Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kim Ki-dukův osmý příběh čerpá z jeho minulosti a zkušeností v námořnictvu. Představuje nám vojenské prostředí, seznamuje nás s mladým vojínem Kang Han-Cheolem, známým pro svou posedlost dostat špióny ze Severní Korey. Jednoho večera, když opilý milenecký pár z blízké vesnice překročí hranice zakázané zóny, Kang v domnění, že jde o špióna, zastřelí jednoho z nich. Dívka přežije, ale je událostí natolik otřesena, že u ní dojde k mentální poruše. Začne věřit, že členové pobřežní hlídky jsou její zesnulý přítel a má s nimi sexuální aféry. Kang díky vzniklé situaci dostane volno a může tak navštívit rodinu. Jenže utrpěl šok, ze kterého se dá jen těžko vzpamatovat, jeho duševní zdraví přišlo k újmě. Po návratu k oddílu se jeho chování horší, až je nakonec z jednotky propuštěn. Zhrzen se pak pokouší několikrát bezúspěšně vrátit... Jeho mysl je zakalená a mstí se. Tak začíná hon s cílem zabít... Film byl zahajovacím snímkem na 7. ročníku MFF v Pusan, objevil se také na karlovarském festivalu, kde získal i ocenění. (_Berunka_)

(více)

Recenze (31)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s panem Kim Ki-dukem a hned docela velké zklamání. Pobřežní hlídka je zajímavá zhruba prvních třicet minut a pak už to s ní jde z kopce a ke konci už se jedná jen o kolovrátkové opakování, při kterém jsem se koukal na hodinky víckrát než by bylo zdrávo. Nevím co tim chtěl autor říct, ale mě teda hlídka poměrně dost zklamala. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase som si znova sadol nad ďalší Kim ki-dukov film. Pravdou je, že jeho súčasná tvorba sa mi páči trocha viacej ako jeho staršie veci aj keď aj tam ma dokázal milo prekvapiť, napríklad Ostrovom. Pobrežná stráž je malý mikrokozmos pri pobreží, kde panuje nuda a disciplína. V určitý moment, ale jeden z členov - posadnutý vojenčinou, zastrelí civila. Žena, ktorá tam s civilom bola sa zblázni a po určitom čase to čaká aj vojaka. Títo dvaja narúšajú takmer idylický vojenský priestor svojim vpádmi a vytvárajú tak priestor pre komplexnú štúdiu ľudskej osobitosti stojace tvárou v tvár nehostinným sociálnym podmienkam - tu prezentovaných cez vojenský útvar. Kim si vždy tak trocha holdoval v násilí a erotike. Tu s erotiky ubral, rovnako aj z násilia a snažil sa o poetický až by som povedal omnoho viacej realistickejší príbeh, ako som u neho zvyknutý. Problémom ale je, že aj napriek výbornej prvej časti sa druhá značne rozpadá pod vplyvom výpovednej hodnoty, ktorú Kim nevie uchopiť a ktorá film posúva do zvláštneho filmového čuda s dobrým nápadom, ale nekonzistentnou dramaturgickou zložkou. Už ďalší filmom o ročných obdobiach ale utvrdil svoju pozíciu ako citového a pritom naturalistického tvorcu samouka, čo mu fungovalo v značnej miere aj v jeho predošlých filmoch. V niektorých viac , v niektorých menej. Pobrežná stráž je tým pádom niekde v strede a teda čistým priemerom v jeho premenlivej tvorbe. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerná dráma od Kim Ki-Duka. Má dosť dobrý príbeh o profesionálnom vojakovi, ktorý slúži v prímorskej oblasti, kde má za úlohu zabrániť príchodu prípadným špiónom zo severu a svoju prácu nadovšetko miluje, ale keď raz počas služby zabije nevinného mladíka, ktorý bol v noci so svojou priateľkou v zakázanom území a navyše dostane za odmenu sľubovanú dovolenku, všetko sa tým zmení. Absurdnosť celej situácie z neho postupne robí úplne iného človeka a navyše sa zblázni aj priateľka obete. Spracovanie je ale iba priemerné, ešte spočiatku mi to sadlo veľmi dobre, atraktívne prostredie vojenského útvaru, horšie vzťahy s neďalekými civilistami, odmena za zabitie a aj výber oboch postáv, ktoré jedna chyba ovplyvní. No potom to už upadne, Kim Ki-Duk tu síce využíva viacero svojich tradičných prvkov, ale tentoraz to nezvládol práve najideálnejšie. Občas sa nájde nejaká zaujímavejšia situácia, ale inak to celé pôsobí tak povrchne, potenciál jednotlivých prvkov sa využil len minimálne, hlavne postava bláznivej ženy a jej previazanie s hlavným hrdinom, na tomto mal byť podľa mňa film postavený, ako aj v mnohých iných jeho filmoch, kde sa zbližujú dve úplne odlišné postavy, ale tu si režisér zvolil iný smer, postupné zbláznenie hlavnej postavy a ten mi už tak nesadol. Aj takto sa na to dá po celý čas bez problémov pozerať, ale dalo sa z toho získať aj omnoho viac. Herecké obsadenie je na tom dobre, Jang Dong-Gun v hlavnej úlohe, sympatická Park Ji-A a nesklamú ani vedľajšie postavy. Réžia a technická stránka sú len priemerné, Kim Ki-Duk tentokrát predviedol len veľmi vlažný výkon. Coast guard nie je zlý film, úvod ma zaujal a ani potom nemôžem povedať, že by som sa nudil, ale v rámci tvorby tohto výborného režiséra sa jedná o jeden z tých najslabších filmov. 62% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Rozhodně to není tak špatné, jak by se mohlo podle některých komentářů zdát. Film vypráví osud vojáka pobřežní hlídky, který místo nepřítelského špiona zastřelí opilého vesničana při milovaní se svojí dívkou. Nejprve zešílí dívka a poté i ten voják. V závěru to vyústí v slabší akční film, ale naštěstí tomu hodně pomáhají dobří herci a celková atmosféra osudovosti a také nepochoponí. Kim natočil lepší filmy, ale čtyři hvězdičky si to určitě zaslouží. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Vykonstruované, zmatené, nesmyslné a hloupé až běda. Nebo to snad má být odraz vojenského absurdistánu? Směšné, spíše tak eintopf uvalených historek z vojny. Nečekal jsem, že se po Luku dočkám od Kima ještě většího zklamání, tohle je ale jednoduše otřes, škoda filmového materiálu, a že je tam pár hezky nasnímaných scén, to fakt nevytrhne. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Mezinárodní federace filmových kritiků v Belgii FIPRESCI udělila snímku svou hlavní cenu za dokonalé ztvárnění moci, která ničí lidstvo na stranách bariéry. (Terva)

Reklama

Reklama