Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Prima sezóna - pět povídek o láskách studenta Dannyho Smiřického - to je v scenáristické adaptaci K. Čabrádka a K. Kachyni pět televizních příběhů nazvaných Zimní příhoda, Májová kouzelnice, Zamřížovaný charleston, Hotel pro sourozence a Smutné podzimní blues. Jak řekl sám autor, v každé povídce je zrnko pravdy a tuny imaginace... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Josef Škvorecký je nesporně velký spisovatel, který navíc skvěle zachytil v jakési pseudoživitopisné sáze v osobě Dannyho Smiřického období svého života od gymnaziálních let. Prima sezona není první z hlediska jeho tvorby (Zbabělci, kteří se odehrávají časově po ní, jsou podstatně staršího data), nicméně jeho spisovatelské specifikum spočívá v jeho povídkářském založení - povídkami jsou Prima sezóna třeba stejně jako Tankový prapor. Zde došlo k přesnému přepisu knihy na obrazovku s celkem dobře zvládnutými reálemi a tak kromě příjemného pocitu, které sledování jednotlivých epizod přinese, je nesporně zajímavé sledovat vývoj mladé herecké generace - především její ženské části. Aňa Geislerová mně ještě tak za srdce nechytla, ale trio Wilhelmová, Elsnerová a Černá rozhodně ano, škoda že poslední dvě těch příležitostí dostaly poněkud méně a díky bohu ty první dvě dost. Mladí herci jsou přece jenom ve srovnání se svými ženskými protějšky dost toporní (to platí hlavně pro Petra Kroutila), s ženské sestavy totéž platí i pro ona dvojčata z druhého dílu, jenže najít dvočata v daném věku asi nebylo jednoduché...Ve vedlejších rolích bych zmínil taky skvělého Michala Pavlatu v roli místního gauleitera, který bohužel svůj herecký potenciál v předlistopadové éře nemohl rozvinout na rozdíl od těch, kteří hráli, co po nich "páni"chtěli a přitom jim tento fakt dneska nebrání, aby se prohlašovali za svědomí národa a mluvčí kultury. Ale zpět k Prima sezóně - zázrak nikolv, na Bylo nás pět to rozhodně nemá, ale na to, co nám veřejnoprávní televize nabízí v seriálové tvorbě dneska poctivé tři hvězdičky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál dle Škvoreckého s typicky Kachyňovskou atmosférou, kdy melancholické podzimní a zimní epizody jsou lepší těch prosluněných jarních a letních. Na Petru Kroutilovi je sice trochu znát, že není herec, ale ta jeho nesmělost k roli patří (jakož i téměř neuvěřitelná podoba s Josefem Škvoreckým za mlada). 75%. ()

Reklama

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Jednu velikou hrubku tvůrci seriálu udělali, hlavní představitel se jeví spíš jako neskutečný opruz a loudil ... Danny Smiřický měl jistě jiskru v oku i přes své nezdary a nepůsobil jako nějaký chudák - otrava. Bohužel herec v roli Dannyho nemá ani onu jiskru v oku, ani sexy hlas, o charismatu nemluvě, prostě nic. Mouchy snězte si mě. Ten herec se snad nudil, když to hrál. Za tento zásadní krok vedle ubírám dvě hvězdičky, jinak bych s radostí dala plnou, protože mám tyto příběhy velmi ráda a zpracování seriálu nebylo vůbec špatné. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiná doba, divná doba...milý seriál...který nejspíš ještě než umru zhlédnu...:-) Píseň kterou složil Smiřický (Petr Kroutil), tedy  "Dannyho blues" ve skutečnosti zkomponoval Petr Hapka a scenáristé Karel Čabrádek a Jan Mimra napsali text. Hudbu k písni i seriálu nahrálo hudební těleso Classic Jazz Collegium. Příběh který z velké míry odráží zkušenosti autora Škvoreckého z jeho mládí v Náchodě,  zde se ale odehrává ve fiktivním a blíže neurčeném Kostelci i ves Pivodov kam kapela chodí hrát nenajdete mezi českými obcemi. Povídek, je v knize která sloužila předlohou šest, povídku Vyhlídka z věže seriál neobsahuje. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hudebním laděním i výpravou velmi povedené druhorepublikové (protektorátní) retro. Znalci si šmakují, jak je hlavní hrdina podobný autorovi předlohy. To je sice možné, ale v některých scénách je to Kroutilovo neherectví až příliš. Že je hlavní hrdina toporný až běda, v celém seriálu zase tolik nemusí vadit, dá se to svést na Dannyho panictví. Jenomže v některých rozpravách to ani Karel Kachyňa neukočíroval. Nelibuju si ani ve scénáři, s každým dalším dílem se historie víc nebo méně opakuje. Plejáda v dnešní době profláklých (Geislerová, Vilhelmová, Matonoha) anebo Kavčími horami jen několik let protežovaných a později opomíjených herců (Němec, Chalupa) anebo prostě mladých lidí, kteří od filmového herectví inklinovali kousek stranou (Ježková, Wehrenberg, Petr Rajchert - v titulcích seriálu označený jako Pavel). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Horolezecké scény se točily na  Hrubé Skále v Českém ráji. Výlet na kolech pak na Nové Louce blízko Bedřichova. Randění s Alenou se točilo v Liberci a scéna na nádraží v Příbrami. (sator)
  • Sám autor literární předlohy Josef Škvorecký musel po zhlédnutí seriálu uznat, že hlavní hrdina (Petr Kroutil) je svou podobou opravdu věrnou kopií jeho samotného. (artcha)
  • Příběh, který z velké míry odráží zkušenosti autora Škvoreckého z jeho mládí v Náchodě. Zde se ale odehrává ve fiktivním a blíže neurčeném Kostelci, ani ves Pivodov, kam kapela chodí hrát, nenajdeme mezi českými obcemi. V knize, podle které byl seriál natočen, najdeme 6 povídek. Povídku „Vyhlídka z věže“ seriál neobsahuje. (sator)

Reklama

Reklama