Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (51)

Derek 

všechny recenze uživatele

ak sa vam raz podari skoncit v australskom "outbacku" a zapocujete vetu "NEW TO THE YABBA?" tak utekajte kade lahsie lebo by sa vam kludne mohlo stat ze Australsku pohostinost nezvladnete. Ted Kotcheff s kanadskym odstupom ukazuje ako to bolo v australskej spolocnosti s ich prehnanou laskou k alkoholu a strielaniu klokanov (iba pre silnejsie nervy). depresivnost a bezmocnost ktoru zaziva hlavny hrdina ked sa snazi zbavit svojich novych "kamaratov" (pri com exceluje donald pleasence) je skvela, ale skoda ze sa to casom zacne opakovat a straca to na udernosti... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No Austrálčania, nepotešili ste ma. Ja vás tiež nepoteším, lebo film, ktorý som práve dopozeral bol síce profesionálne nakrútený, je dokonca možné, že existuje aj skupina divákov, ktorým takýto film "sekne", ale nevyrieši to môj problém, prečo som vlastne dopozeral film až do konca. Patrí do množstva filmov, ktoré cezo mňa prejdú a nezanechajú žiadnu stopu. Také neutrínové filmy. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ted Kotcheff natočil rozhodně zajímavý film se zvláštní atmosférou a opět potvrdil, že drsné scény točit umí. Paradoxně ty nejdrsnější (lov klokanů) jsou autentické a o to víc nechutné. Herci se ve svých rolích očividně dobře vyřádili. Děj sám o sobě není nějak košatý, učitel znuděný svou prací vyráží na dovolenou do zapadákova, jehož tamní obyvatelé s ním začnou dělat divy. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V akom prostredí žiješ, takým človekom sa stávaš, alebo „tá naša zlatá, austrálska povaha, milá” ... Prirovnal by som túto ozrutánsku krajinu - ku peknému obalu knihy, ktorá skrýva v obsahu nepríjemné tajomstvá, pričom k tejto téme by mohol cieľavedomý učiteľ John Grant, veľmi dlhý čas rozprávať, až hlava by sa mu normálne zatočila. Áno, práve on zakúsi, aké je to byť v zhýralej spoločnosti, ktorá ho extrémne pokazí, čo sa začne jedným pitím piva ( z jedného budú 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 20, 30, 40... ,už voda sa mu hnusí... ), môže ľahko skončiť ku hazardnému hraniu ( gamblerstvo nielen z jedného človeka spravilo bezdomovca, ktorý spí pod mostom...), a vtedy príde o všetky peniaze, nekontroluje sa, a robí také činy a skutky, ktoré bežného, racionálne uvažujúceho človeka, spoľahlivo vydesia na smrť, lebo komu niet rady, tomu niet pomoci, a pritom, z jeho pozície, sa taktiež sprvoti jednalo o pragmatického jedinca, ktorý sa teší na prázdniny, a že pôjde za priateľkou do veličizného mesta Sydney, bohužiaľ, cestou sa zastaví v zapadnutom, baníckom mestečku, kde chce pôvodne len na jednu noc prespať, ale čoskoro zisťuje, že sa namočil do totálneho bahna, z ktorého sa len tak nedostane. Už som spomínal, čo bude praktizovať, ale to som ešte nepovedal úplne všetko, to by ste potom pravdepodobne nedopozerali film do konca. Nerobí to sám, ale ani tí, ktorí sú s nim, ani im to nijak neprekáža. Johnny sa nachádza v takých sračkách, z ktorých bude mať drastický problém spamätať sa, lebo sa to jednak ani nedá, keď má okolo seba ľudí, ktorí si tieto veci, či zvyky - plnými dúškami vychutnávajú, skrátka, udomácnilo sa to, a nemienia to za žiadnych okolností zmeniť, žije to v nich, vo vnútrozemí to srší presne týmito náladami a pocitmi, aspoň určite v 20. storočí, konkrétne v druhej polovici, a tak by som sa chcel stotožniť, nie zo svojho uhľa pohľadu, ale z ich, že zachytili dokonalú atmosféru „sedliacky primitívnych, austrálskych mozgov”... Nebezpečný film, ktorý odporúčam silným povahám, ktoré nezlomia, to, čo tu uvidia, ja mám ešte aktuálne, práve teraz - nepríjemný, mrazivý, sugestívny a depresívny pocit, že reálna surovosť, je tým správnym nazvaním celej situácie. Zaujímalo by ma, ako dopadol Grant neskôr, keď vystúpil z vlaku, lebo počas toho, ako nasadol, bohužiaľ pre neho, stále koketoval s alkoholickým nápojom, ktorý ho predurčil, aby vyšiel na psí tridsiatok... Je to v každom z nás, či slabomyseľne podľahneme tomuto, akémukoľvek nákazlivému, notorickému pokušeniu, lebo môžme skončiť presne, ako ANTI HRDINA JOHN GRANT. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce je to fakt perfektní, se správně nepříjemnou atmosférou a s pečlivě promyšlenými záběry, díky kterým to dokáže být tak intenzivní. Vadí mi ale, že to až moc sází na efekt. Takhle je totiž silné navenek, ale vnitřně je to nedodělané a nedopracované. O hlavní postavě se nedozvíme nic, kromě toho, že dělá učitele v ještě větším zapadákově a že ho ta práce vůbec nebaví a ten jeho čím dál tím razantnější pád dolů probíhá krapet nepřesvědčivě, že se do toho alkoholismu (a hazardu, ale s tím se pak dál nepracuje) spadne, totálně se ožere, pak toho chce nechat, ale zase do toho spadne a takhle furt dokola, SPOILER dokud nepadne na úplné dno a tam se zničehonic otřepe, s problémy se vrátí "zpátky" a je celkem v pohodě... On vůbec ten závěr je zvláštní, jelikož se dá interpretovat více způsoby a to i protichůdnými. KONEC SPOILERU Je to zvláštní film, zvláštně vedený, ale nepřijde mi úplně nejlíp napsaný a navíc má krapet přehnanou stopáž, protože to neustálé chlastání začne být místy monotónní a ta skoro-sexuální scéna tam je poměrně zbytečná. Vůbec to není špatný film, jenom by ho chtělo víc propracovat. Ale tu slabou čtvrtou hvězdu nakonec dám, protože v myšlence a pocitu, který to chce předat, to prostě funguje, i když ne zrovna dokonale. Slabé 4* ()

Galerie (70)

Zajímavosti (8)

  • Miestom nakrúcania bolo banícke mestečko Broken Hill v štáte Nový Južný Wales. To inšpirovalo tiež autora knihy. (classic)
  • Vo filme sa pijú 2 značky piva. West End Bitter je juhoaustrálske pivo a Courage Bitter anglické. Courage Bitter chcel týmto vstúpiť na austrálsky trh, avšak pokus zlyhal. (shimik77)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama