Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Prima sezóna - pět povídek o láskách studenta Dannyho Smiřického - to je v scenáristické adaptaci K. Čabrádka a K. Kachyni pět televizních příběhů nazvaných Zimní příhoda, Májová kouzelnice, Zamřížovaný charleston, Hotel pro sourozence a Smutné podzimní blues. Jak řekl sám autor, v každé povídce je zrnko pravdy a tuny imaginace... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Elden75 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli vytvořil neherec, ale známý saxofonista Petr Kroutil. Objevila se zde spousta začínajících a dnes už poměrně známých herců a hereček. Nezapomenutelný díl byl pro mě Hotel pro sourozence: "Pán se chce se slečnou vyhajat?", kde excelovali pan rada (Ladislav Potměšil) a hoteliér (Oleg Reif). ()

Michelle_S 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená adaptace mého nejoblíbenějšího díla od Josefa Škvoreckého. Hlavní postava je perfektně obsazena, a i když se v každém díle honí za jinou sukní (a skoro vždy marně), nemůžete ho jen tak lehce odsoudit jako holkaře, ale naopak v něm vidíte v nepochopeného romantika:-) Zajímavým faktem také je, že se zde objevuje řada později významných českých hereckých hvězd a hvězdiček. Čeho si obzvláště cením je, že si seriál zachoval ducha románu. Jsem s touhle podobou Škvoreckého díla velmi spokojena a vždy se na ni ráda podívám. ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Josef Škvorecký je nesporně velký spisovatel, který navíc skvěle zachytil v jakési pseudoživitopisné sáze v osobě Dannyho Smiřického období svého života od gymnaziálních let. Prima sezona není první z hlediska jeho tvorby (Zbabělci, kteří se odehrávají časově po ní, jsou podstatně staršího data), nicméně jeho spisovatelské specifikum spočívá v jeho povídkářském založení - povídkami jsou Prima sezóna třeba stejně jako Tankový prapor. Zde došlo k přesnému přepisu knihy na obrazovku s celkem dobře zvládnutými reálemi a tak kromě příjemného pocitu, které sledování jednotlivých epizod přinese, je nesporně zajímavé sledovat vývoj mladé herecké generace - především její ženské části. Aňa Geislerová mně ještě tak za srdce nechytla, ale trio Wilhelmová, Elsnerová a Černá rozhodně ano, škoda že poslední dvě těch příležitostí dostaly poněkud méně a díky bohu ty první dvě dost. Mladí herci jsou přece jenom ve srovnání se svými ženskými protějšky dost toporní (to platí hlavně pro Petra Kroutila), s ženské sestavy totéž platí i pro ona dvojčata z druhého dílu, jenže najít dvočata v daném věku asi nebylo jednoduché...Ve vedlejších rolích bych zmínil taky skvělého Michala Pavlatu v roli místního gauleitera, který bohužel svůj herecký potenciál v předlistopadové éře nemohl rozvinout na rozdíl od těch, kteří hráli, co po nich "páni"chtěli a přitom jim tento fakt dneska nebrání, aby se prohlašovali za svědomí národa a mluvčí kultury. Ale zpět k Prima sezóně - zázrak nikolv, na Bylo nás pět to rozhodně nemá, ale na to, co nám veřejnoprávní televize nabízí v seriálové tvorbě dneska poctivé tři hvězdičky. ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Pro tento seriál jsem měl vždycky slabost, už knižní předlohu jsem si zamiloval. Moc se mi líbí pokaždé jiné zabarvení jednotlivých dílů (příhod) a celkově taková ta nostalgická atmosféra. Nevím co si kdo představoval, ale výkon Petra Kroutila mi nepřišel vůbec špatný. Pro Danyho milostné trable mám velké pochopení a u jeho častých trapných situací jsem se vždycky nemístně a hlasitě bavil. Asi nejlepší příhody jsou ta "Zimní" a "Hotel pro sourozence" (scéna s recepčním hotelu je prostě perfektní). Co mě taky na seriálu zaujalo byla přítomnost mnoha herců a hereček, kteří v té době teprve začínali vystrkovat růžky (pravda, o jejich současné herecké kvalitě lze často pochybovat). Pekné, velmi nostalgické a zčásti i osobní...nemohu jinak hodnotit. ()

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Jednu velikou hrubku tvůrci seriálu udělali, hlavní představitel se jeví spíš jako neskutečný opruz a loudil ... Danny Smiřický měl jistě jiskru v oku i přes své nezdary a nepůsobil jako nějaký chudák - otrava. Bohužel herec v roli Dannyho nemá ani onu jiskru v oku, ani sexy hlas, o charismatu nemluvě, prostě nic. Mouchy snězte si mě. Ten herec se snad nudil, když to hrál. Za tento zásadní krok vedle ubírám dvě hvězdičky, jinak bych s radostí dala plnou, protože mám tyto příběhy velmi ráda a zpracování seriálu nebylo vůbec špatné. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Díl se odehrává v Benátkách nad Jizerou. (sator)
  • Točilo se v Benátkách nad Jizerou a v Lysé nad Labem. (sator)
  • Píseň, kterou složil Smiřický (Petr Kroutil), tedy „Dannyho blues“, ve skutečnosti zkomponoval Petr Hapka a scenáristé Karel ČabrádekJan Mimra napsali text. Hudbu k písni i seriálu nahrálo hudební těleso Classic Jazz Collegium. (sator)

Reklama

Reklama