe bodlem, bez ohledu na to, jaký dres má v tu chvíli kdo na sobě, prostě parodie na Bago.... Kdy už konečně někdo natočí film ze sportovního prostředí, na který se bude dát koukat a bavit se jinak, než hledáním chyb?? ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Na konci jedou všichni hlavní protagonisté filmu na zápas na kole, až na dvě vyjímky, kdy farář (Jaromír Dulava) veze Zobalku (Jiřina Jirásková) na skútru. Toto řešení bylo zvoleno proto, že ve skutečném životě neuměla Jiřina Jirásková jezdit na kole. (cundak)
  • Ve scéně, kdy na konci filmu docent (Jan Hraběta) vykopne míč do vzduchu, je míč celý bílý. Když však dopadá, je černobílý. (M.B)

Reklama

Reklama